https://kolorline.hu/Karrierépítés a honvédségnél

Karrierépítés a honvédségnél

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A Magyar Honvédség átalakítja és megújítja önkéntes tartalékos rendszerét, melynek elemeként, a helyi közösségekre építve hozta létre az önkéntes területvédelmi- és a speciális önkéntes tartalékos szolgálati formákat.

Az ország valamennyi járásában létrehozandó, területi elven szervezett önkéntes területvédelmi tartalékos századok megalakításának célja, hogy szükség esetén helyben álljon rendelkezésre egy kiképzett, felkészített, alkalmazható erő. A területvédelmi tartalékos század tagjai a felkészítések alkalmával olyan elméleti és gyakorlati tudást kapnak, mely a helyi közösség védelmi képességét növeli, legyen szó honvédelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetről. Miután protokolláris feladatai is lehetnek a tartalékos katonáknak, jelenlétük emelheti helyi szinten is az ünnepi megemlékezések, koszorúzások színvonalát.
Ha eddig vonzotta a katonaság, de élethelyzete nem tette lehetővé a lakóhelyétől hosszabb időre történő távollétet, hogy kiképzésen/felkészítésen vegyen részt, akkor ez a szolgálati forma pont Önnek szól. A Magyar Honvédség lehetőséget ad arra, hogy lakókörnyezete érdekében kamatoztassa tudását országunk védelmében.
A cél, hogy ne legyen megyénkben olyan település, amely nem rendelkezik tartalékos katonával, bizonyos létszámú kiképzett katonai erővel!

Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálat (ÖTT)

A jelentkezés menete

Amennyiben érdekli a területvédelmi tartalékos szolgálat, első lépésként regisztrációra van szükség. Ez történhet a megyei toborzó ügyfélszolgálatokon, a Kormányablakokban, illetve Interneten keresztül, az Irány a sereg (www.iranyasereg.hu) honlapon is. A regisztrációt követően a toborzóink felveszik Önnel a kapcsolatot és egyeztetik az alkalmasság vizsgálat időpontját, helyszínét és az ehhez kapcsolódó további tudnivalókat. Az alkalmasság vizsgálat sikeres teljesítését követően történik meg a szerződés megkötése. A regisztrációhoz a személyes okmányokra, valamint az iskolai végzettséget, szakképzettsége(ke)t igazoló bizonyítványokra van szükség.

Alkalmassági vizsgálat

Tartalékos katonai szolgálatra szerződést kötni csak alkalmas minősítésű egészségi, pszichikai vizsgálatot követően lehet. Az önkéntes területvédelmi tartalékos katonai szolgálatra jelentkezőnek a kézi lőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltétele és vizsgálata szerinti (foglalkozás-egészségügyi) II. típusú alkalmasság-vizsgálaton kell részt venniük. A vizsgálat költségét a Magyar Honvédség fizeti. Aki rendelkezik ilyen típusú, érvényes vizsgálati eredménnyel, nem kell a vizsgálatot újból elvégezni. Az alkalmassági vizsgálatokat a megyei toborzó ügyfélszolgálatok szervezik.

Próbaidő

Természetesen, mint bármelyik munkahelyen, a honvédségnél is van próbaidő. Ez legfeljebb hat hónapot jelent. Ez idő alatt az újoncok bizonyíthatják elkötelezettségüket, illetve utólag eleget tehetnek a felvételi eljárás során sikertelennek bizonyult fizikai alkalmassági követelményeknek. A próbaidő alatt a katonák jogosultak illetményre, laktanyai elhelyezésre és étkezésre, valamint kapnak egyenruhát, felszerelést. Aki még nem volt katona, de szerződéses legénységi állományú katonaként létesítenek vele jogviszonyt, a szolgálati viszony kezdőnapjától számított 1 évig közkatonaként teljesít szolgálatot, vagyis nem viselhet rendfokozatot. Amennyiben a jelentkező korábban már volt katona, a katonai szolgálatról szóló igazolás alapján megkapja a megszerzett rendfokozatot, sőt a magasabb iskolai végzettség igazolásával magasabb rendfokozatba léphet. Az altiszti, tiszti fokozat csak az eskü letételét követően szerezhető meg, addig szerződéses pályakezdőként és közkatonaként teljesít szolgálatot. A kezdő altiszti rendfokozat őrmesteri, míg a kezdő tiszti rendfokozat hadnagyi lehet.

Az önkéntes területvédelmi tartalékosok juttatásai

Az önkéntes területvédelmi tartalékos katona szerződéskötési díjra, rendelkezésre állási díjra továbbá a tényleges szolgálatteljesítés (kiképzés és egyéb igénybevétel) időtartamára – a rendszeresített szolgálati beosztáshoz tartozó besorolási osztálynak és besorolási kategóriának megfelelő – alapilletményre, laktanyai elhelyezésre, térítésmentes élelmezési és ruházati ellátásra, továbbá utazási költségtérítésre jogosult.

Az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos katona részére adható főbb juttatások, járandóságok:

  • tényleges katonai szolgálat esetén (1-2 napos igénybevétel esetén is, időarányosan!) a rendfokozatnak megfelelő illetmény; térítésmentes ruházati ellátás-, étkeztetés, útiköltség térítés
  • Egyszeri szerződéskötési díj: a honvédelmi illetményalap 75%-a (bruttó 33.450, Ft, mely 2 évre vállalt ÖTT jogviszony létesítése esetén, a szerződéskötéstől számított 4. hónap 5. napjáig kerül kiutalásra)
  • Rendelkezésre állási díj (éves összeg): teljesített szolgálati évenként a mindenkori minimálbér összege ( bruttó 161.000 Ft, mely a szerződés időtartama alatt évente, a szerződés évfordulójától számított két hónapon belül kerül kiutalásra)

Az önkéntes területvédelmi tartalékosok igénybevétele

A tartalékosok felkészítése és az alkalmazása helyben történik, fő szabályként a járásban, esetleg a megyén belül. A felkészítés 20 napos, mely nem egyszerre, hanem moduláris rendszerben, több szakaszra bontva kerül végrehajtásra. Ily módon az egyes összevonások időtartama várhatóan nem haladja meg a 4-5 napot. A felkészítésekre a lakóhelyhez legközelebb eső kiképzési helyszínen kerül sor. Az állomány feladatát képezheti többek között veszély-, és katasztrófahelyzetben (pl. árvízi védekezés) történő igénybevétel, rendezvénybiztosítási-, toborzási-, illetve különböző díszelgési feladatok ellátása a járási vagy települési rendezvényeken.

Speciális Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálat (SÖTT)

Hazánk gazdaságvédelmi akciótervéhez a Magyar Honvédség munkahelyteremtéssel járul hozzá. Ez indokolta az új speciális önkéntes tartalékos szolgálati forma kialakítását. Átmeneti, vagy akár végleges megoldást kínálva és biztos jövedelmet garantálva a magyar családok számára. Az új speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat kiképzése, július 1-től, az előzetes tervek szerint, létszám függvényében, az ország 25 pontján indul.

A jelentkezés feltételei: betöltött 18. életév, magyar állampolgárság és büntetlen előélet. A jelentkezéshez szükség van, erkölcsi bizonyítványra, iskolai végzettséget igazoló iratokra és részt kell venni egy orvosi szűrővizsgálaton. Ezt követően elkezdődik a kiképzés, ahol a jelentkező általános katonai ismereteket sajátíthat el, általános lövész és harcászati tudást kap és egy olyan képzést, amely során elsajátíthatja a beosztáshoz kötődő egyéni szakképzettséget. Mindezért havi bruttó 161.000 Ft-ot biztosít a Magyar Honvédség, már a kiképzés ideje alatt is. Emellett jár még utazási költségtérítés, térítésmentes ruházati ellátás, a képzés idejére ingyenes étkezési lehetőség, egészségügyi ellátás és ingyenes védőoltások. A szolgálat időtartama 6 hónap és egyszer, 6 hónapra még meghosszabbítható. Ez után lehet folytatni a szolgálatot szerződéses, vagy hivatásos katonaként is. Ám, ha valaki nem érez teljes elköteleződést, a civil munka mellett is lehetőség van önkénteskedni, sőt, ha teljes mértékben a civil életet választja, minden következmény nélkül megteheti.

Bővebb információk a katonai szolgálatról: www.iranyasereg.hu, vagy www.hadkiegeszites.honvedelem.hu

A megyei toborzó ügyfélszolgálat címe, elérhetősége:

MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság
4. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda
3526. Miskolc, Hatvanötösök útja 2.
Telefon: (46) 327-245
E-mail: borsod.toborzo@mil.hu
Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 08:00-12:00;13:00-17:30 Kedd: 08:00-12:00 Szerda: zárva Csütörtök: 08:00-12:00;13:00-15:30 Péntek: 08:00-12:00

 

 

 

További híreink

Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ közleménye az idősotthonok látogatási rendjéről

Dátum: 2020. júl 13. 13:25

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ által működtetett bentlakásos idősellátó intézményegységekben szigorú biztonsági szabályok betartásával van lehetőség a látogatásra.

Lakossági tájékoztató az elmaradt előadások jegyeinek visszaváltásáról

Dátum: 2020. júl 13. 11:17

Tisztelt Érdeklődők! Tájékoztatjuk Önöket, hogy az elmaradt Tompeti és Barátai produkcióra, illetve a későbbi időpontra halasztott programokra: a Kassai Thália Színház Légy jó mindhalálig előadására, Prof. dr. Bagdy Emőke, Pszichofitness: kacagj, kocogj, lazíts, érints, segíts! című előadására, a Zorán koncertre, valamint a Hadart Színház Oscar című előadására szóló jegyek július 17-éig még visszaválthatók. Az előre megvárásolt jegyek és bérletek az új időpontokra is érvényesek.

Barcika Szolg Kft. – Közlemény melegvíz-szolgáltatás szüneteltetéséről

Dátum: 2020. júl 13. 09:56

Tisztelt Felhasználóink! A Barcika Szolg Kft. értesíti a város melegvíz-szolgáltatást igénybe vevő felhasználóit, hogy a fűtőerőmű egyes berendezéseinek karbantartása, valamint a városi távhővezeték rendszeren tervezett munkavégzés miatt az alábbi időpontokban a távhőszolgáltatással összefüggő használati melegvíz-szolgáltatás a teljes városban szünetel.

Veszélytelen fürdőzés - Szabályok és tanácsok

Dátum: 2020. júl 12. 08:00

Itt a vakáció, megérkezett a meleg is. Gyermekek és szüleik hűsölnek a strandokon, tavaknál és a nyílt vizek mellett.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2020

Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Hadart Színház: Oscar

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ, TERVEZETT IDŐPONT - Hadart Színház: Oscar - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk