https://kolorline.hu/Sikeresen zárultak a rendhagyó érettségik Kazincbarcikán

Sikeresen zárultak a rendhagyó érettségik Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A város középfokú oktatási intézményeiben mintegy 354 fiatal tett érettségi vizsgát. A vészhelyzet miatt azonban a szokásoktól eltérő módon és szigorú egészségvédelmi szabályok mellett adhattak számot tudásukról, az idevonatkozó Kormányrendelet előírásainak megfelelően. A tanulók a rendkívüli helyzetből adódó körülményeket fegyelmezetten vették tudomásul és mindenütt fennakadás nélkül zajlottak le a vizsgák.

Az Ózdi Szakképzési Centrum Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában négy osztályból 71 diák tett érettségi vizsgát, az online felkészítést követően.  Valamennyi vizsgára jelentkezett tanuló megjelent az érettségin. A jogszabályban foglaltaknak megfelelően maximálisan 10 fő lehetett egy tanteremben. Mind a pedagógusok, mind a vizsgázók számára biztosított volt a kézfertőtlenítő és a szájmaszk. Az írásbelin a gyerekek egymástól több mint másfél méteres távolságra ültek, így személyes kontaktus nem alakult ki a pedagógusok és a tanítványok között. A szaktanárok kijavították a dolgozatokat. Az új jogszabály értelmében szóbeli vizsgát testnevelés tantárgyból tartottak, illetve néhány tanuló matematikából javított az eredményén, mivel 12% - ot ért el az írásbeli vizsgán, ami nem volt elegendő az elégséges érdemjegy megszerzéséhez.

- Szerencsére sikerült javítaniuk, ezáltal az összes középszintű érettségi vizsgára jelentkező tanuló megszerezte az érettségi bizonyítványt. Sajnos az érdemjegy javításának lehetősége elmaradt azoknál a hallgatóknál, akik szóban jobb képességűek – tájékoztatott Lombeczkiné Budai Margit, általános igazgató – helyettes.

Előzetes felmérés alapján a most érettségizett tanulók maradnak ötödévre, hogy az érettségi bizonyítvány mellé a szakiránynak megfelelő szakmai végzettséget is megszerezzék.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium ugyancsak négy végzős osztályából 116 tanuló vizsgázott.

- Nagyon komoly biztonsági intézkedések voltak. Főleg az első két nap kellett rendkívül összeszedetten viselkedni, hiszen egyszerre kellett beengedni több mint 100 diákot. Ennek az volt az oka, hogy magyarból és matematikából kevesen vállalták az emelt szintű vizsgát, így ez a két nap volt a dömping. A torlódás megakadályozására a főbejáraton és a hátsó ajtón engedtük be a gyerekeket, illetve az egyik beléptető pontra kölcsönkértünk a kórházból egy  automatikus kézfertőtlenítőt. Az írásbeli érettségik rendben zajlottak, nagyon jók az eredmények, főleg történelemből és angol nyelvből, de a többire sem lehet panasz. Emelt szintű érettségi nagyon sok van, hiszen mindenki tovább akar tanulni, és legalább egy emelt szint szükséges a felvételihez – tudtuk meg Balla Árpád igazgatótól.

Az Ózdi SZC Deák Ferenc Szakképző Iskolája és Művészeti Szakgimnáziumában idén 36 fiatal érettségizett, ebből 20 tanuló tett szakmai érettségi vizsgát, öten választották az emeltszintű érettségit, és 11 diák volt, aki a hároméves szakmás vizsga után két éves érettségin bizonyított. Minimális volt az a tanulólétszám, akiknek a szóbeli vizsgán kellett javítaniuk – összegezte Mészáros Gáborné igazgató.

Az Irinyi János Református Oktatási Központ 131 végzőse tett sikeres érettségi vizsgát.  Ami új volt jelen érettségi időszakban, hogy emelt szintű érettségit is szervezett az iskola, informatikai ismeretek és informatika tantárgyakból.  Az előző tárgyból két csoportban, 11-en vizsgáztak, az utóbbiból pedig négy csoportban 33 fő volt jelen.  Az érettségizettek közül nagyon sokan maradnak 13. évfolyamon, még azok is, akik a későbbiekben szeretnének tovább tanulni. A bizonyítványukat kézhez vevők 10%-a megy közvetlenül felsőoktatási intézménybe – értesült szerkesztőségünk a legfontosabb tudnivalókról.

 

 

Fotó: eduline.hu

 

További híreink

Tanszergyűjtést kezd a KSZSZK

Dátum: 2024. aug 01. 17:39

Felajánlásokat vár a KSZSZK Család- és Gyermekjóléti Központ a rászoruló diákok számára a tanévkezdéshez. Akik felszereléssel járulnának hozzá ahhoz, hogy gondtalan legyen az iskola indulása azoknak is, akiknek kevesebb jut, azok szeptember 5-ig segíthetnek. Cikkünkben a részletek.

Kiállítások és könyvbemutató a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 01. 15:00

A kultúra és a művészet is megjelenik az idei Kolorfesztiválon. Kiállítások nyílnak helyi alkotók munkáiból, valamint debütál dr. Czifra János legújabb kötete is.

Színház az egész világ

Dátum: 2024. júl 31. 15:00

Az idei Kolorfesztivál fantasztikus előadásokat is ígér. Kazincbarcikára érkezik az Experidance és a 100 Tagú Cigányzenekar, a Pannon Várszínház pedig A padlás című musicalt hozza el a helyi közönségnek.

Története eddigi egyik legnagyobb rekultivációs projektjét zárta a BorsodChem Zrt.

Dátum: 2024. júl 31. 11:00

A vállalat több mint 100 madár- és számos más növény-, illetve állatfajnak adta át a Sóstó területét.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk