https://kolorline.hu/Élet  a karantén után

Élet a karantén után

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Valamennyiünk életére komoly hatással volt a karantén, s ha akarjuk, ha nem, gondolkodnunk kellett és kell a hogyan tovább kérdésén. Mert változik a világ, és mi is formálódunk vele. Éppen ezért kíváncsiak voltunk, hogy az egyes közösségekre miként hatott a kényszerű bezárkózás és hogyan képzelik el a jövőjüket.

Az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub a nyárra készül

- Az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klubban szeretném, ha hasonló módon élnénk, mint eddig. A célkitűzéseinken nem szükséges alapvetően változtatni, hiszen jó a közösségünk. Továbbra is fontosak a kapcsolatok, a távlatok, a tevékenységek, a jószolgálat, a szórakozás, az együttműködés, az önkéntesség, vagyis röviden, az öregedés művészete. Örömömre a karantén ideje alatt fejlődött az internetes kommunikációnk,  melyet fejleszteni szeretnénk a későbbiekben is, mert úgy véljük, komoly jövője lesz az „online  életnek” – foglalta össze gondolatait Pelle Anna az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub klubvezetője.

Pelle Anna azt is elárulta, hogy több szabadtéri programot szerveznek, amit már el is kezdtek, hiszen májusban két alkalommal is kilátogattak a Csónakázó-tóhoz. Ezen kívül készülnek Herbolyára, illetve hagyományaikhoz híven, „ellenőrizni fogják” a sör minőségét a HBH-ban. Mindemellett kerti parti várja őket Sajógalgócon, egy kedves barátjuknál, és a júliusi közös fagyizás sem maradhat el. Augusztus végén pedig néhányan a klubból a Balaton partján töltenek el pár napot.

A Kazincbarcikai "Teljes Életért" Egyesület tagjai már nagyon várják, hogy újra együtt lehessenek.

- Bízom benne, hogy a nyárra tervezett programjaink már megvalósulhatnak, ugyanis 28 tagunknak lehetősége nyílt egy hetet eltölteni a csodálatos környezetben fekvő Bakonyszücsön, a Katolikus Szeretetszolgálat Lelki Rehabilitációs Otthonában, melyet az elmúlt évben gyönyörűen felújítottak. Az országban egyedülálló és speciális szolgáltatásokat vehetnek igénybe a sorstársak programokkal, teljes ellátással, térítésmentesen – tudtuk meg Tokai Edittől, a Kazincbarcikai „Teljes Életért” Egyesület elnökétől.

A tradicionális hajdúnánási rehabilitációs programra szintén nagyon készülnek a tagok, ahonnan testileg-lelkileg megerősödve térnek vissza a mindennapi életükbe. Az egyesület elnöke reményét fejezte ki aziránt, hogy az egynapos rendezvényeiket, mint az elnökségi ülést, valamint az éves közgyűlésünket is hamarosan megtarthatják, és újra együtt lehetnek egy teljesebb életben bízva! Tokai Edit elmondta: a karantén idején, és azt követően ugyanúgy telefonon tartotta, illetve tarja a kapcsolatot az egyesület tagjaival, valamint a tagok is folyamatosan érdeklődnek egymás felől.

Fontosak a társas kapcsolatok

Az Újkazinci Baráti Körnél ugyancsak nagyon várják a korlátozások feloldását, hiszen mindenki vágyik a társas kapcsolatra.  A karantén idején napi szinten online, és  telefonon érintkeztek, s egyikeztek segíteni, mentális támogatást  nyújtani egymásnak. A partnereiktől sem szakadtak el, újra tervezik a jövőt, a közös programokat.

- Azt gondolom, hogy ez a periódus mindenki életében egy rendkívül különleges időszakként fog megmaradni. Reményeink szerint lesz lehetőségünk ismét megrendezni a Szépkorúak Ki Mit tud?-ját, és  azon belül  bemutatni a Karantén Ki Mit tud? alkotásokat. Első körben a járványhelyzet miatt elmaradt programjainkat pótoljuk, de mindenekelőtt a bezártságot, a szomorúságunkat fogjuk feloldani egy közös zenés-táncos születésnappal. Már augusztusra meghívást kaptunk a Felsőbarcikáért Alapítványtól, a szokásos lecsó partira – vázolta fel a közeljövő terveit Kálmán Vilmosné, az Újkazinci Baráti Kör képviselője.

Szintén augusztusban tervezik megtartani a vészhelyzet okán lemondott, „Modern városunk a lokálpatrióta szemével” című fórumot, melynek keretei között a helyi Értéktár Bizottság munkáját ismerhetnék meg az érdeklődők.  Szeptember elején a Szuhavölgyi Bányászlakta Települések Szövetségével közös  Bányásznapot terveznek,  és szintén velük közös rendezvény lesz a  „A Trizsi Ízek” bemutató kiállítás. Az elkövetkezendő hónapokban több író-olvasó találkozót készülnek lebonyolítani. Többek között dr. Megadja János  kötetének, valamint  Mező István,  remélhetőleg a karantén végére megjelenő legújabb könyvének bemutatója lesz, valamint  Orosz Margittal tölthetnek el egy  rendhagyó irodalmi órát.

A karantén alatt sem szállt el az alkotókedv

Az Egressy Béni Városi Könyvtár március 16-ai bezárása érzékenyen érintette a Kazinci Klub tevékenységét. A havi klubnapok elmaradtak, így csak online tudták tartani egymással a kapcsolatot. Ezt a klub oldala és csoportja segítette.

Az Ő-szülő Kikelet tavaszi száma áprilisban csak online formában jelenhetet meg, ennek azonban meglett az az előnye, hogy hamarabb és nagyobb közönséghez eljuthatott.

- Reményeim és tudomásom szerint több klubtagunk is arra használta fel az otthon töltött időt, hogy előkészítse anyagát egy esetleges kiadásra, kiállításra. Úgy gondolom, hogy az év második felében több könyvbemutatót is tudunk majd tartani.  – árulta el Sz. Pál-Kutas Orsolya, a Kazinci Klub vezetője.

Sz. Pál-Kutas Orsolya a karantén utáni terveiket összegezve elmondta, hogy júniusban már tervezik az újranyitás első klubnapját, valamint megjelentetik az Ő-szülő Kikelet nyári számát. A tagok többsége nyáron művészeti táborokban vesz részt, ahol tovább öregbítik a Kazinci Klub jó hírét.

- Szeretnénk idén is pályázni az önkormányzat támogatására, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan egy közös antológiával tudjuk zárni a 2020-as évet – tette hozzá a klubvezető.

A Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma szintén a jövőre fókuszál

A járványügyi helyzet miatt le kellet mondani az egyesület egyik kiemelt rendezvényét, a XXV. Egressy Béni Nemzetközi Szavalóversenyt, melyen a helyi és határon túli – a vajdasági, a kárpátaljai, a felvidéki és az erdélyi - versenyeken legjobban szereplő diákok vesznek részt. Ez azért is sajnálatos, mert előzetesen nagyon sokan jelezték a részvételüket.

- Nagyon remélem, a helyzet javulása lehetővé teszi az őszi rendezvények lebonyolítását. Terveink szerint a Civil klub kihelyezett ülését Bánhorvátiban tartjuk, és megszervezzük az októberben esedékes Önkéntesek Hete rendezvényünket is. November végén meghirdetjük a „Legyen az ünnep még szebb” karácsonyi városszépítő eseményünket, a Városszépítő Egyesülettel közösen. Az évet decemberben, a Civil klub évzáró fórumával zárjuk – tájékoztatott  Dienes Mária, a  Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma elnöke.

                                                                     

 

 

 

 

További híreink

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.