https://kolorline.hu/Könyvtárosok világnapja – ünnep virtuális keretek között

Könyvtárosok világnapja – ünnep virtuális keretek között

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Elgondolkodtak már azon, hogy milyen egyhangú lenne az életünk könyvek és könyvtárak nélkül? Mekkora szerencse, hogy tudásszomjunk kielégítésére, vagy szabadidőnk hasznos eltöltése gyanánt besétálhatunk a legközelebbi könyvtárba? Igen, olvasni öröm, s bár most nem bújhatunk el kedvenc bibliotékánk legeldugottabb sarkába hal neszezés mellett olvasni, mégis ünnep a mai nap. Április 14-e, a könyvtárosok világnapja. A világnapot két nagy nemzetközi szervezet, az American Library Association (Amerikai Könyvtárosok Szövetsége – ALA) és az International Federation of Library Associations and Institutions (Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége – IFLA) kezdeményezte, azzal a céllal, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a könyvtárak és könyvtárosok nyújtotta értékekre. Magyarországon, és talán a világ összes könyvtárában, a könyvtárosok virtuálisan ünnepelnek ezen a napon.

A kazincbarcikai Egressy Béni Városi Könyvtár március 16-ától zárva tart, de dolgozói azóta sem hagyják figyelmen kívül olvasóik kéréseit és igényeit. A katalóguson keresztül igénybe vehető online hosszabbítási mód lehetőségével nem él mindenki, ám aggódnia senkinek sem kell, a könyvtár munkatársai ugyanis automatikusan meghosszabbítják a kikölcsönzött dokumentumokat. Aki viszont saját maga szeretné nyomon követni az online tevékenységeit, megteheti a  www.barcikakonyvtar.hu oldalon. Online hosszabbítás esetén a katalógus menüpontra kattintva a belépés gomb aktiválásával felugró ablakban azonosítóként minden 2020. évre regisztrált használó az olvasójegy számával azonosíthatja magát, majd jelszóként első alkalommal a születési dátumot szükséges beírni. Ezt követően a jelszó módosítása szükséges, de nem kötelező. A lehetőségre azonnal figyelmeztet is a rendszer. A privát adatlapjára belépve minden olvasó végezhet online foglalást és előjegyzést is.

A könyvtár által a közelmúltban elindított és kétnaponta közzétett kvízjáték nagy népszerűségnek örvend, eddig összesen 158 érdeklődő oldotta meg a rejtvényt. A sorsoláson való részvételhez azonban öt feladatsor helyes megoldása szükséges. A kvízjáték gyermekváltozatát eddig tizenkilencen oldották meg. Igazán nagyszerű hír, hogy az összes beküldött feladvány helyes volt.  

A könyvtárosok a munkaidejük nagy részét home office-ban végzik, mely idő alatt törlési jegyzékeket gépelnek, leltárkönyvekből vezetik ki a selejtezésre szánt, elhasználódott könyvek adatait, gyűjtik és rendszerezik az újságokból, folyóiratokból Kazincbarcikával kapcsolatosan megjelent cikkeket. Új meseposztókat készítenek és felkészülnek a jövőben megtartandó gyermekfoglalkozásokra. Ez azt jelenti, hogy minden egyes foglalkozáshoz forgatókönyvek készülnek és előkészítik a további dokumentációhoz szükséges anyagot, mint beszámoló, fotódokumentáció, összesítések. Jelenleg négy pályázati projektje van a könyvtárnak, melyekkel szintén sok a tennivaló. Egy projekt utolsó fenntartási évében van, ehhez a záró beszámoló előkészítése folyik, melyet folyamatosan töltenek fel az elektronikus felületre. Egy másiknak idén kezdődött a fenntartási ideje, mely majd 5 évig fog tartani, ezért ebben is megpróbálják megelőzni a papírmunka legnagyobb részét, és igyekeznek mindent előkészíteni akár az 5. évre is. Két másik pályázat pedig az idén van folyamatban, ezekkel kapcsolatban intézkedések folynak a határidők kitolásának engedélyezésére, valamint az előre leszervezett előadások átütemezésére. Hetente azonban néhány napot felváltva a könyvtárban töltenek, hiszen az online foglalásokat igyekeznek előkészíteni, folyamatosan elvégzik mindenki a hosszabbításokat, eltörlik a késedelmi díjakat,valamint folyamatosan készítik elő a home office-hoz a munkát. Online tartalmak megosztásával és ajánlásával segítik az olvasást azoknak, akik nem jutnak most hozzá papír alapú könyvekhez.

A bezárás óta jelentősen megnövekedett az Egressy Béni Városi Könyvtár távhasználatainak száma. Március 16-ától összesen 43.521-szer kattintottak online katalógusukra. Ez a könyvtárosok számára azt bizonyítja, hogy olvasóik ebben a nehéz helyzetben is igényt tartanak munkájukra és a könyvtár szolgáltatásaira. Az online hosszabbításokat tekintve, 1219 db dokumentumot hosszabbítottak meg az olvasók, összesen 71 előjegyzés és 220 foglalás történt az elmúlt időszakban. A foglalásokat tekintve, ezután magasabb számokra számítanak, mert valószínűleg a napokban fognak kifogyni a használók a kikölcsönzött könyveikből. Az online hosszabbítások száma nem igazán fog emelkedő tendenciát mutatni, ugyanis csak két alkalommal van rá lehetőség és fontos, hogy ezt a lejárat napja előtti napon tudják utoljára megtenni. Mindenkire nagy terhet ró ez az időszak, az otthon végzendő munka senkinek sem egyszerű. Az Egressy Béni Könyvtárban odafigyeltek az otthoni feltételek biztosítására, aki nem rendelkezett megfelelő eszközzel, az a könyvtárból vihetett haza magának. A feladatok ellátása nem ütközik nehézségekbe, annak ellenére, hogy ez egy olyan szakma, mely közvetlen emberi kapcsolatot és kommunikációt igényel. Az otthoni munkavégzés pedig lehetőséget teremt arra, hogy azokat a teendőket elvégezzék, melyeket a nyári szünidő alatt szokás, így idén az újranyitástól kezdve nem kell hosszabb zárva tartással számolni. A könyvtár vezetője folyamatosan tartja a kapcsolatot az országos szervezetekkel és folyamatosan tölti fel a könyvtárak.hu oldalra az adatokat, mert a szakma is összefogott annak érdekében, hogy az országban minél jobb online lehetőségeket kapjanak a használók. A könyvtár dolgozói remélik, hogy hamarosan találkozhatnak olvasóikkal, addig is figyeljék a könyvtár honlapját és facebook profilját a hasznos információkért.

 

 

Szerző: Molekné Kőrösi Beatrix - Szűcs Krisztina

További híreink

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 03. 08:25

Május 7-én (kedden) szúnyoggyérítés lesz Kazincbarcikán. A Barcika Park Nonprofit Kft. megbízásából nem ez az első lépés idén a szúnyoginvázió megfékezésére: a szezonban már háromszor történt földi-biológiai gyérítés.

Leáll a távfűtés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 02. 22:33

A jó idő érkeztével május 6-tól leáll a távfűtés Kazincbarcikán. A társasházak képviselői természetesen egyedi igényeket is benyújthatnak a szolgáltató felé, amennyiben eltérő időpontban szeretnék a fűtést leállíttatni.

Így látják az ovisok Kolorcityt – Óvodai kiállítás nyílt a Don Bosco Sportközpontban

Dátum: 2024. máj 02. 07:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák szervezésében „70 éves a mi városunk!” címmel nyílt kiállítás április 25-én, a Don Bosco Sportközpontban. A megjelent családtagok és érdeklődők Kolorcity ovisainak szemével láthatták Kolorcityt, a kiállított „művek” pedig nagy sikert arattak.

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk