https://kolorline.hu/Kijárási korlátozás – A kazincbarcikaiak korrektek

Kijárási korlátozás – A kazincbarcikaiak korrektek

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A koronavírus-járvány megelőzése érdekében március 28-ától kijárási korlátozás van érvényben egész Magyarország területén. A korlátozási szabályok közül leginkább az üzletekben bevezetett, életkorhoz kötött, sávos vásárlási lehetőség érintette érzékenyen a lakosságot. Kíváncsiak voltunk, hogy a kazincbarcikai emberek milyen gyorsan reagáltak a megváltozott élethelyzetre, mennyire voltak szabálykövetőek az elmúlt egy hét alatt.

A szépkorúakat is megkérdeztük

Sokunk fejében az él, hogy az idősebb korosztályba tartozó emberek, főleg a nagyik már pirkadatkor készen állnak, hogy megrohamozzák a piacot vagy az élelmiszerboltokat azért, hogy délben gőzölgő ebéddel várják az unokákat. Azt csak-csak megemésztették, hogy mostanában le kell mondaniuk a közös családi összejövetelekről, de azt, hogy csak 9.00-től 12.00-ig vásárolhatnak komoly változtatást igényelt a megszokott napirendjükben.

– Úgy látom csak részben jött be a sávos vásárlás a mi korosztályunknak, nagy részünk megszokta, hogy korán reggel intézi a bevásárlásokat, hogy az ebéddel időben elkészüljenek. Nekem viszont nagyon bejött, mert mostanában szeretek tovább aludni. Ezért fél-tíz előtt nem nagyon szoktam elhagyni a lakásomat. Egy héten 2-3 alkalommal jövök ki a lakásból, általában friss áruért: zöldségért, gyümölcsért, pékárúért vagy szalámiért. A bolt, ahol vásárolni szoktam az Egressy úti üzletlánc egyike vagy a posta melletti új pékség. Szinte üres, amikor megyek, nem kell sorba állni az utcán. A nagyobb bevásárlásokat, egyéb ügyeim intézését hozzám közel álló fiatalabb barátaim végzik. Azért jó lenne, ha nem tartani sokáig! – mondta el véleményét Pelle Anna, az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub vezetője.

Hasonlóan vélekedik erről Nyíri Béláné Zsuzsa nyugalmazott pedagógus:
– Mi betartjuk a szabályt, csak a megjelölt üzletekbe megyünk, akkor nem látok tömörülést szerintem sokan betartják a szabályokat – árulta el.


„A játékszabályok nem betarthatatlanok”

Az emberek a közösségi oldalakon szívesen osztották meg véleményüket ebben a témában is, ezért megkérdeztük Sándor Lászlót, a Fogjál össze Barcika! oldal ötletgazdáját, mit gondol erről:
– Lassan egy hete, hogy bevezették a kijárási korlátozást. KORLÁTOZÁS, nem tilalom, ezt mindenképpen fontos hangsúlyozni. Szombaton, még kicsit sután mentek a dolgok, de mára már úgy érzem, nagyjából helyükre kerültek a dolgok. A játékszabályok nem betarthatatlanok, kis átszervezéssel mindenki meg tudja oldani azt, amit akar. Ne feledjük, ezek az intézkedések értünk vannak, és nem ellenünk! – hangsúlyozta László.

A vásárlói szokásokról ki más tudna többet elárulni, mint egy üzlettulajdonos. A Jókai téri abc tulajdonosa így számolt be eddigi tapasztalatairól:
– Az abc-ben már közel két hete bevezettük, hogy egyszerre csak egy vásárló tartózkodhat az üzlettérben. Nagyjából belenyugodtak a vásárlók, de mindig vannak érthetetlenek: például, aki ilyeneket kérdez: miért, 9-12 között nem támad a vírus? Ám 1-2 nap alatt megszokták az emberek. A 65 év feletti vásárlóim előre szólnak, hogy mit rakjunk nekik félre, de ha 65 év alatti szeretne jönni vásárolni, rájuk szólnak. Úgy vettem észre, hogy 9-12 között gyenge a forgalom – tudtuk meg Ignéczi Pétertől.

– A március 28 -án bevezetett „sávos” kijárási korlátozás az első napokban sok kérdést hagyott maga után. A vásárlók mennyire fogják betartani; ki fogja ezt ellenőrizni; ki számíthat és milyen büntetésre, ha nem tartjuk be; mit szólnak a vevők, ha nem szolgáljuk ki őket, ha nem a rájuk eső időpontban jönnek? Szerencsére hamarabb és könnyebben megoldódott ez a helyzet, mint amire számítottunk. Hétfőtől szinte mindenki betartja az új szabályokat. Egy-két kivétel akad, de ők is megértik, ha megkérjük őket, hogy jöjjenek vissza később. A mi tapasztalatunk eddig az, hogy fegyelmezettek az emberek Kazincbarcikán és próbálnak alkalmazkodni a helyzethez – vallotta be Harsányi Zsanett, a Thököly tér kedvelt kisboltjának tulajdonosa.

– Üzlettulajdonosként kevés információval rendelkezem, mivel üzletünket (szolárium) már a nyitvatartási korlátozás 2. napján bizonytalan időre bezártuk. Működtetek online webshop-ot, ami továbbra is üzemel, mivel egyedül csinálom, ebben nincs semmi fennakadás, de itt nincs kapcsolatom csak a futárral. Magánemberként már több tapasztalattal rendelkezem. Azt látom, hogy a társadalom nagyobb része igyekszik betartani a szabályokat, de aki eddig „idióta” volt az néhány nap alatt nem változott meg. A boltban ugyanúgy mögéd furakszik pár centire, siet felrakni a motyóját, bár fogalmam sincs, hová siet, mert pont azt az időszakot éljük, mikor mindenkinek több lett a „szabadideje”. Az üzleteken látom, hogy betartják a szabályokat, mert az egyik napom én is rutinosan beszaladtam a pékségbe, mikor rám szóltak, akkor esett le, délelőtt van. Természetesen távoztam, de nem mindenki gondolkodik így, látok morgolódó embereket a bolt előtt, neki csak ez meg az kellene. Ahogy telnek a napok egyre inkább a szabálykövető emberek száma növekszik. Igyekszem minimálisra csökkenteni más emberekkel való találkozásomat, szüleimmel a korlátozások óta személyesen nem találkoztam. Egész életemben sportoltam, így most is előveszem a kerékpárt és eltekerek olyan helyre, ahol szinte emberekkel nem is találkozom, leginkább ki a természetbe – mesélte el Nagy Attila, akit üzlettulajdonosként és a kazincbarcikai Sportélet Egyesület elnökeként is érintenek a korlátozások.

A megkérdezettek pozitív válaszait támasztja alá a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kérésünkre megküldött hivatalos tájékoztatása is, miszerint „A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság illetékességi területén a bevezetett kijárási korlátozás kapcsán a rendőrség tapasztalata az, hogy a lakosság jogkövető magatartást folytat. Az egyes korosztályok a részükre kijelölt idősávban intézik dolgaikat.”


Felkészült volt a lakosság

Talán, nem véletlen, hogy ilyen példamutató magatartású a kazincbarcikaiak többsége a megjelenő országos intézkedések kapcsán. Kazincbarcikai Város Önkormányzata már akkor megkezdte a leendő helyzetre való felkészülést, mielőtt hazánkat elérte volna a koronavírus-járvány. A magyarországi első regisztrált esetének hivatalosan bejelentését követően, március 5-én – a veszélyhelyzetet elrendelő kormánydöntés előtt hat nappal – közleményben tájékoztatta a lakosságot első intézkedéseiről: többek között arról, hogy március 6-ától az általuk szervezett tömegrendezvényeket lemondták. A tájékoztatás azóta is folyamatos, számos olyan helyi szabályozást sikerült bevezetni városunkban, amely megakadályozhatja a járvány tovább terjedését. Az önkormányzati cégek dolgozói home office-ban végzik munkájukat, az óvodai és bölcsődei bezárásokat követően a játszóterek látogatása is tilos lett, és az idősek ellátása is biztosítottá vált, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ házi segítségnyújtási szolgáltatása révén.

A városvezetés által indított Maradj Otthon!-kampánynak köszönhetően hamarosan az egész lakossághoz elért az üzenet: a koronavírus elleni védekezés leghatékonyabb formája az emberi, fizikai kontaktok megszüntetése, vagyis ha otthon maradunk. Ez az egyetlen megoldás, hogy biztosan megvédjük magunkat és a családunkat. AZ OTTHONMARADÁS AZT JELENTI, HOGY NEM MEGYÜNK KI A LAKÁSBÓL.

A kijárási korlátozás bevezetését követően a “Házhoz visszük” akció keretén belül a kolorline.hu oldalon, a házhozszállítás menüben lehetőséget biztosítanak a helyi vállalkozásoknak az ingyenes megjelenéshez. Ezzel megkönnyítve a kazincbarcikai vásárlók életét is, hiszen egy oldalon szinte minden termék, szolgáltatás megtalálható, amire szükségük lehet.

A kazincbarcikaiak, akik tehetik az otthon maradást választották. A civilek ebben az kialakult helyzetben is összefogtak. Számos önkéntes csoport alakult az elmúlt hónapban, amivel egymást segítik az emberek, és kiemelten foglalkoznak ők is a szépkorúak támogatásában.

Bár a regisztrált esetek száma nem tűnik olyan soknak a népességhez mérten, de ne feledjük: az odafigyelés, a szabályok betartása, és az otthon maradás jelenleg még fontosabb, mint eddig, mert a veszély még nem múlt el. A kormányzat nem közöl adatokat városi szinten, csak megyéket jelölnek, azt hihetnénk, itt még nincs akkora baj, de feltételezhetően már mindenhol jelen van a vírus, ha nem is igazoltan, de látenciában biztosan.

További híreink

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

Vármegyei Diákolimpia elődöntőn mérkőztek Borsod ifjú labdarúgói

Dátum: 2024. ápr 16. 15:24

A Diákolimpia labdarúgás vármegyei elődöntőjének adott otthont városunk a napokban. Kazincbarcika, Ózd és Edelény legtehetségesebb fiatal sportolói versenyezhettek, összesen 120-an, 12 csapatban. A cél a legjobbak kiválasztása volt a vármegyei döntőre. A kazincbarcikaiak most is bravúrosan teljesítettek.

TÉRKÉPPEL — Nem áll meg a munka az Újkazinc városrészen és a Paál László utcán sem

Dátum: 2024. ápr 15. 18:57

Az Újkazinc városrészen április 17-től (szerdától) aszfaltmarással folytatódik az útfelújítás, a Paál László utcán pedig ugyanekkortól egy szakasz lezárásra kerül. Mint arról már többször is beszámoltunk: Kazincbarcikán összesen 2,5 km út kap teljesen új aszfaltot.

Mező Misi fellépése koronázta meg a költészet napját Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 14. 20:24

A Magna Cum Laude frontembereként ismert énekes rendhagyó műsorral bűvölte el a közönséget a Mezey István Művészeti Központban. Mező Misi Mesélő című előadásán nemcsak a zenéé volt a főszerep — személyes, egyúttal inspiráló történetei is elhangzottak.

KolorTV élőben

Programajánló

Babakiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk