https://kolorline.hu/Tűzgyújtási tilalom Borsod megyében

Tűzgyújtási tilalom Borsod megyében

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A csapadékszegény időjárás miatt a szabadtéri tüzek száma ugrásszerűen megnőtt az elmúlt napokban. A tűzoltókat idén már háromezer szabadtéri tűzesethez riasztották. Ezeknek a tüzeknek a 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. Ezért a katasztrófavédelem április 3-án, pénteken hét megyében rendelt el tűzgyújtási tilalmat, köztük Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is.

Megérkezett a jó idő, így elkezdőtek a kerti munkák is. Viszont a kerti zöldhulladék égetése alkalmával fontos nagyon odafigyelni, hiszen a szabadtéri tüzek 45 százaléka kerti zöldhulladék égetése miatt alakult ki.

Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat erről szóló rendeletben engedélyezi, ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben. Amennyiben az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésére vonatkozó rendelete, akkor az tilos.

Ha a rendelet engedi az égetést, akkor oda kell figyelni arra, hogy a tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag, illetve legyen kéznél a tűz megfékezéséhez szükséges szerszám, és ha feltámad a szél, oltsuk el a tüzet!

Ezenkívül érdemes még figyelni arra, hogy az autóból, vonatról ne dobjunk ki égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat. Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassuk, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet. Üveghulladékot se hagyjunk az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.

Baj esetén hívjuk a 112-es segélyhívó számot, és kérjük a tűzoltók segítségét! Ha egy szabálytalan égetés miatt keletkezett tüzet a tűzoltóknak kell eloltaniuk, a bírság mértéke 20 ezer forinttól 3 millió forintig terjedhet.

További híreink

Színház az egész világ

Dátum: 2024. júl 31. 15:00

Az idei Kolorfesztivál fantasztikus előadásokat is ígér. Kazincbarcikára érkezik az Experidance és a 100 Tagú Cigányzenekar, a Pannon Várszínház pedig A padlás című musicalt hozza el a helyi közönségnek.

Története eddigi egyik legnagyobb rekultivációs projektjét zárta a BorsodChem Zrt.

Dátum: 2024. júl 31. 11:00

A vállalat több mint 100 madár- és számos más növény-, illetve állatfajnak adta át a Sóstó területét.

Nagykoncertekkel indul indul az idei Kolorfesztivál

Dátum: 2024. júl 30. 15:00

Augusztus 8. és 10. között a Csónakázó-tónál fellépők sorával veszi kezdetét a Kolorfesztivál. Rúzsa Magdi, Kowalsky meg a Vega és T. Danny indítja a sort.

Egységben az erő: szeptember 21-én eldördül a rajtpisztoly a Kolorfutáson

Dátum: 2024. júl 30. 07:46

Már lehet nevezni a 2024-es Kolorfutásra! A verseny szeptember 21-én kerül megrendezésre, és számos izgalmas változást hoz.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk