https://kolorline.hu/Enyhített szabályok, szófogadó kazincbarcikaiak

Enyhített szabályok, szófogadó kazincbarcikaiak

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Május 4-étől enyhültek a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályok. A szolgáltatók, éttermek, presszók, kávézók, büfék, üzletek végre – ha nem is teljes mellszélességben – folytathatják munkájukat. Az emberek lassan kimozdulhatnak hetek óta tartó otthoni „fogságukból”. Utánajártunk, hogy a városlakók miként reagálnak a hirtelen jött „szabadságra”. Továbbra is betartják-e a szabályokat, és vigyáznak-e egymásra?

A koronavírus-járvány nem szűnt meg, ezért a védekezés jelenleg is nagyon fontos. Az üzletekben kötelező a szájat és az orrot eltakaró eszközt viselni. Az idősek védelmében a 65. életévét betöltött személyek az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet továbbra is 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben, illetve a Városi Piacot nyitvatartási időben 9.00 és 10.30 óra között látogathatják.
A vendéglátó üzletekben: éttermek, cukrászdák, presszók, kávézók, büfék kerthelyiségeiben, teraszain az ételek, italok fogyasztása megengedett a védőtávolság betartásával, ami vendéglátó egységnél asztaltársaságonként értendő.

ambrózia

– Mi is lelkiismeretesen megteszünk mindent annak érdekében, hogy minél sterilebb, biztonságosabb, tisztább térben tudjuk fogadni a vendégeinket. Étlapjainkat, só- és borstartóinkat, minden evő-, ivó- és tálaló eszközünket, terítékeinket folyamatosan és rendszeresen megfelelő tisztító/fertőtlenítő szerekkel kezeljük. A mosdóinkba felszerelt folyékonyszappan-adagolóink fertőtlenítő kéztisztítóval vannak feltöltve, melyet szeretnénk, ha azelőtt is használnának a betérők, mielőtt az asztalainkhoz helyet foglalnak – mondta el Pelyhéné Koós Henrietta, étteremtulajdonos.
– Teljesen együttműködőek a vendégeink. Nagyon örülnek, hogy itt milyen nagy tisztaság van, mi pedig még jobban, hogy nyitva vagyunk. Az új szabályozás óta, folyamatos az asztalfoglalás, az emberek szívesen jönnek újra hozzánk. A házhozszállítást sem állítottuk le, így azok is megkóstolhatják finomságainkat, akik nem tudnak személyesen eljönni hozzánk – fejezte ki örömét Henrietta.

belváros

Az üzletek a régi nyitvatartás szerint működnek, de azért nem ugorhatnak csak úgy be a vásárlók bárhogyan, bárhová. Az egyik Egressy úti üzlet tulajdonosa, Pásztor Petra szerint a helyiek rendkívül türelmesek, szinte mindenki betarja a szabályokat.
– A mi üzletünkbe egyszerre ketten jöhetnek be, kizárólag csak maszkban. A többiek nagyon türelmesen várakoznak kint. Azoknak, akiknek nincs, mi biztosítunk steril maszkot, így senki nem marad kiszolgálás nélkül – árulta el az üzlettulajdonos.

Kazincbarcikán két központi helyén is üzemelt egy országos üzletlánc boltja. Itt is mindent megtesznek a vásárlók és a dolgozók biztonsága érdekében. Ügyelnek a gyakori takarításra, fertőtlenítenek, az eddig csomagolatlan kenyeret papír- vagy nejlonzsákban árulják. Kérik a vásárlókat, hogy ők is tartsák be az előírásokat, puszta kézzel ne nyúljanak a pékáruhoz, lehetőség szerint egyedül jöjjenek a boltba és ne érintkezzenek egymással! Az üzletben egyszer használatos kesztyűket biztosítanak, a sorban állásnál padlómatricák segítik, hogy betarthassák a távolságot egymástól, és leheletvédő plexifallal akadályozzák meg a fertőzés továbbadását a kasszánál. A kártyás fizetést részesítik előnyben, éppen ezért a PIN-használat nélküli limitösszeget 15000 Ft-ra növelték. Az üzletlánc tájékoztatása szerint elmondható, hogy a vásárlók jelentős része szabálykövető.

vásárlás

A kisebb ABC-kben szinte már mindenki ismeri egymást. Kíváncsiak voltunk, hogy az ilyen helyeken milyen fogadtatása volt a kötelező maszkviselésnek?
– A vásárlók az idősávos vásárláshoz hasonlóan alkalmazkodtak az új rendelethez is, miszerint a boltokat csak maszkban lehet látogatni. Az első egy két nap még a hozzászokásról szólt, mikor figyelmeztettük őket az új törvényre. Azóta fegyelmezetten viselkednek és betartják a szabályokat, nem jellemző, hogy valaki is felháborodna emiatt. Tudomásul vették, hogy kötelező használni. Többnyire az egész város megfogadta a „Maradj otthon!”-szlogent, és tényleg csak akkor mozdulnak ki, ha muszáj. Például vannak olyan vásárlóink, akik 3-4 hete a lakást sem hagyták el. Egy héten egyszer igénybe veszik a házhozszállításunkat, így oldják meg a bevásárlást – árulta el Harsányi Zsanett, a Tököly téri kisbolt tulajdonosa.

Szintén hasonló tapasztalatai voltak Ignéczi Péternek is, aki a Jókai téren vezeti üzletét.
– Hétfőn, az első napon, amikor kötelező lett a maszk használata, a vásárlók fele viselt csak. De mostanra már mindenki használja és nem kell senkit figyelmeztetni. Sokan viselik a KOLORCITY-s maszkot – mondta el Péter.

 

 

 

További híreink

Rekordfeszegető kazincbarcikai szereplés a Tenisz Diákolimpián

Dátum: 2024. máj 06. 18:38

A Tenisz Diákolimpia Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei döntőjét május 2-án rendezték Kazincbarcikán. A fővárost kivéve sehol nem jelentkezett olyan sok diák, mint a mi vármegyénkből. Ráadásul a kiemelkedő 103 fő több mint fele, 63 tanuló kazincbarcikai iskolákból nevezett. Végeredményképpen városunk 31 ifjú teniszezője jutott az országos döntőbe.

Kedden és szerdán aszfaltoznak az Újkazinc városrészben

Dátum: 2024. máj 06. 15:12

A kivitelezőnél felmerült váratlan technikai fennakadás megszűnését követően — amennyiben az időjárás is engedi — május 7-én és 8-án történik meg az Újkazinc városrész fő közlekedési útjának aszfaltozása. Mind a keddi, mind a szerdai napon a teljes útszakaszt lezárják reggel 07:00 és 18:00 óra között.

Még a színek is a mozgást sugallják — hétfőn helyére kerül a bicikliversenyző szobra

Dátum: 2024. máj 05. 19:01

Nagy nap lesz május 6. Kazincbarcika életében. Elkészült és a helyére kerül a város új alkotása, a Tour de Hongrie ihlette bicikliversenyző szobor. Szőke Gábor Miklós újabb alkotása a 26-os főút Attila úti körforgalmában kap helyet.

Az anyák nemcsak szülnek, de újjá is születnek – anyák napja van ma!

Dátum: 2024. máj 05. 05:00

Május első vasárnapja van, hagyományosan ekkor köszöntjük az édesanyákat. Az első anyák napi ünnepségre 1925-ben került sor, 1928 óta pedig minden évben ilyenkor köszönjük meg nekik, hogy vannak, hogy megszültek, felneveltek minket. De mit is kaptunk tőlük?

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk