Húsvét – megnéztük mi fogyott a legjobban a piacon
Teljesen átalakultak a vásárlási szokások a koronavírus-járvány miatt. Csak bizonyos időpontokban vásárolhatunk be, áruhiányt nem tapasztaltunk. Zöldség, gyümölcs, hentesáru is akadt bőven a Városi Piaccsarnok pultjain. A húsvét előtti napokban a sonka, a füstöltkolbász, a friss zöldségek és a tojás volt a sláger.
Piaci látogatásunk alkalmával azt tapasztaltuk, hogy a vásárlók az ilyenkor megszokotthoz képest, kevesebbet vásárolnak egy-egy termékből. Húsból, zöldségből, pékáruból kevesebb is elég, hiszen a járványveszély miatt elmaradnak a családi húsvétolások.
Ebben az időszakban vannak úgynevezett slágertermékek, főleg azok, amik ilyenkor az ünnepi asztalra kerülnek.
Fotók: Bodó József
Kínálat van bőven, az áruk szépek és frissek, árak tekintetében minimális emelkedés volt felfedezhető. Nincs olyan család, ahol ne fogyasztanának tojást, így a legtöbben ezt keresték.
– A kisebb tojások darabját már 40 Ft is be lehetett szerezni, viszont találtunk olyat kereskedőt is, aki a friss óriás tojások darabját 55 Ft-ért árulta.
Zöldségből, gyümölcsből is volt választék bőven, igazi tavaszi vitaminbombaként szolgálhat nem csak ebben az időszakban.
– A zöldhagymák csomóját 100 és 250 Ft között árulták, a zöldpaprika kilójáért 750 és 1100 Ft között kértek. Egyre ismertebb és elterjedtebb a spenót, ezzel is találkoztunk kilója megközelítette a 2000 Ft-ot.
A legtöbben a házi füstölt húskészítményeket keresték, választék ezekből is volt. Kolbász, sonka, szalámi, szalonna mind-mind megtalálható volt a hűtőpultokban.
– A füstölt kötözött sonka kilónkénti ára átlagosan 3000 Ft volt, láttunk füstölt tarját 2000 Ft-ért, a hurka és a kolbász ára 1200 és 1800 Ft között mozgott, a házi kolbászt pedig 3000 Ft-ért mérték.
A húsvéti hidegtálakra előszeretettel vásárolták a háziasszonyok az uborkát, a retket és a paradicsomot. Választék ezekből is volt bőven.
– Az uborka darabja 200 és 400 Ft között mozgott, a paradicsom kilóját 500 és 650 Ft között lehetett megvásárolni.
Húsvétkor elmaradhatatlan a finom szép sárga házi tyúkhúsleves. Az ehhez szükséges alapanyagokat szintén be lehetett szerezni a Városi Piaccsarnokban.
– Répát és zöldséget 150 és 450 Ft között vásárolhattuk meg, a hagyma kilója 300 Ft, a burgonyáé pedig 360 Ft volt.
Sok helyen már földiepret is árulnak, viszont ezeknek még elég borsos az áruk: 1200 Ft kilója.
Szerző: Bodó József