https://kolorline.hu/Horgászat – a „nyugalom szigete”

Horgászat – a „nyugalom szigete”

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A szenvedélyes „pecások” esküsznek, a horgászatnál nincs jobb tevékenység. A friss levegő, a csodálatos környezet, a víz megnyugtató közelsége üdítően hat testre és lélekre egyaránt. Nem beszélve a fogásból készített finom halételekről. Kazincbarcikán a Csónakázó-tó, Herbolyán pedig az I-es, és a II-es számú tavak állnak rendelkezésére a horgászat szerelmeseinek.

Ezekben a tavakban rendszeresen, kéthavonta telepítik a halállományt. Legutóbb májusban 10 mázsával gyarapodott a barcikai tavak halállománya. Leginkább ponttyal – mert, mint Láda Róbert, a Barcika Park Nonprofit Kft. halőre mondta – ez a magyarok kedvence. Viszont aki kedvet kap a pecázásra, nem ülhet csak úgy ki a stégre, itt is vannak betartandó szabályok.
– Azok a horgászok hódolhatnak szenvedélyüknek, akik rendelkeznek érvényes állami jeggyel, és a területre szóló, úgynevezett területi jeggyel. Különleges szerepe van a Csónakázó-tónak, hiszen a környékén számos rendezvényt tartanak, ez azonban nem okoz problémát, a két tevékenység jól megfér egymás mellett. Ellenben valamennyi tó esetében tilos az éjszakai horgászat. Azonkívül a horgásznak naplót kell vezetnie, amiben fel kell tüntetni az időpontot, amikor kinn volt, a  faj- és méretkorlátozással védett halak esetében, amennyiben meg kívánja tartani, azonnal rögzíteni kell a fogás időpontját. Az egyéb halfajokat, amik horgász szakzsargonnal a „szeméthal” kategóriába tartoznak,  a horgászat befejezése után kell listába venni. A kifogható hal mennyiségét kvóták szabályozzák, a nemes halból mindössze napi kettőt, éves szinten negyvenet lehet fogni. Nekünk, halőröknek a halállomány felügyelete mellett legfontosabb feladatunk, hogy betartassuk az előírásokat és figyeljünk a tavak, illetve a környezetük tisztaságára – tájékoztatott a szakember.
Természetesen fontos, hogy korábban, az önkormányzat támogatásával és a közösségi munkával rendbetett herbolyai tavak környezetét folyamatosan fejlesszék.
– Annak idején mi, civilek szóbeli megállapodást kötöttünk alpolgármester úrral, hogy az önkormányzat ad egy bizonyos anyagi fedezetet, mi pedig a munkánkat adjuk az I-es, és a II-es, számú tavak felújításához. Az elsődleges cél az volt, hogy a horgászok és a kilátogatók egy kulturált környezetben élvezhessék a szabadidejüket. A Barcika Park Nonprofit Kft. rendbe rakta a területet, az önkormányzati támogatásból parkbútorok, padok, esőbeállók, filagóriák lettek kihelyezve. Ezek megóvása különösen fontos. Sajnos a járványhelyzet keresztülhúzta a számításainkat, a karbantartásra nem tudtunk közösségi napot szervezni, de később jó lenne pótolni. Amennyiben lesz rá lehetőség, a II-es tavon szeretnénk még néhány esőbeállót, valamint stéget kihelyezni – számolt be a tervekről Láda Róbert.

További híreink

Tanszergyűjtést kezd a KSZSZK

Dátum: 2024. aug 01. 17:39

Felajánlásokat vár a KSZSZK Család- és Gyermekjóléti Központ a rászoruló diákok számára a tanévkezdéshez. Akik felszereléssel járulnának hozzá ahhoz, hogy gondtalan legyen az iskola indulása azoknak is, akiknek kevesebb jut, azok szeptember 5-ig segíthetnek. Cikkünkben a részletek.

Kiállítások és könyvbemutató a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 01. 15:00

A kultúra és a művészet is megjelenik az idei Kolorfesztiválon. Kiállítások nyílnak helyi alkotók munkáiból, valamint debütál dr. Czifra János legújabb kötete is.

Színház az egész világ

Dátum: 2024. júl 31. 15:00

Az idei Kolorfesztivál fantasztikus előadásokat is ígér. Kazincbarcikára érkezik az Experidance és a 100 Tagú Cigányzenekar, a Pannon Várszínház pedig A padlás című musicalt hozza el a helyi közönségnek.

Története eddigi egyik legnagyobb rekultivációs projektjét zárta a BorsodChem Zrt.

Dátum: 2024. júl 31. 11:00

A vállalat több mint 100 madár- és számos más növény-, illetve állatfajnak adta át a Sóstó területét.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk