https://kolorline.hu/Horgászat – a „nyugalom szigete”

Horgászat – a „nyugalom szigete”

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A szenvedélyes „pecások” esküsznek, a horgászatnál nincs jobb tevékenység. A friss levegő, a csodálatos környezet, a víz megnyugtató közelsége üdítően hat testre és lélekre egyaránt. Nem beszélve a fogásból készített finom halételekről. Kazincbarcikán a Csónakázó-tó, Herbolyán pedig az I-es, és a II-es számú tavak állnak rendelkezésére a horgászat szerelmeseinek.

Ezekben a tavakban rendszeresen, kéthavonta telepítik a halállományt. Legutóbb májusban 10 mázsával gyarapodott a barcikai tavak halállománya. Leginkább ponttyal – mert, mint Láda Róbert, a Barcika Park Nonprofit Kft. halőre mondta – ez a magyarok kedvence. Viszont aki kedvet kap a pecázásra, nem ülhet csak úgy ki a stégre, itt is vannak betartandó szabályok.
– Azok a horgászok hódolhatnak szenvedélyüknek, akik rendelkeznek érvényes állami jeggyel, és a területre szóló, úgynevezett területi jeggyel. Különleges szerepe van a Csónakázó-tónak, hiszen a környékén számos rendezvényt tartanak, ez azonban nem okoz problémát, a két tevékenység jól megfér egymás mellett. Ellenben valamennyi tó esetében tilos az éjszakai horgászat. Azonkívül a horgásznak naplót kell vezetnie, amiben fel kell tüntetni az időpontot, amikor kinn volt, a  faj- és méretkorlátozással védett halak esetében, amennyiben meg kívánja tartani, azonnal rögzíteni kell a fogás időpontját. Az egyéb halfajokat, amik horgász szakzsargonnal a „szeméthal” kategóriába tartoznak,  a horgászat befejezése után kell listába venni. A kifogható hal mennyiségét kvóták szabályozzák, a nemes halból mindössze napi kettőt, éves szinten negyvenet lehet fogni. Nekünk, halőröknek a halállomány felügyelete mellett legfontosabb feladatunk, hogy betartassuk az előírásokat és figyeljünk a tavak, illetve a környezetük tisztaságára – tájékoztatott a szakember.
Természetesen fontos, hogy korábban, az önkormányzat támogatásával és a közösségi munkával rendbetett herbolyai tavak környezetét folyamatosan fejlesszék.
– Annak idején mi, civilek szóbeli megállapodást kötöttünk alpolgármester úrral, hogy az önkormányzat ad egy bizonyos anyagi fedezetet, mi pedig a munkánkat adjuk az I-es, és a II-es, számú tavak felújításához. Az elsődleges cél az volt, hogy a horgászok és a kilátogatók egy kulturált környezetben élvezhessék a szabadidejüket. A Barcika Park Nonprofit Kft. rendbe rakta a területet, az önkormányzati támogatásból parkbútorok, padok, esőbeállók, filagóriák lettek kihelyezve. Ezek megóvása különösen fontos. Sajnos a járványhelyzet keresztülhúzta a számításainkat, a karbantartásra nem tudtunk közösségi napot szervezni, de később jó lenne pótolni. Amennyiben lesz rá lehetőség, a II-es tavon szeretnénk még néhány esőbeállót, valamint stéget kihelyezni – számolt be a tervekről Láda Róbert.

További híreink

Az anyák nemcsak szülnek, de újjá is születnek – anyák napja van ma!

Dátum: 2024. máj 05. 05:00

Május első vasárnapja van, hagyományosan ekkor köszöntjük az édesanyákat. Az első anyák napi ünnepségre 1925-ben került sor, 1928 óta pedig minden évben ilyenkor köszönjük meg nekik, hogy vannak, hogy megszültek, felneveltek minket. De mit is kaptunk tőlük?

Elballagtak a kazincbarcikai vén diákok

Dátum: 2024. máj 04. 17:56

Kazincbarcika négy középiskolájából: a Szaléziből, az Irinyiből, a Deákból és a Surányiból május 3-án, pénteken elballagtak a végzősök. Idén 320 diák búcsúzik szeretett iskolájától, társaitól és tanáraitól Kolorcityben. A Don Bosco Szakképzőben később tartják a diákok búcsúztatását.

Fergeteges retró majális Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 04. 14:21

Pihenéssel és szórakozással ünnepelte Kazincbarcika május 1-jét. A program a retró jegyében zajlott: volt mazsorettfelvonulás, veteránautó-bemutató, a Fő téren felállított színpadon fellépett többek között Zoltán Erika, Csonka András, az LGT sztárjai pedig Falusi Mariannal adtak közös koncertet.

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 03. 08:25

Május 7-én (kedden) szúnyoggyérítés lesz Kazincbarcikán. A Barcika Park Nonprofit Kft. megbízásából nem ez az első lépés idén a szúnyoginvázió megfékezésére: a szezonban már háromszor történt földi-biológiai gyérítés.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk