https://kolorline.hu/Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. május 8.

Kazincbarcika Város Önkormányzata arra buzdít: Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. május 8.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Helyzetjelentés: Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma 47 fő . Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma 2 fő.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A Magyar Kormány rendelkezései alapján május 4-étől a Pest megyén kívül eső településeken megszűnt a kijárási korlátozás, ezáltal számos, a vírusfertőzés elleni védekezést szolgáló intézkedés megszűnik. Az, hogy hirtelen visszakapjuk a veszélyhelyzeti előtti életünket, mindenki számára örömtelinek tűnik, azonban fontos tudni, hogy a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Az enyhítő rendelkezések bevezetésével a fertőzés lehetősége minden eddiginél magasabb. Ezért kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Május 9-én kezdődik a Semmelweis Egyetem által szervezett COVID-19 reprezentatív tesztelés Kazincbarcikán

Reprezentatív minta alapján, több tízezer fő bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezdett május 1-től Magyarországon a kormány megbízásából a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával négy hazai orvosképző intézmény. A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.  A Semmelweis Egyetem honlapján lévő információk szerint az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, hogy mekkora a vírusfertőzöttek valós száma hazánkban, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók.

A szűrővizsgálatot az ún. PCR-teszt segítségével végzik, ez a ma ismert legtévedhetetlenebb módja a fertőzés kiszűrésének, ugyanis ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Ennek során a páciens légúti (garat és orr) váladékából mintavételi pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A PCR-teszt mellett vért is vesznek a vizsgált személyektől, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki.

A tesztelésen a KSH statisztikusai segítségével kiválasztott 17 778 fő meghívásos alapon vesz részt az ország egész területéről, 14 év felett minden korosztályból. A vizsgált résztvevők egy rövid kérdőívet is kitöltenek majd.

Kazincbarcikán 59 főt érint a vizsgálat, akiket ügyfélkapun vagy telefonon keresztül kerestek meg. A szűrővizsgálat helyszíne a Polgármesteri Hivatal, az időpontok május 9-e és 16-a.
A szűrést a Debreceni Egyetem munkatársai végzik majd. A tesztelésben való lakossági részvétel ingyenes és önkéntes, az eredményről mindenki kap értesítést.

A vizsgálatokat mozgó szűrőautók és az Országos Mentőszolgálat munkatársai is segítik majd, annak érdekében, hogy az idősebbeknek, vagy a krónikus betegséggel küzdőknek most se kelljen elhagyni otthonaikat. A minták több mint 48,5 százalékát a Semmelweis Egyetem munkatársai gyűjtik be, míg, 20,6 százalékot a Debreceni Egyetem, 16,4 százalékot a Szegedi Tudományegyetem és további 14,3 százalékot a Pécsi Tudományegyetem munkatársaitól várnak a laborok.
A tesztelésen kizárólag a KSH által kiválasztottak és meghívottak vehetnek részt.

https://semmelweis.hu/hirek/2020/04/28/kozlemeny-orszagos-vizsgalatsorozatba-kezdenek-a-semmelweis-egyetem-vezetesevel-a-hazai-orvoskepzok/


Szigorú szabályok alkalmazásával nyit meg a hulladékudvar

2020. május 12-től a megszokott nyitvatartási rend szerint újra nyitva tart a Kazincbarcikai Mucsonyi úti Hulladékudvar. Keddtől-szombatig 8.00-16.00.

A hulladék beszállítása során az új típusú koronavírus elleni védekezés érdekében, valamint az emberélet egészségének és biztonságának megóvása céljából az alábbi óvintézkedéseknek megfelelően szíveskedjenek eljárni:

  • A hulladékudvar szolgáltatásainak igénybevétele során az ingatlanhasználó köteles a szájat és az orrot eltakaró eszközt (védőmaszk, sál, kendő) és gumikesztyűt viselni. Amennyiben valamely ingatlanhasználó ennek nem tesz eleget, a hulladékudvar kezelője jogosult a hulladék átvételét megtagadni.

  • A beszállított hulladék pakolásáról és annak a hulladékudvarban történő elhelyezéséről minden ingatlanhasználónak magának kell gondoskodnia. Ehhez határozatlan ideig a hulladékudvar kezelője segítséget nem tud biztosítani, ezért az ingatlanhasználók számára javasolt, hogy segítőt vigyenek magukkal.

  • Valamennyi szükséges adat felvételére szóban történő bediktálás útján kerül sor, a személyes iratok, okmányok átadással történő bemutatásának mellőzésével. Az adatok rögzítése során az irodába történő belépést mellőzni szükséges.

  • Az ügyintézés során az 1,5 méteres védőtávolságot szükséges betartani, ha a hulladékudvarban egyszerre több ingatlanhasználó tartózkodik. Amennyiben az 1,5 méteres távolság nem tartható, a hulladékudvar kezelője jogosult ideiglenesen a hulladékudvar kapuját bezárni, ebben az esetben az ingatlanhasználóknak sorra kerülésükig a kapun kívül kell várakozniuk.


Köszönjük, hogy figyelnek magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

További híreink

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

KolorTV élőben

Programajánló

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk