https://kolorline.hu/Lelki táplálék az otthonainkban

Lelki táplálék az otthonainkban

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében a keresztény egyházak– köztük a kazincbarcikai plébánia is – azonnali hatállyal beszüntették a nyilvános szertartások megtartását.

A rendelkezés a szentmisék mellett vonatkozik mindennemű templomi közösségi imádságra, szertartásra, keresztúti, rózsafüzér és egyéb ájtatosságra. Ugyanakkor a miséket az atyák a hívek nélkül elvégezhetik – tájékoztatott Vitális Gábor SDB c. apát, plébános.
A szentmiséiket élőben a https://www.facebook.com/KKPlebania/ oldalon kísérhetik figyelemmel, vasárnaponként 09.00, 10.30 és 18.00 órától.

Az Alsóbarcikai Református Egyházközség lelkipásztora, Bundzik Attila elmondta: a korlátozások idejére szüneteltetik az istentiszteleti alkalmakat.
Interneten és telefonon tartják a kapcsolatot a gyülekezet tagjaival. Az egyházközség honlapjára pedig felteszik a vasárnapi igehirdetések szövegét.

– Törekszünk arra, hogy a saját elérhetőségeinken keresztül is meg tudjuk szólítani a híveket. Ezt a Felsőbarcikai Református Egyházközség tagjai az egyházközség, valamint a saját Facebook-oldalamon tehetik meg – fűzte az előbbiekhez Kolumbán Gábor lelkipásztor.

Tájékoztatjuk a görögkatolikus híveket, hogy a Kolorhét újság készítését követően Görögkatolikus Metropólia Miskolci Egyházmegye parókiáin újabb korlátozó intézkedéseket vezettek be. Ennek értelmében az Előszentelt Áldozatok Liturgiájának végzését március 26-tól ez évre felfüggesztették. A koronavírus járvány magyarországi megjelenése miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a krisztushívőket - különösen is a 60 éven felülieket - otthonmaradásra, a parókusokat zárt templomban történő intenzív imádságra kérik fel. „A vasárnapi Szent Liturgiát vagy zsolozsmát a rendelkezésre álló technikai eszközök révén székesegyházunkból közvetítjük és templomaikból is közvetíthetik a hívek felé, akik az otthoni imádsággal, szentírásolvasással, Istennek tetsző cselekedetekkel kapcsolódjanak be az Egyház imájába.” – áll a március 26-ám kiadott rendelkezésben. Kérjük a hívőket, hogy bővebb információért látogassanak el a https://www.migorkat.hu/ oldalra.

Mivel a vírus terjedését az otthonainkban való tartózkodással tudjuk leginkább meggátolni, telefonon kerestünk meg néhány, vallását intenzíven gyakorló hívőt, arra keresve a választ, hogy mennyire érinti fájdalmasan az élő liturgiák hiánya, illetve követi-e az online, valamint a televíziós közvetítéseket?

– Istenfélő emberként gyermekkoromtól kezdve járok templomba, így természetesen fájdalmasan érint az élő istentiszteletek hiánya, ám a televíziós és a rádiós vallási műsorokat követve, tudom gyakorolni a vallásom – árulta el Kasza Lajos, református hívő.

– Református keresztyén családba születtem, hitemet jelenleg is igyekszem gyakorolni. Rendszeresen részt veszek az istentiszteleti alkalmakon, így most nagyon hiányzik, hogy nem lehet templomban hallgatni az igét. Természetesen keressük a lehetőségeket, hogy most se maradjunk lelki táplálék nélkül: feleségemmel itthon éneklünk, imádkozunk, olvassuk a Bibliát és az írásos egyházi kiadványokat, valamint a rádióban, televízióban, interneten nézünk, hallgatunk igehirdetéseket – válaszolta Izsó Pál, a Sajókazai Református Egyházközség presbitere.

- Igen, fájdalmasan érint az élő mise hiánya, de nem kell ahhoz a templomba menni, hogy valaki gyakorolja a vallását. Rendelkezésünkre áll a Biblia, az Imakönyv, és a Rózsafüzér. Bárhol elmondhatjuk imáinkat, hiszen a Jóisten az otthonunkba és a szívünkben is jelen van- fejtette ki a véleményét egy  katolikus hívő hölgy.

 

További híreink

Ideiglenes költözés a Rózsa úti rendelő felújítása miatt

Dátum: 2024. ápr 19. 21:11

Megújul a kazincbarcikai Rózsa úti rendelő. A munkálatok idejére — április 24-től — a Május 1. út 13. szám alatt található egykori Központi Ügyelet helyén fogadja az 5. számú felnőtt háziorvosi körzet betegeit Dr. Perjési Zsolt.

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk