https://kolorline.hu/Adóbevallást idén is kell készíteni

Adóbevallást idén is kell készíteni

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A világjárványként nyilvántartott Koronavírus terjedése szinte minden időintervallumhoz, és határidőhöz kötött hivatalos ügyintézési forma menetrendjét átszabta nem csak országunkban, hanem mondhatni világszerte. Mint ismeretes, hazánk lakosságát nagyrészt érintő hivatalos beadványok egyike az éves adóbevallás elkészítése és benyújtása, melynek 2020-as határideje május 20.

Az SZJA bevallások elkészítéséhez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal úgynevezett személyi jövedelemadó-bevallás tervezeteket készít, melyeknek postázása eredetileg március 15-ig volt kérhető a már korábban is közzétett felületeken azok számára, akik nem rendelkeznek ügyfélkapus felülettel. A kialakult helyzetre való tekintettel azonban egy hónappal tovább, azaz április 15-éig kérhető az SZJA-tervezetek postázása, a korona vírus terjedése ellen hozott intézkedések miatt, az alábbi felületek egyikén.

  • SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon,
  • a NAV honlapján elérhető űrlapon,
  • levélben,
  • formanyomtatványon (BEVTERVK),
  • illetve a 1819-es telefonszámon.

A NAV 2020-ban is készít adóbevallás tervezetet minden adózó számára, a magánszemélyeken kívül az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, és az áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek részére is. Ezek az előre elkészített tervezetek, melyek nagyságrendileg közel 5.5 millió SZJA- bevallási tervezetet jelentenek, a legegyszerűbben a www.magyarorszag.hu oldalról az eSZJA felületen érhetők el. Az eSZJA portál Ügyfélkapuval, Elektronikus Személyi Igazolvánnyal (e-személyivel), Telefonos Azonosítási szolgáltatással vehető igénybe Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) szolgáltatáson keresztül. Fontos megjegyezni, hogy az szia 1+1 százalékáról való rendelkezést is május 20-áig tehetik meg a felajánlók a különböző szervezetek, közösségek és alapítványok javára.

A személyi jövedelemadó benyújtásával párhuzamosan helyi rendeletekben meghatározott mértékű iparűzési adó benyújtására is kötelezettek a gazdálkodó szervezetek, melynek benyújtási határideje 2020 május 31. Ezt a bevallási nyomtatványt azoknak kell benyújtaniuk, akik/amelyek az iparűzési adó alanyának minősülnek és a székhelyük, telephelyük szerinti települési önkormányzat az iparűzési adót bevezette.

A bevallás teljesítésére az E-Önkormányzat felületen a település kiválasztása után elektronikusan, vagy NAV HIPA nyomtatvány segítségével van lehetősége az adózónak.

Kazincbarcika város önkormányzata 2017. március elején foglalkozott azzal a tervezettel, mely előirányozta, hogy az egymillió forintos évi árbevételt meg nem haladó vállalkozások helyi iparűzési adóját mérsékli. A 2017. március 30-án megtartott képviselő-testületi ülésen azonban már meg is megszületett a döntés arról, hogy 2018. január 1-jétől teljes iparűzésiadó-mentességet kapnak azok az érintettek, akiknek árbevétele nem haladja meg az évi egymillió forintos határt. Bevallást azonban ezeknek az adózóknak is kell készíteniük az önkormányzat felé, ugyanakkor az említett kedvezmény következtében adófizetési kötelezettségük nem keletkezik. A rendelkezés előnyeit közel 650 vállalkozás élvezheti majd Kazincbarcikán.

Szerző: Géczy György

További híreink

Új járművek a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet szolgálatában

Dátum: 2024. márc 28. 22:05

Idős autóikat sikerült lecserélniük újakra a kazincbarcikai rendészeknek, így mostantól még gyorsabban és hatékonyabban érhetnek ki a lakossági bejelentések helyszínére, valamint a járőrözésben is eredményesebben vehetnek részt. A fejlesztéseknek még nincs vége.

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

Fél évszázadot ünnepelt a Kazincbarcikai VSE súlyemelő szakosztálya

Dátum: 2024. márc 27. 07:05

A Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület súlyemelő szakosztálya 2024. március 23-án ünnepelte a Kocka Étterem és Rendezvényházban működésének nagyívű 50. évfordulóját. Az esemény házigazdája Pátrovics Géza veterán súlyemelő, edző, egyúttal a szakosztály vezetője volt.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk