https://kolorline.hu/Ismét lehet nyilvános istentiszteleteket és liturgiákat tartani

Ismét lehet nyilvános istentiszteleteket és liturgiákat tartani

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A koronavírus-járvány magyarországi megjelenését követően a keresztény egyházak beszüntették a nyilvános szertartások megtartását. Azonban az enyhítések lehetővé tették – igaz, az egészségvédelmi szabályok betartásával –, hogy a hívők ismét az Úr házában gyakorolják vallásukat.

A Görögkatolikus Metropólia rendelkezését kiegészítve, a Miskolci Egyházmegye területén május 4-étől, a nyilvános liturgia végzését újra engedélyezik. Az egyházmegye honlapján olvasható rendelkezés értelmében a hívek számára be kell vezetni a szájat és az orrot eltakaró eszköz – orvosi maszk, sál, kendő – használatát. A templomba érkezők részére kézfertőtlenítőt kell biztosítani, valamint ügyelni kell a megfelelő távolságtartásra. A hívek csak minden második padban vagy széksorban foglalhatnak helyet, kizárólag az egy háztartásban élő családtagok ülhetnek egymás mellett. A gyónni szándékozókat továbbra is elővigyázatosan, lehetőleg csak egyenként és szabad vagy kifelé nyitott térben lehet fogadni, betartva a hatóságok által javasolt, legalább másfél méteres távolságot. Ugyanakkor kérik a koronavírus – járvány miatt veszélyeztetett csoportokat, hogy biztonsági okokból egyelőre otthonaikban imádkozzanak. Számukra továbbra is közvetíteni kell a templomi szertartásokat, hogy ezáltal be tudjanak kapcsolódni az egyház imájába. (Forrás: migorkat.hu)

A református gyülekezetekben május 18-ától az ország egész területén tartanak istentiszteletet. Vidéken – így Kazincbarcikán is – már május 17-én megnyitották a templomokat. A Tiszántúli Református Egyházkerület iránymutatásaiban ugyancsak felhívja a figyelmet az előírt higiéniai és biztonsági szabályok betartására. Ezenkívül, időjárás függvényében javasolják a templomkerti, szabadtéri istentiszteletek lebonyolítását, a 1,5 méteres védőtávolság megtartásával. A házasságkötések celebrálására van lehetőség a megfelelő óvintézkedések betartásával. A temetési istentiszteletek megtartása szintén lehetséges az előírt szabályok figyelembevételével. Úrvacsora osztása további intézkedésig nem lehetséges. A konfirmáció megtartása gyülekezeti hatáskör, bár javasolják azok későbbre halasztását. (Forrás: református.hu)

Bundzik Attila, a Kazincbarcika-Alsói Református Egyházközség lelkipásztora örömének adott hangot, hogy ismét nyitva vannak a templomajtók és az istentiszteletek gyülekezeti közösségben zajlanak.
– A gyülekezet szintén örömmel fogadta a templom újranyitását. Akik úgy érezték, hogy korai, vagy nem mertek elindulni, otthonaikban imádkoztak, s digitális formában követték a szertartást. Továbbra is felvesszük az istentiszteleti alkalmakat, így mindenkihez eljut az ige szava – tájékoztatott Bundzik Attila lelkipásztor.

Kolumbán Gábor, a Kazincbarcika-Felső Református Egyházközség lelkipásztora elmondta, hogy a személyes istentiszteletek visszaállításával már nem közvetítenek online szertartásokat, viszont a közösségi felületen ezután is biztosítja az igei üzeneteket.

Az Egri Főegyházmegye területén május 18-ától tarthatnak nyilvános szentmiséket és más liturgikus eseményeket templomokban, vagy alkalmas szabadtéri környezetben. Természetesen a katolikus egyház is kötelezővé tette az egészségvédelmi előírások betartását. Ezen túl a szenteltvíztartók továbbra is üresen maradnak, a szentáldozás kizárólag kézbe adással történik. Mivel a tömegrendezvényeket a hatósági előírások még nem teszik lehetővé, így közösségi alkalmakat csak a járványügyi szabályok megtartásával lehet szervezni. Ahol mód van rá, a továbbiakban is folytatják a szentmisék online közvetítését. (Forrás: eger.egyhazmegye.hu)

Kazincbarcikán a szokásos időben, a Szent Család templomban hétfőn, szerdán és pénteken, az Avilai Nagy Szent Teréz templomban kedden, csütörtökön és szombaton várják szentmisére a híveket.

 

További híreink

Pünkösd: a keresztény egyház születésnapja

Dátum: 2020. jún 01. 10:38

Pünkösd a húsvét után a legrégebbi, a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, melynek elnevezése az Ószövetség koráig nyúlik vissza.

Bringával a Lázbérci – víztározóhoz

Dátum: 2020. jún 01. 09:23

A Kazincbarcikai Barangoló szervezésében a Lázbérci – víztározóhoz tekertek a sport szerelmesei, május 30-án.

Folyamatos a munka a kazincbarcikai RG-s közösségben

Dátum: 2020. máj 31. 14:10

A járvány idején sem állt le a kazincbarcikai RG. Folyamatos edzésekkel, akár online, az enyhítéseket követően szabadban, és már teremeben is lehetőség volt az edzések lebonyolítására. Mészáros Judittal beszélgettünk a jelenlegi helyzetről.

Ismét lehet pályázni elektromos autó vásárlására

Dátum: 2020. máj 31. 13:02

Újra kiírták a pályázatot a villanyautó vásárlásra. A fogyasztói kör szélesítése mellett a pályázat célja a jobb elérhetőség megteremtése, valamint a klíma- és környezetvédelem is.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2020

Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Hadart Színház: Oscar

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ, TERVEZETT IDŐPONT - Hadart Színház: Oscar - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk