https://kolorline.hu/„Édesanyám, virágosat álmodtam…”

„Édesanyám, virágosat álmodtam…”

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Édesanyám, virágosat álmodtam, napraforgó virág voltam álmomban, édesanyám, te meg fényes nap voltál, napkeltétől napnyugtáig ragyogtál. (Ágh István: Virágosat álmodtam)

Édesanya: az egyik legszebb szó, mely magában hordozza az életet, a szeretetet és a bölcsességet. Kisgyermekként óvó karjaiba menekülünk, felnőttként hallgatjuk bölcs tanácsait. Ez a nap csak az övék. Ünnepeljük mindenekfeletti odaadásukat, feltételnélküli szeretetüket. Az anyák megünneplésének története nem újkeletű, hiszen az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. Angliában például az 1600-as években az ünnep keresztény vallási színezetet is kapott. A húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra ajándékként elkészítették az anyák süteményét. Az Egyesült Államokban először 1872-ben, Bostonban ünnepelték meg az anyák napját. 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Végül 1914-ben érte el célját, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította. Mára az anyaság ünnepe világszerte jeles napnak számít. A legtöbb országban május második vasárnapján nyújtják át a hála és köszönet virágait. Magyarországon e gyönyörű nap hazai megvalósítását egy államtitkár feleségének köszönhetjük, aki Amerikából hozta magával az ötletet. Hatására 1925-ben - igaz, akkor még március 8-án - tartották meg az első anyák napi ünnepséget. Országos bevezetését a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva, május első vasárnapján a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kezdeményezte. 1928-ban pedig már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé.

Idén kicsit más ez az ünnep. Virágainkat, csokrainkat, apró ajándékainkat ölelés és puszi nélkül nyújtjuk át idős szüleinknek, nagyszüleinknek. Csupán hálatelt szavakkal és meleg pillantással tudjuk megköszönni értünk hozott áldozataikat. Ám mit sem veszít fényéből, mert az a szeretet számít igazán, amit feléjük sugárzunk. Ebben a kivételes helyzetben néhány városlakót faggattunk arról, miként ünneplik meg az anyák napját.

- Nálunk általában négy generáció nőtagjai ünnepelnek közösen. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy köszönthetem a 87 éves nagymamámat is. Ilyenkor már lázasan készülünk a nagy napra. Sajnos ez évben a koronavírus miatt a szokásoktól eltérően tartjuk az anyák napját. A megvásárolt virágokat szájmaszkban és kesztyűben, tisztes távolságból nyújtjuk át szeretteinknek. Bevallom, nagyon rossz, hogy nem adhatunk puszit és nem ölelhetjük meg egymást, de mindez az ő érdekükben történik. Kislányom, Maja minden esztendőben külön, saját készítésű ajándékkal kedveskedik a nagyinak és a dédinek. Most ezt is kellő óvatossággal adjuk át az ünnepeltelteknek – tudtuk meg Tyukodi Judittól.

Judit kislánya, Maja elárulta, hogy édesanyját szintén maga készítette meglepetéssel köszönti május 3-án.


Bárdos Maja édesanyjával, Tyukodi Judittal

Kálmán Vilmosné az Újkazinci Baráti Kör vezetője nosztalgiával emlékszik az egykori anyák napjára és boldogan várja kicsi dédunokája meglepetését.

- Gyermekkoromban az anyák napja kifejezetten ünnep volt, amikor lelkesen szavaltuk, énekeltük az anyák napi verseket. Addigra már kinyíltak a tulipánok, az orgonák, melyekkel köszöntöttük anyukámat és a nagymamámat.  Míg a gyermekeink kicsik voltak, ugyanolyan lelkesedéssel készültek erre az ünnepre.  A meghatódottságtól sokat sírtam a gyerekeim, unokáim óvodai, iskolai köszöntő ünnepségein. Mára felnőttek a lányaink, öt unokánk, és egy tündéri dédunokánk van.  A legidősebb unokánk huszonhat éves, ő nem egyszer az anyukáját, és engem is saját versével örvendeztetett, vagy inkább ríkatott meg. Most a kis dédunokánk alkot.  Júliusban lesz négy éves, és már napok óta fest, vízfestékkel készíti a maga kis anyák napi műveit. Természetesen idén is jön a családunk, bár igyekszünk megtartani a távolságot, de torta mindenképpen lesz, mert ahogyan a dédunokánk fogalmaz, minden boldog naphoz torta tartozik.


Flóra szívecskés rajza a dédinek

Valóban, a legnagyobb boldogság a nagyszülők számára, ha láthatják gyermekeiket, unokáikat.

Harnócz Róbert, a KBSC utánpótlás edzője családjával köszöntötte az anyák napját.

- Mint minden évben, a virág most is elmaradhatatlan kelléke az anyák napi köszöntésnek. Bár oda kell figyelnünk a távolságtartásra, mégis a találkozás teszi feledhetetlenné az ünnepet.


Harnócz Róbert az édesanyjával

 

Forrás: Wikipédia

Indexfotó: lakberendezes.hu

 

További híreink

Kiállítások és könyvbemutató a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 01. 15:00

A kultúra és a művészet is megjelenik az idei Kolorfesztiválon. Kiállítások nyílnak helyi alkotók munkáiból, valamint debütál dr. Czifra János legújabb kötete is.

Színház az egész világ

Dátum: 2024. júl 31. 15:00

Az idei Kolorfesztivál fantasztikus előadásokat is ígér. Kazincbarcikára érkezik az Experidance és a 100 Tagú Cigányzenekar, a Pannon Várszínház pedig A padlás című musicalt hozza el a helyi közönségnek.

Története eddigi egyik legnagyobb rekultivációs projektjét zárta a BorsodChem Zrt.

Dátum: 2024. júl 31. 11:00

A vállalat több mint 100 madár- és számos más növény-, illetve állatfajnak adta át a Sóstó területét.

Nagykoncertekkel indul indul az idei Kolorfesztivál

Dátum: 2024. júl 30. 15:00

Augusztus 8. és 10. között a Csónakázó-tónál fellépők sorával veszi kezdetét a Kolorfesztivál. Rúzsa Magdi, Kowalsky meg a Vega és T. Danny indítja a sort.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk