https://kolorline.hu/Különös húsvét

Különös húsvét

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A koronavírus-járvány megelőzésének legjobb módja, ha kerüljük a fizikai kontaktust, és minimálisra csökkentjük az otthonunktól távol töltött időt. Ez, most húsvét idején, amikor a hagyomány szerint összegyűlik a család, a fiúk, férfiak meglocsolják a hölgy családtagokat és ismerősöket még nehezebben betarthatónak tűnik. Pedig éppen ennek a szabálynak a betartásával védhetjük meg a szeretteinket és egymást.

Kíváncsiak voltunk, hogy a kazincbarcikaiak hogyan készültek erre a különös húsvétra. Megünneplik-e egyáltalán legalább a legszűkebb körben, otthon; vagy inkább nem is fájdítják a szívüket, hogy a rokonok nélkül kell eltölteni ezt a hosszú hétvégét.
– A családom, anyukám és a húgom Pesten van. Mivel nem tudok felmenni, nem lesz nálam húsvéti ünnep. Ugyanolyan nap lesz, mint a többi – indokolta Szűcs Mária Mara, hogy ő miért mond le inkább a húsvétozásról.
– Mi idehaza papával kettesben, a kertben ünnepeljük a húsvéti ünnepet – árulta el Molnár Bertalanné.
Neszádeliné Kállai Mária szintén nem tart vendégséget, de a hagyományokhoz híven készült a hétvégére.
– Munkával telt a készülődés, alkotással, takarítással. Elkészítettem az ilyenkor kihagyhatatlan ételeket, amiket a gyerekek elvisznek. Ők segítenek abban, hogy otthon tudjunk maradni: például bevásárolnak nekünk. Én is azt tanácsolom, hogy mindenki maradjon otthon, és tegye a dolgát! Ha mégis ki kell mozdulni, használják a maszkot, hogy védjük egymást – mondta el Marika, aki egy humoros versikével erősített rá véleményére:
„Húsvétkor elindul a város összes fiúcskája
Locsolkodni szerte a nagyvilágba.
Maradj otthon kedves, mert minden ajtó zárva,
Különben tiéd lesz a város Összes KORONÁJA!”
Hasonlóan vélekedik erről Mester József is:
– Ebben a helyzetben csak itthon készülünk rá. Lesz azért sonka,sárga túró és minden más itthon, de mi ketten fiúk meglocsoljuk anyát és a kis lányomat Lillát és kész. Amúgy a szüleinknek telefonon kívánunk kellemes húsvétot, mivel már 65 felettiek – mutat példát ő is.
Azoknak, akiknek kicsi gyermekeik vannak, bizonyára még nehezebb ezt a helyzetet úgy kezelni, hogy ne feledkezzenek meg a hagyományok átadásáról, és az ünnep lényegéről, miközben otthon töltik az idejüket. Ebben segítséget kaphattak az óvónéniktől is.
– A kazincbarcikai óvodapedagógusok online-felületen zárt csoportokat hoztak létre, ahol különböző hasznos tanácsokkal segítik a szülőket, hogy gyermekeik figyelmét lekössék, és fejlesszék a képességeiket. A héten a húsvét témakörében osztottunk meg különböző linkeket, mellyel feleleveníthetőek a hagyományok: locsolóversek, mesék, tojásfestés, mozgás is szerepelt a palettán. Ezeket fotók, videók, linkek és konferenciabeszélgetések segítségével juttatjuk el a családokhoz. A speciális igényű gyermekeket egyénileg támogatjuk, az ő szüleikkel megosztjuk a fejlesztési terveinket is – avatott be minket a részletekbe Zavaczki Tímea, a Füzike Tagóvoda vezetője.
– Az idén másképp alakul a húsvéti készülődés, mint azt eddig megszoktuk. A jelenlegi járványügyi helyzet miatt idén nem megyünk locsolkodni, de itthon a jellegzetes húsvéti ételek nem maradnak majd ki, ugyanúgy lesz kötözött sonka és tojás. Mivel a kisfiam még óvodás, itthon húsvéti színezőkkel, verstanulással készültünk a húsvétra. Ezen kívül a kertben elrejtek majd néhány csokitojást, hiszen a tojáskeresés családon belül is izgalmas tevékenység – árulta el Pócsi Krisztina.
Molek Csongor, akinek pici lánya most ünnepli először a húsvétot, így mesélt:
– Az eddigi húsvéti hosszú hétvége nálunk utazásról szólt. Szüleinket, nagyszüleinket látogattuk meg feleségemmel. Ha 4 napot veszünk alapul, másfél-másfél ottalvós napot töltöttünk a szülőknél, „húsvéthétfőn” pedig elvonultunk a természetbe – értem ezalatt a horgászatot, kirándulást, túrázást – vagy éppen egy vadasparkba kicsit kikapcsolni. Hűen a hagyományokhoz a család hölgy tagjaira jellemző szépség megőrzéséről természetesen gondoskodtunk a locsolkodással, viszont a jelenlegi helyzetben a kijárási korlátozás miatt muszáj lesz kigondolni egy virtuális locsolkodó módszert. A kislányom éppen 1 éves múlt, ezért az utazást mindenképpen kihagyjuk, így lesz idő a húsvéti asztal kuriózumaira elég időt szánni. A sonka, a töltött tojás, vagy csak az egyszerű főtt tojás nálunk is, mint rengeteg családnál ott van az étkezőasztalon minden évben. Falusi kölyökként gyerekkoromból akad rengeteg emlék akár a verstanulásról, akár az édesanyámtól kölcsönkapott, kölnit helyettesítő női parfümről. Édesapámmal bejártuk az egész rokonságot. Arra is ügyeltem, hogy ne mindenhol ugyanazzal a locsolkodóverssel lepjem meg a hölgyeket, aztán ahogy telt az idő a locsolkodás minimálisan jelentőségét veszítette, így a kikapcsolódás vált az elsődleges céllá az ünnepkor. Az idei húsvét mindenkinek máshogy alakul, hiszen kevesebb a lehetőség az eredeti tervek megvalósításához, ennek ellenére a hölgyeknek kívánom, hogy minimum duplán locsolják meg őket az otthoniak, a kissrácoknak pedig legyen tele a persely. Mindenkinek jó étvágyat és tartalmas pihenést!
Illner-Kocsis Bernadett, akinek szintén pici lánya van igyekszik mindent megtartani a hagyományokból, amit csak lehetséges.
– A húsvét nálunk elképzelhetetlen saját sütésű kalács nélkül. Szerencsére van élesztőm, így most sem marad el. Minden tradicionális húsvéti étel kerül az asztalra, amelyek nálunk a sonka, tojás, torma. Vendégségbe nem megyünk, és mi sem várunk vendégeket a járvány miatt, de a férjem biztos meglocsol engem és a másfél éves kislányunkat. A lakást is szokásomhoz híven díszítettem, mert ez a mi lelkünknek is jót tesz, és máskor sem a locsolók miatt, hanem magunk miatt tesszük. Korábban zavart a nap végére a különböző kölniktől szagos hajam, most először kicsit hiányozni fog ez – vallotta be az anyuka.

További híreink

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 03. 08:25

Május 7-én (kedden) szúnyoggyérítés lesz Kazincbarcikán. A Barcika Park Nonprofit Kft. megbízásából nem ez az első lépés idén a szúnyoginvázió megfékezésére: a szezonban már háromszor történt földi-biológiai gyérítés.

Leáll a távfűtés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 02. 22:33

A jó idő érkeztével május 6-tól leáll a távfűtés Kazincbarcikán. A társasházak képviselői természetesen egyedi igényeket is benyújthatnak a szolgáltató felé, amennyiben eltérő időpontban szeretnék a fűtést leállíttatni.

Így látják az ovisok Kolorcityt – Óvodai kiállítás nyílt a Don Bosco Sportközpontban

Dátum: 2024. máj 02. 07:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák szervezésében „70 éves a mi városunk!” címmel nyílt kiállítás április 25-én, a Don Bosco Sportközpontban. A megjelent családtagok és érdeklődők Kolorcity ovisainak szemével láthatták Kolorcityt, a kiállított „művek” pedig nagy sikert arattak.

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk