https://kolorline.hu/Ismét lehet nyilvános istentiszteleteket és liturgiákat tartani

Ismét lehet nyilvános istentiszteleteket és liturgiákat tartani

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A koronavírus-járvány magyarországi megjelenését követően a keresztény egyházak beszüntették a nyilvános szertartások megtartását. Azonban az enyhítések lehetővé tették – igaz, az egészségvédelmi szabályok betartásával –, hogy a hívők ismét az Úr házában gyakorolják vallásukat.

A Görögkatolikus Metropólia rendelkezését kiegészítve, a Miskolci Egyházmegye területén május 4-étől, a nyilvános liturgia végzését újra engedélyezik. Az egyházmegye honlapján olvasható rendelkezés értelmében a hívek számára be kell vezetni a szájat és az orrot eltakaró eszköz – orvosi maszk, sál, kendő – használatát. A templomba érkezők részére kézfertőtlenítőt kell biztosítani, valamint ügyelni kell a megfelelő távolságtartásra. A hívek csak minden második padban vagy széksorban foglalhatnak helyet, kizárólag az egy háztartásban élő családtagok ülhetnek egymás mellett. A gyónni szándékozókat továbbra is elővigyázatosan, lehetőleg csak egyenként és szabad vagy kifelé nyitott térben lehet fogadni, betartva a hatóságok által javasolt, legalább másfél méteres távolságot. Ugyanakkor kérik a koronavírus – járvány miatt veszélyeztetett csoportokat, hogy biztonsági okokból egyelőre otthonaikban imádkozzanak. Számukra továbbra is közvetíteni kell a templomi szertartásokat, hogy ezáltal be tudjanak kapcsolódni az egyház imájába. (Forrás: migorkat.hu)

A református gyülekezetekben május 18-ától az ország egész területén tartanak istentiszteletet. Vidéken – így Kazincbarcikán is – már május 17-én megnyitották a templomokat. A Tiszántúli Református Egyházkerület iránymutatásaiban ugyancsak felhívja a figyelmet az előírt higiéniai és biztonsági szabályok betartására. Ezenkívül, időjárás függvényében javasolják a templomkerti, szabadtéri istentiszteletek lebonyolítását, a 1,5 méteres védőtávolság megtartásával. A házasságkötések celebrálására van lehetőség a megfelelő óvintézkedések betartásával. A temetési istentiszteletek megtartása szintén lehetséges az előírt szabályok figyelembevételével. Úrvacsora osztása további intézkedésig nem lehetséges. A konfirmáció megtartása gyülekezeti hatáskör, bár javasolják azok későbbre halasztását. (Forrás: református.hu)

Bundzik Attila, a Kazincbarcika-Alsói Református Egyházközség lelkipásztora örömének adott hangot, hogy ismét nyitva vannak a templomajtók és az istentiszteletek gyülekezeti közösségben zajlanak.
– A gyülekezet szintén örömmel fogadta a templom újranyitását. Akik úgy érezték, hogy korai, vagy nem mertek elindulni, otthonaikban imádkoztak, s digitális formában követték a szertartást. Továbbra is felvesszük az istentiszteleti alkalmakat, így mindenkihez eljut az ige szava – tájékoztatott Bundzik Attila lelkipásztor.

Kolumbán Gábor, a Kazincbarcika-Felső Református Egyházközség lelkipásztora elmondta, hogy a személyes istentiszteletek visszaállításával már nem közvetítenek online szertartásokat, viszont a közösségi felületen ezután is biztosítja az igei üzeneteket.

Az Egri Főegyházmegye területén május 18-ától tarthatnak nyilvános szentmiséket és más liturgikus eseményeket templomokban, vagy alkalmas szabadtéri környezetben. Természetesen a katolikus egyház is kötelezővé tette az egészségvédelmi előírások betartását. Ezen túl a szenteltvíztartók továbbra is üresen maradnak, a szentáldozás kizárólag kézbe adással történik. Mivel a tömegrendezvényeket a hatósági előírások még nem teszik lehetővé, így közösségi alkalmakat csak a járványügyi szabályok megtartásával lehet szervezni. Ahol mód van rá, a továbbiakban is folytatják a szentmisék online közvetítését. (Forrás: eger.egyhazmegye.hu)

Kazincbarcikán a szokásos időben, a Szent Család templomban hétfőn, szerdán és pénteken, az Avilai Nagy Szent Teréz templomban kedden, csütörtökön és szombaton várják szentmisére a híveket.

 

További híreink

Kolorcity Kazincbarcika SC – Megszakadt a veretlenségi sorozat

Dátum: 2020. okt 28. 13:44

Megszakadt a Kolorcity Kazincbarcika SC utóbbi négy mérkőzése óta tartó veretlenségi sorozata. A Vitelki legénység vasárnap hazai pályán a Szombathelyi Haladástól kapott ki 0:1-re.

Nyilas Misi Ösztöndíj Program – A tehetség kincs!

Dátum: 2020. okt 28. 12:12

A Magyar Református Szeretetszolgálat 2020/2021 tanévben is meghirdeti a Nyilas Misi Ösztöndíj Programot. A Program keretében rendszeres anyagi támogatást biztosítanak magyarországi, kárpátaljai, erdélyi, felvidéki és délvidéki oktatási intézményekben tanuló, olyan kiemelkedően tehetséges magyar tanulók számára, akik szerény anyagi lehetőségekkel rendelkeznek.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. október 27.

Dátum: 2020. okt 27. 14:45

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Kazincbarcikai Fedett Uszoda – változik az ünnepi hétvége nyitvatartása

Dátum: 2020. okt 27. 10:39

Ezúton tájékoztatjuk Kedves Vendégeinket, hogy az Észak-keleti Liga Kupa Területi Utánpótlás Vízilabda-bajnokság miatt 2020. október 30-án (pénteken) változik az uszoda nyitvatartása.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk