https://kolorline.hu/Az óvodások is online „tanulnak” Kazincbarcikán

Az óvodások is online „tanulnak” Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák (KÖÓ) minden tagintézménye – a rendkívüli helyzetre való tekintettel – március 16-ától zárva tart. A Mesevár Tagóvodában fogadják azokat az óvodásokat, akiknek szülei semmilyen formában nem tudják megoldani másként a gyermekük felügyeletét. Az óvodapedagógusok kezdeményezésének köszönhetően, akik otthon maradnak online segítséget kapnak a mindennapi fejlesztéshez, hogy bővüljenek hasznos, ugyanakkor szórakoztató elfoglaltságaik.

– A kollégák az első héttől kezdve elindították a „digitális ovit”. Óvodapedagógusaink a csoportok zárt online felületein tartják a kapcsolatot a gyermekekkel és szüleikkel. A gyermekek – életkori és egyéni sajátosságait figyelembe véve – szüleik segítségével dolgozzák fel tevékenységeken keresztül az aktuális projekteket. Az elmúlt időszakban két téma köré csoportosították a műveltségi területeket (víz világnapja, húsvét), és ahhoz illeszkedve kapták a játékötleteket, feladatokat, gyermekirodalmi műveket, mondókákat, gyermekdalokat, találóskérdéseket, valamint mozgásfejlesztő gyakorlatokat is – árulta el Horváthné Geleta Mária, a KÖÓ vezetője, aki hozzátette, hogy a különleges bánásmódot igénylő gyermek egyéni fejlesztésére is kiterjed figyelmük, hiszen a fejlesztő pedagógusok, gyógypedagógusok egyénre szabottan küldik számukra a fejlesztési tartalmakat, hogy segítsék a szülőket gyermekeikkel való együttes „tanulásban”.
A www.barcikaicimborak.hu oldalon folyamatosan bővítik azokat a hasznos linkeket, amelyek hozzájárulhatnak a családok közös tevékenykedéséhez, a szabadidő kellemes eltöltéséhez, mert tisztában vannak vele, hogy ennek a korosztálynak folyamatos cselekvésre van igénye.

A visszajelzések szerint ez a nem várt segítség rendkívül pozitív fogadtatásra talált, az anyukák és az ovisok is örülnek neki, és igénybe is veszik.

Anett


– Nagyon jónak tartom ezt a online foglalkozást ebben a megváltozott helyzetben. Főleg, hogy személyesen kapjuk a feladatokat. Mindennapi kapcsolattartás van az óvónők és a gyerekek között a képernyőn keresztül. Ugyanolyan feladatokat adnak, mintha a gyerekek az óvodában lennének. Például a most a Földdel kapcsolatosan kaptak feladatokat, de volt már téma a húsvét és a víz is – mondta el véleményét Szénásiné Molnár Zita hozzátéve, hogy most sikerült belelátnia az óvodai életbe, hogy hogyan fejlesztik a gyerekeket.
– Nekem például nagyon tetszik az, hogy most sok mindent együtt tudunk csinálni – vallotta be Zita.

Anett

– Nagyon tetszenek a feladatok, alig bírom abbahagyni, de nagyon hiányzik az óvoda és mindenki. Leginkább Valika néni, Dalma néni és Ági néni – tette hozzá kislánya, Anett.

Málay Tímea, akinek kisfia, Marcell nagycsoportos, szintén nagyon hasznosnak tartja a kezdeményezést.
– Van egy zárt csoportunk facebookon, amiben minden szülő, mindkettő óvónő és az óvodavezető is tag. Ezt a csoportot már korábban létrehoztuk a könnyebb kommunikáció miatt, de most vesszük igazán nagy hasznát. Az óvónénik naponta több alkalommal töltenek fel feladatokat, és arra buzdítanak minket, hogy kedvünkre készítsük az általuk javasolt gyűjteményből. Az elkészített műveket pedig mi szintén feltöltjük. Így tudják ők is követni, hogy haladunk a feladatokkal. Mivel vegyes csoport vagyunk, így vannak benne minden korosztálynak alkotások, versek, mesék. A gyerekeknek sem egyforma az érdeklődési körük, így több irányt is mutatnak, hogyan érhetjük el náluk, hogy az adott témában megtörténjen a foglalkozás. Hetente, kéthetente változik a téma. Kezdtük a víz világnapjával, ekkor halacskákat, vízi állatokat, növényeket készítettünk, festettünk, vágtunk, ragasztottunk; majd 2 hétig a húsvété volt a főszerep. Kaptunk nagyon sok ötletet, milyen dekorációkat készíthetünk. Óvónéni elkészítette otthon és videófelvételben csatolta a folyamatot, ezzel is segítve a szülőknek az elkészítést. A felolvasott meséket, furulyázást, éneklést videó-, illetve hangfelvételben töltötték fel. Küldtek a húsvéti hagyomány megismeréséhez videókat, ahol a gyerekek nyelvén ismertetik az ünnepet, akár vallási megközelítésből is. Az általuk javasolt feladatok érintenek több fejlesztendő területet, mint például formafelismerés, finommotorika, számolás, koncentrációs gyakorlatok, színek felismerése és így tovább. Kaptunk videóban gyerektornát is, amit igyekszünk heti több alkalommal végig tornázni. Nekünk anyukáknak sem árt, mert ez a karantén nem kedvez a kilóknak – foglalta össze az eddigi tapasztalatait Tímea. Elmesélte azt is, hogy rendszeresen meg is csinálják a feladatokat, amit nagyon szeretnek.

Marcell

– A gyerkőcök konferencia-videóhívásban elmondhatják a megtanult mondókákat, locsolóverseket, amit nagyon élveznek. Egymás szavába vágva mesélik, hogy mi történt velük, mióta nem találkoztak. Büszkén mutatják az elkészített alkotásokat. Most a tavaszé és a Föld napjáé a főszerep. Ültetünk, csíráztatunk, tavaszköszöntő verseket tanulunk, krumplinyomdázunk, sógyurmából tavaszi virágokat készítünk, társasjátékokat készítünk itthon fellelhető egyszerű alapanyagokból. A kikelt növényeket naponta többször megszámoljuk és mindig nagy öröm fogadjuk az új hajtásokat. Azért beszélek többes számban, mert a gyerekek nyilván, a mi segítségünkkel tudják elkészíteni a rájuk bízott feladatot. Mi meg az óvónénik segítségével tudjuk érdemben fejleszteni őket. Így ez egy nagy csapatmunka. Az én véleményem, hogy mindenki jól helytáll ebben a nehéz, rendkívüli helyzetben. A digitális oktatás pár hét alatt évtizedeket fejlődött. Könnyen tudjuk követni a tantervet. Bár azt mondom, végre vége lehetne ennek az állapotnak, de annyi bizonyos, hogy mi szülők is sokat tanulunk belőle. Betekintést nyerünk az óvodai fejlesztés zegzugába. Talán jobban megérti sok szülő, hogy egy óvodában is milyen komolyan felépített menetrend szerint oktatják, fejlesztik a gyerekeket. Az összezártság miatt pedig jobban megismerjük a saját gyerekeinket. Vicces, de kiderült nekem is van hova fejlődni.

Marcell

Nem is tudtam magamról, hogy nem tudok papírrepülőt hajtogatni, illetve azt sem, hogy kell liszttel egy lufit megtölteni Igyekszek pótolni a hiányosságaimat. Az elszigeteltséget viszont nagyon nehezen viselik a kicsik. Hiányoznak a kis barátaik az óvodából, sokat emlegetik az óvónéniket. Az én fiam például sokat mesél az óvodai élményeiről, ebből is látszik, hogy sokat van eszében. Azt is megtudtam, hogy Rita néninek sokkal szebb az énekhangja, mint nekem. Azt mondta, mire megy oviba fel sem fogják ismerni, úgy meg fog nőni. Remélem, nem lesz igaza! Szóval, urai vagyunk a helyzetnek, bármennyire nem egyszerű. Segítségünkre van a digitális kommunikáció – vallotta be őszintén az anyuka.

Marcell

További híreink

Színház az egész világ

Dátum: 2024. júl 31. 15:00

Az idei Kolorfesztivál fantasztikus előadásokat is ígér. Kazincbarcikára érkezik az Experidance és a 100 Tagú Cigányzenekar, a Pannon Várszínház pedig A padlás című musicalt hozza el a helyi közönségnek.

Története eddigi egyik legnagyobb rekultivációs projektjét zárta a BorsodChem Zrt.

Dátum: 2024. júl 31. 11:00

A vállalat több mint 100 madár- és számos más növény-, illetve állatfajnak adta át a Sóstó területét.

Nagykoncertekkel indul indul az idei Kolorfesztivál

Dátum: 2024. júl 30. 15:00

Augusztus 8. és 10. között a Csónakázó-tónál fellépők sorával veszi kezdetét a Kolorfesztivál. Rúzsa Magdi, Kowalsky meg a Vega és T. Danny indítja a sort.

Egységben az erő: szeptember 21-én eldördül a rajtpisztoly a Kolorfutáson

Dátum: 2024. júl 30. 07:46

Már lehet nevezni a 2024-es Kolorfutásra! A verseny szeptember 21-én kerül megrendezésre, és számos izgalmas változást hoz.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk