https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. május 26.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. május 26.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Helyzetjelentés: Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma 41 fő. Járványügyi elkülönítés alatt senki nem áll.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A Magyar Kormány rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a második ütembe érkezett. Minden településen megszűnt a kijárási korlátozás, ezáltal számos, a vírusfertőzés elleni védekezést szolgáló intézkedés is érvényét vesztette. Fontos tudni, hogy a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Az enyhítő rendelkezések bevezetésével a fertőzés lehetősége minden eddiginél magasabb. Ezért kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Május 27-én lezárul a menzaigénylés a Pollack Mihály Általános Iskola és kazincbarcikai tagintézményeibe a 2020/2021-és tanévben beiratkozó gyermekek számára

A 2020/2021-es tanévre a Pollack Mihály Általános Iskolába és kazincbarcikai tagintézményeibe beiratkozó azon gyermekek részére, akik az iskolai étkeztetést igénybe kívánják venni, május 27-éig van lehetőség az igénylés leadására a letölthető a menzaigénylési lap segítségével.

MENZAGIGÉNYLŐ LAP LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE!

A vészhelyzetre tekintettel az igénylő lapokat kitöltve a kozetkeztetes@kazincbarcika.hu e-mail-címre szükséges elküldeni.


Normál rend szerint működnek az óvodák, bölcsődék. Kizárólag egészséges gyermekeket fogadnak az intézmények

Hétfőtől visszatértek a normál működési rendhez a városban működő óvodák, bölcsődék. Az előzetesen közzétett szigorú egészségvédelmi szabályok betartását segítve az intézmények munkatársai minden érkezéskor ellenőrizik a gyermekek testhőmérsékletét. Kazincbarcika Város Önkormányzata és a Kazincbarcikai Összevont Óvodák vezetősége nyomatékosan megkér minden szülőt, hogyha gyermekénél hőemelkedést, lázat, légúti megbetegedésre utaló jeleket észlel, a többi gyermek, a szülők, dolgozók egészségét tiszteletben tartva, felelős szülőként döntsön, és gyermekét ne vigye be az intézménybe.

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák és Tagintézményei, az I-II. számú Bölcsőde, valamint az IJROK Eszterlánc Tagóvoda egészségvédelmi szabályai:

  • Valamennyi tagintézményben minden felnőtt személynek – kísérőknek és a dolgozóknak is – kötelező a szájmaszk használata.

  • Egy gyermeket csak egy hozzátartozó kísérhet be az intézményekbe, illetve vihet el az intézményekből.

  • Nem mehet óvodába vagy bölcsődébe az a gyermek, akinek felsőlégúti megbetegedésre utaló tünetei (köhögés, orrfolyás, torokfájás), hőemelkedése van.

  • Megérkezéskor a lábbeliken fertőtlenítést végeznek.

  • Az utolsó gyermek távozását követően fertőtlenítik a csoportszobákat, a közös használatú helyiséget, közlekedőket, valamint hetente több alkalommal „ködképzéses” felület és levegőfertőtlenítés történik az intézményekben.

  • Az időjárástól függően elsősorban szabadtéri foglalkozásokat tartanak majd, ezért több, réteges öltözködést lehetővé tévő váltóruhát kell biztosítani.

  • A gyermek érkezéskor viselt ruházatát átöltözés után külön zsákban kell elhelyezni, a nedves, szennyezett ruházatot haza kell vinni.

  • Külön zsákban kell tárolni a gyermekek alváshoz használt ruháit és játékait, melyet a gyermekek csak alváshoz vehetnek igénybe.

Az Angyalkert Görögkatolikus Óvoda is visszatér a normál működési rendhez

  • Az óvodalátogatáshoz szülői nyilatkozat nem szükséges.

  • Egy gyermekkel egy fő kísérő szülő tartózkodhat az óvoda épületében.

  • Az óvodába lépéskor a főbejáratnál kihelyezett pumpás kézfertőtlenítő folyadék használata kötelező a szülőknek és gyerekeknek egyaránt.

  • A gyermeket kísérő szülők csakis szájmaszkban léphetnek be az óvoda területére, és minimális kontakt mellett adhatják át, illetve vehetik át gyermeket.

  • Törekedni kell az egymás közötti legalább 1-1,5 m távolság megtartására.

  • Lázas vagy egyéb felső légúti megbetegedésben szenvedő (náthás, köhög) gyermek nem mehet a közösségbe, a többi gyermek védelmében.

  • Az időjárástól függően előnyben részesítik a szabadtéri foglalkozásokat, ezért több, réteges öltözködést lehetővé tévő váltóruhát szükséges biztosítani.

  • Az óvodában továbbra is folyamatos a fertőtlenítés

  • Az átfertőzés elkerülése érdekében otthonról a váltóruha és óvodás zsák kivételével nem vihető az intézménybe egyéb eszköz, tárgy.

  • Az utolsó gyermek távozását követően fertőtlenítik a csoportszobákat, a közös használatú helyiséget, közlekedőket.

  • Aki továbbra sem kívánja óvodában vinni a gyermekét, erről nyilatkozatot kell kiállítania és eljuttatnia az intézmény vezetőjéhez.


A védekezés második szakaszában ismét tarthatók egyházi szertartások

Az Egri Főegyházmegye területén május 18-ától tarthatnak nyilvános szentmiséket és más liturgikus eseményeket templomokban, vagy alkalmas szabadtéri környezetben. Természetesen a katolikus egyház is kötelezővé tette az egészségvédelmi előírások betartását. Ezen túl a szenteltvíztartók továbbra is üresen maradnak, a szentáldozás kizárólag kézbe adással történik. Mivel a tömegrendezvényeket a hatósági előírások még nem teszik lehetővé, így közösségi alkalmakat csak a járványügyi szabályok megtartásával lehet szervezni. Ahol mód van rá, a továbbiakban is folytatják a szentmisék online közvetítését. (Forrás: eger.egyhazmegye.hu) Kazincbarcikán a szokásos időben, a Szent Család templomban hétfőn, szerdán és pénteken, az Avilai Nagy Szent Teréz templomban kedden, csütörtökön és szombaton várják szentmisére a híveket.

A református gyülekezetekben május 18-ától az ország egész területén tartanak istentiszteletet. A Tiszántúli Református Egyházkerület iránymutatásaiban felhívja a figyelmet az előírt higiéniai és biztonsági szabályok betartására. Ezenkívül, időjárás függvényében javasolják a templomkerti, szabadtéri istentiszteletek lebonyolítását, a 1,5 méteres védőtávolság megtartásával. A házasságkötések celebrálására van lehetőség a megfelelő óvintézkedések betartásával. A temetési istentiszteletek megtartása szintén lehetséges az előírt szabályok figyelembevételével. Úrvacsora osztása további intézkedésig nem lehetséges. A konfirmáció megtartása gyülekezeti hatáskör, bár javasolják azok későbbre halasztását. (Forrás: református.hu)

A Kazincbarcika-Alsói Református Egyházközség lelkipásztorának tájékoztatása szerint ismét nyitva vannak a templomajtók és az istentiszteletek gyülekezeti közösségben zajlanak.
Akik úgy érezték, hogy korai, vagy nem mertek elindulni, otthonaikban imádkoztak, s digitális formában követték a szertartást. Továbbra is felveszikk az istentiszteleti alkalmakat, így mindenkihez eljut az ige szava.

A Kazincbarcika-Felső Református Egyházközség lelkipásztora tájékoztatása szerint a személyes istentiszteletek visszaállításával már nem közvetítenek online szertartásokat, viszont a közösségi felületen ezután is biztosítják az igei üzeneteket.


Köszönjük, hogy vigyáznak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

További híreink

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk