https://kolorline.hu/EduSenior – Karantén Képzési Program időseknek

EduSenior – Karantén Képzési Program időseknek

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az szépkorúak számára meghirdetett Szenior Szabadegyetem előadásait mindig nagy figyelem kísérte Kazincbarcikán. Sajnos, a koronavírus-járvány nem teszi lehetővé a rendezvény személyes látogatását, ezért a Harmadik Kor Egyeteme elindította a Lifelong learning programot, a karanténban élő 65 éven felüliek részére. Ez lehetővé teszi, hogy az időskorúak egyéni időbeosztással, otthon folytathassák a tanulást.

A résztvevők azok a  legalább 8 osztályt végzett, magyar állampolgárságú nyugdíjasok lehetnek, akik a „Maradj otthon mozgalom” keretében vállalják az otthonmaradást, és kéthetente történő rövid beszámolók készítését. Az érdeklődők a 3.koregyeteme.miskolc@gmail.com elérhetőségen jelentkezhetnek, április 14.ig.

A program  tervezett tanulmányi időponjai: március 31., április14., április 27., május 4., május 25., június 8. június 22.

A képzés az aktív idősödésről, az idősödés művészetéről, az életen át tartó tanulásról, az egészséges idősödésről, az öregedés lélektanáról, a nemzedékek szolidaritásáról és együttműködéséről, az időskor minőségi megélésének kérdéseiről, az időskor és a művészet, a sport, az egészség kapcsolatáról, az időskori foglalkoztathatóság lehetőségeiről, a kormenedzsment (életút tervezés időskorban) kérdéseiről, a sikeres öregedésről, az időskori társadalmi-közösségi életről szóló cikkek, tanulmányok, szak- és szépirodalmi könyvek, előadások diái, a hazai és nemzetközi elektronikus szakirodalom ingyenesen elérhető, magyar nyelvű ajánlásaival valósul meg.

A résztvevőknek előírt követelmény kéthetente egy alkalommal, legalább 5, a szakirodalomban megjelölt szakmai kiadvány, cikk, dia sorozat elolvasása/megnézése és egy A/4-es terjedelmű, számítógépen megírt összefoglaló elkészítése, amely tartalmazza a hallgató számára megfogalmazott üzeneteket, tanulságokat, jövőképet.

Az  első kurzushoz ajánlott szakirodalom:

  1. Az aktív időskor művészete (Daniela Mari)

elérhetősége: Könyv

  1. Az öregedés művészete (Fritz Riemann)

elérhetősége: Könyv

  1. Egészséges idősödés. Az egészségfejlesztés lehetőségei időskorban (Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Kara Pécs 2015.)

elérhetősége: www.etk.pte.hu/protected/OktatasiAnyagok/!Palyazati/sport2/EgeszsegesIdosodesJ.pdf

  1. Az öregedés lélektana

elérhetősége: http://psycho.unideb.hu/munkatarsak/pek_gyozo/targyak/SZEM_IV_3.ea_az_oregedes_lelektana.pdf

  1. Öregszünk, de győzzük! (Alfons Deeken)

elérhetősége: http://www.ppek.hu/konyvek/Alfons_Deeken_Oregszunk_de_gyozzuk_1.pdf

  1. Derűs időskor - aktív időskort támogató közösségi programok (Országos Egészségfejlesztési Intézet 2007. / Magyar Elektronikus Könyvtár)

elérhetősége: http://mek.oszk.hu/08100/08120/08120.pdf

  1. Öregség öregedés nélkül (Rudi Westendorp)

elérhetősége: Könyv Libri

  1. Öregedés: örök ifjúság (Iván László)

elérhetősége: http://real-eod.mtak.hu/1089/1/13%20Iv%C3%A1n%20213-232.pdf

  1. Az idősek oktatása és életminősége- EduSenior

elérhetősége: http://www.edusenior.eu/data/outcomes/wp5/EduSenior-guide-HU.pdf

  1. Aktív idősödés - sikeres öregedés (Dr. Boga Bálint előadás, dia sorozat)

elérhetősége: https://info.szolnok.hu/files/Akt%C3%ADv%20id%C5%91s%C3%B6d%C3%A9s.pdf

A felsorolt szakirodalomban három javasolt anyag csak könyv alakban érhető el, ezért, ha nincs meg vagy nincs módja valakinek  megszerezni, helyettük az alábbi elektronikusan is elérhető tananyaggal pótolhatókk:

  1. Az aktív időskor és időskori tanulás nemzetközi konferencia válogatott anyaga (1-2 választott tanulmány, saját döntés alapján)

elérhetősége: https://kpvk.pte.hu/sites/kpvk.pte.hu/files/files/EKONYVEK/xvii2kulonszam_2016.pdf

  1. Udvari Andrea EMMI 2012.: Tevékeny élet időskorban is

elérhetősége:

http://www.ncsszi.hu/kiadvanyok/kapocs-letoltheto--lapszamai/kapocs-2013/65/news

  1. Az aktív időskor előmozdítása a munkahelyen – EU – OSHA

elérhetősége:

https://osha.europa.eu/hu/publications/articles/promoting-active-ageing-in-the-workplace

Az EduSenior Karantén Képzési Program alapítója Dr. Dobos László, szakértői: Prof. Dr. Dinya Zoltán és Prof. Dr. Semsei Imre. A szakértők köre további szakértőkkel bővíthető – a hallgatói létszámnak megfelelően – az Alapító javaslata alapján.

Bővebb információ: www.harmadikkoregyeteme.hu

 

További híreink

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

Fél évszázadot ünnepelt a Kazincbarcikai VSE súlyemelő szakosztálya

Dátum: 2024. márc 27. 07:05

A Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület súlyemelő szakosztálya 2024. március 23-án ünnepelte a Kocka Étterem és Rendezvényházban működésének nagyívű 50. évfordulóját. Az esemény házigazdája Pátrovics Géza veterán súlyemelő, edző, egyúttal a szakosztály vezetője volt.

Idén is pályázhatnak támogatásra a kazincbarcikai vállalkozások — KolorFund 2024

Dátum: 2024. márc 26. 17:00

Zárt ülésen döntött március 25-én Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete arról, hogy idén is segítséget nyújtanak a helyi cégeknek. A KolorFund vissza nem térítendő támogatást kínál a pályázaton megfelelő mikro- és kisvállalkozások számára.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk