https://kolorline.hu/Érettségi – Szigorított szabályok mellett készülnek Kazincbarcikán

Érettségi – Szigorított szabályok mellett készülnek Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A kormány döntése alapján május 4-étől egészen két héten keresztül tartják a középiskolák az írásbeli érettségiket. Ennek értelmében szigorított szabályok alapján készülnek a kazincbarcikai középiskolák az írásbelik megtartására. Az érettségi idén csak annak kötelező, akiknek ez a továbbtanuláshoz szükséges.

Az április 23-án megtartott online kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy adottak a feltételek az írásbeli érettségik megtartásához, azonban Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár felhatalmazást kapott arra, hogy a szakmai érintettekkel való konzultálás után szabadon dönthessen arról, hogy megtartják-e május 4-én az érettségit, vagy elhalasztják a vizsgákat egy-két héttel.

A kazincbarcikai középiskolák úgy készülnek, hogy ha az eredetileg is kihirdetett május 4-ei időpont marad, akkor is rendben tudják megtartani az írásbeliket.

Több bejáratot is használnak majd a Surányiban

Az Ózdi SZC Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma emelt szintű vizsgaközpont is, ahol például angol nyelvből az iskola tanulóin kívül plusz 82 érettségiző fog írásbelizni. Lombeczkiné Budai Margit igazgatóhelyettes elmondta, hogy négy végzős osztály több mint 70 tanulója készül a megmérettetésre.

A koronavírus-járvány terjedésének lelassítása érdekében a szabályokat és az óvintézkedéseket betartva 10, erre a célra elkülönített tanteremben tervezik a vizsgákat, ahol egyszerre maximum 9-10 tanuló fog tartózkodni emelte ki a helyettes, aki hozzátette, hogy a diákok több bejáraton keresztül közelíthetik meg az iskolát és a Kréta-rendszer segítségével előre kiküldik az érintett érettségizőknek, hogy melyik terembe kell menniük, ezzel is elkerülve a csoportosulásokat.

Az emelt szintű angol érettségi tekintetében az adott napon csaknem 20 tanteremben, több mint 150 diák lesz jelen a vizsgán. Lombeczkiné Budai Margit kiemelte, hogy külön fognak figyelni a kézfertőtlenítésre, a bejáratoknál és a termekben is elhelyeznek erre alkalmas készítményeket.

Nem kell külsős pedagógus segítségét igénybe venni a Szaléziben

A Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban is készülnek az írásbelikre: 4 végzős osztály 116 tanulója fog majd vizsgázni. Erre a célra 12-13 termet jelöltek ki, a diákok felügyeletét házon belül meg tudják majd oldani, tájékoztatta szerkesztőségünket Balla Árpád, az iskola igazgatója.

Az intézmény diákjait itt is előzetesen értesítik majd, hogy ki melyik teremben kap helyet, amit a kézfertőtlenítés után azonnal meg kell keresni és helyet foglalni. A termeket már be is rendezték, úgy, hogy a diákok között meglegyen a másfél méteres távolság. Az igazgató elmondta, hogy egy helyi gyógyszertártól 100 db maszkot is kaptak, így lesz lehetőségük a diákoknak is és a pedagógusoknak is használni ezeket belátásuk szerint.

Maszkokat és kesztyűket vásároltak az Irinyiben

Az Irinyi János Oktatási Központ 5 végzős osztálya 149 fővel készül az idei írásbeli vizsgákra. Győri Ágnes igazgatóhelyettes összefoglalta az intézkedéseket, miszerint 15-16 teremben zajlik majd az írásbeli. Ebben az intézményben is több bejáraton keresztül érkezhetnek a tanulók az érettségire, a tantermeket pedig a kötelező kézfertőtlenítés után foglalhatják el. Az iskolában is úgy alakították ki a termeket, hogy a diákok között meglegyen a másfél méteres távolság.

Győri Ágnes kiemelte, hogy a fenntartó hozzájárulásával és saját forrásból maszkokat és kesztyűket vásároltak, így kérik majd a felügyelő pedagógusokat és a diákokat, hogy használják is azokat.

Fertőtlenítették a tantermeket a Don Boscóban

Molnár-Gál Béla, a Don Bosco Általános Iskola, Szakközépiskola, Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy az intézményben 22 fő fog írásbeli érettségizni. A tanulókat 3 teremben fogják majd szétültetni. Molnár-Gál Béla kiemelte, hogy az érintett tantermeket már fertőtlenítették, így minden adott a vizsgák megtartásához.

Kisebb csoportokban engedik csak haza a diákokat a Deákból

Az Ózdi SZC Deák Ferenc Szakképző Iskolája és Művészeti Szakgimnáziuma is készül az írásbeli érettségi vizsgákra. Az intézményben 2 végzős osztály 31 fővel vág neki a megmérettetésnek.

Az intézkedések részeként különösen ügyelnek a fertőtlenítők, folyékony szappanok, kéztörlők kihelyezésére a mosdókban, emelte ki Mészáros Gáborné igazgató.

Az érettségiző diákokat a terembeosztásról a Kréta-rendszeren előzetesen értesítik, így a csoportosulások megelőzhetőek lesznek. A termekben fertőtlenítik majd a padokat, székeket, az ajtók kilincseit tette hozzá az igazgató, majd a vizsgák végén arra is nagy hangsúlyt fordítanak, hogy a tanulókat ötösével engedjék csak haza és arra kérik majd őket, hogy telefonon, vagy más egyéb módon osszák meg egymással a vizsgák tapasztalatait, ne pedig az iskola előtt csoportosulva.

Legfontosabb írásbeli érettségi vizsgaidőpontok:

  • május 4. 9 óra: Magyar nyelv és irodalom
  • május 5. 9 óra: Matematika
  • május 6. 9 óra: Történelem
  • május 7. 9 óra: Angol nyelv
  • május 8. 9 óra: Német nyelv
  • május 21-ig bezárólag zajlik majd a többi tantárgy érettségije, utoljára spanyol és olasz nyelvből

A középszintű írásbeli érettségiket május 22-26-án lehet megtekinteni és észrevételezni, az emelt szintűeket pedig május 28-a és 29-e között. Az egyedileg eldöntött szóbeli vizsgák időpontja június 4-e és16-a között lesz.

További híreink

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 08. 17:25

Közlekedési információkkal és autóbusz-menetrend frissítéssel! Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Haltelepítés és horgászati tilalom tavainkon

Dátum: 2024. máj 08. 17:17

Haltelepítés lesz május 9-én, csütörtökön tavainkon. Ezért péntek reggelig horgászati tilalom lesz érvényben a Csónakázó-tavon és a Herbolyai-tavakon.

Helyére került a Tour de Hongrie szobor az Attila úti körforgalomban

Dátum: 2024. máj 08. 06:29

A Tour de Hongrie kerékpárverseny kazincbarcikai fordulója előtt csak pár nappal elfoglalta második legnagyobb körforgalmunkat Szőke Gábor Miklós szobrászművész új, biciklist megformáló káprázatos műve. A nemzetközileg jegyzett alkotó felelős a városunk jelképeit jelentő unikornisért és oroszlánért, valamint a sárkányért is. Az új látványosság Kolorcity egyik jelentős „kapujába” került, és továbbgazdagítja a helyi rendkívüli vizuálisélmény-tárlatot.

Indul a vízijátékshow Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 07. 22:54

Május 8-tól ismét élvezhető lesz a víz, a fény és a zene fantasztikus összjátékát kínáló szökőkút vízijátékshow-ja a kazincbarcikai Fő téren. A tavaszi menetrend szerint péntektől vasárnapig csodálható majd meg a látványosság, ami újításokban sem szűkölködik majd.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Játszóeszköz-avatók Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Közösségi nap a Herbolyai-tavon

Kazincbarcika, Herbolyai II-es tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk