https://kolorline.hu/A bajban segítenek

A bajban segítenek

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Közel negyed évszázada alakult meg Kazincbarcikán a Római Katolikus Egyházközség Karitász Csoportja, a szükséget szenvedő emberek támogatására. A csoport 35 fővel dolgozik, melynek minden tagja önkéntes alapon vállalva e küldetést, többségében a kezdetektől jelen van a Karitász mindennapjaiban. A Szalézi Szerzetesrend kilenc évvel ezelőtt, dr. Ternyák Csaba érsek megbízásából átvette a Katolikus Plébániát, ezzel együtt a Karitász felügyeletét. A plébános Vitális Gábor SDB c. apát, plébános lett, a csoportot Andrásfalvy János SDB atya vezette nyolc éven keresztül, az utóbbi, közel egy évben pedig Tran Si Nghi Ferenc SDB atya irányítja.


Fotók: Tran Si Nghi Ferenc SDB atya

- A Karitász tevékenysége igen széles körű. A 90-es években, a gyárak és a bányák bezárásakor sok család került nehéz helyzetbe. A látókörünkbe került családokon, egyedülállókon és kisnyugdíjasokon segítettünk először élelmiszeradományokkal. A rávalót jótékonysági rendezvényekkel teremtettük meg. Nagy akciónk mai napig a húsvétkor 100 darab, karácsonykor a 200 darab kiosztott élelmiszercsomag. Természetesen folyamatosan segítjük a hozzánk fordulókat élelmiszerrel, ruhaneművel, bútorral. Sok éve rászoruló gyerekeket táboroztatunk Egerben, a Karitász táborban, ill. Dédestapolcsányban. Nagyon jó a kapcsolatunk a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ vezetőjével és munkatársaival. Bekapcsolódtunk a szaléziakkal az ifjúságnevelésbe, így ott vagyunk az oratóriumi foglalkozásokon, a tanodában és a táborokban is. Jelentős az önkormányzattól kapott pályázati támogatás, ebből tudjuk megrendezni 120 szépkorú részvételével az idősek napját, októberben. Ugyanebből a támogatásból tudunk hátrányos helyzetű fiataloknak családi életre való nevelési képzést megvalósítani. Az egri Főegyházmegyei Karitász Központtól szintén kapunk pályázati támogatást jótékonysági célra. Többször tudtunk kisgyermekes családokat segíteni, azáltal, hogy fél évig biztosítottuk a pelenkaszükségletet. Továbbá Béres csepp adományt kapunk, amit a betegek között osztunk szét. A koronavírus megjelenésére nagyon gyorsan reagáltunk, 10 fős stáb alakult fiatal tagokból, Ferenc atya vezetésével. Kezdetben az igazán nagyon nehéz helyzetben lévőknek vittünk élelmiszercsomagot, aztán bővült a kör, a Családsegítő Szolgálat, és a Munkaügyi Központ jelzéseit követően segítettük az állásukat elvesztett embereket, valamint a tanodai családokat is.

Egerből kaptunk 100 élelmiszercsomagot, illetve 400 darab Domestost, amit tovább osztottunk, illetve pénzadományból magunk is vásároltunk csomagot. Nemes lelkű felajánlótól kaptunk három tonna lisztet és 400 liter tejet, amiből nem csak a városban élőknek, hanem a hozzánk tartozó települések, - Bánhorváti, Dédestapolcsány, Sajókaza és Berente - rászorulóinak is jutottunk. A krízishelyzet alatt, összességében 1500000 Ft értékben osztottunk szét adományokat, melyből 500 család részesült. Lelkes önkénteseink mintegy hat tonna élelmiszert adtak át nehézsorsú embertársainknak. S ne feledkezzünk meg az idősebb tagjainkról, akik otthonaikból adtak lelki támogatást a bennrekedteknek, és jelzőszolgálatot láttak el. Hálás köszönet illet minden önkéntest, akik időt, energiát nem sajnálva, az elmúlt időben erejükön felül vállalták a karitatív tevékenységet. – foglalta össze Begov Ferencné, a Római Katolikus Egyházközség Karitász Csoportjának alapító tagja.

További híreink

Tanszergyűjtést kezd a KSZSZK

Dátum: 2024. aug 01. 17:39

Felajánlásokat vár a KSZSZK Család- és Gyermekjóléti Központ a rászoruló diákok számára a tanévkezdéshez. Akik felszereléssel járulnának hozzá ahhoz, hogy gondtalan legyen az iskola indulása azoknak is, akiknek kevesebb jut, azok szeptember 5-ig segíthetnek. Cikkünkben a részletek.

Kiállítások és könyvbemutató a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 01. 15:00

A kultúra és a művészet is megjelenik az idei Kolorfesztiválon. Kiállítások nyílnak helyi alkotók munkáiból, valamint debütál dr. Czifra János legújabb kötete is.

Színház az egész világ

Dátum: 2024. júl 31. 15:00

Az idei Kolorfesztivál fantasztikus előadásokat is ígér. Kazincbarcikára érkezik az Experidance és a 100 Tagú Cigányzenekar, a Pannon Várszínház pedig A padlás című musicalt hozza el a helyi közönségnek.

Története eddigi egyik legnagyobb rekultivációs projektjét zárta a BorsodChem Zrt.

Dátum: 2024. júl 31. 11:00

A vállalat több mint 100 madár- és számos más növény-, illetve állatfajnak adta át a Sóstó területét.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk