https://kolorline.hu/Húsz kilométeres bringapark épül Kazincbarcikán

Húsz kilométeres bringapark épül Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika 2016-ban nyerte el a Kerékpárosbarát település címet. A városban épült több mint tíz kilométeres kerékpárút-rendszer kiépítésével jelenleg településünk szinte összes intézménye, sok munkahelye és kereskedelmi létesítménye biztonságosan megközelíthető kétkeréken is. Kazincbarcika Város Önkormányzata idén áprilisban pályázatot nyújtott be az Országos Bringapark Programra, mellyel már a természetközeli kerékpározást kedvelők igényeit is kielégítenék.

bringapark

A pályázat részeként egy single trail – egynyomvonalú – pálya kialakítását tervezik a környékbeli dombokon és a csatlakozó utakon.
Mint ismeretes három újabb szakasszal bővült a város kerékpárút-hálózata az elmúlt két évben. A Mátyás király és Egressy utakat összekötő Pollack Mihály úti ötszáz méter hosszúságú szakasz régi vágya volt a bicikliseknek. Szintén jelentős hiányosságot pótolt az Attila úti szakasz, amely az Építők útján már korábban megépült kerékpárutat kötötte össze a Tesco körforgalommal. Az új, 700 négyzetméteres vonal által a város bármely részéről kerékpárral könnyedén és biztonságosan megközelíthető a városrész, ahol több bevásárlóközpont is működik. A városrészben a kerékpárút mentén a legtöbb szakaszon a járda is megújult. Az alsóvárosi kerékpárút összekötő kapocs is lesz a környező településekkel, ugyanis a közeljövőben Kazincbarcikát Sajóivánkával és Vadnával összekötő kerékpárút ide csatlakozik majd be. Tavaly a kertvárosi városrész Tardonai úti szakaszát is sikerült bekapcsolni a kerékpáros vérkeringésbe. A Május 1. úti kereszteződéstől 1675 méteres szakasz épült, a párhuzamos járdák teljes megújításával. Ezzel gyakorlatilag a város egyik végéből – Hebolyától a 26-os útig – a másikig el lehet jutni kétkeréken.
– Az újabb pályázat alapvető célja, hogy a városunknak és vonzáskörzetének egy élménydús programot biztosítsunk a pályák megépítésével, de a távlati célok között szerepel a környező települések bevonásával egy összefüggő bringás bükki élménypark kialakítása is – tudtuk meg Szitka Péter polgármestertől.
A tervek szerint a várost határoló dombvonulaton – a Csónakázó-tó – Jószerencsét út – Nyárfa utca – Kis Bondor-dülő – Alacska felőli határ által körbefogott mintegy 1,4 km2-es területen hat darab, összesen 20 km-es, különböző hosszúságú és nehézségű pályát építenek ki.
– A Csónakázó-tó jelenleg is számos rendezvény helyszíne, a lakosok kedvelt pihenőhelye. Éppen ezért a single trek pálya kiinduló és érkezési pontjai itt lesznek elhelyezve – tájékoztatott a részletekről a Klimon István alpolgármester. Az induló bázisnál egy telepített automatikus, öntisztító, felügyeletet nem igénylő illemhely épül majd, valamint olyan okospad telepítését tervezik, amely többek között mobiltelefon-töltést biztosítana a felhasználók számára.
Az indítókapu mellett egy nagyméretű információs táblán látható lesz a teljes pálya átnézeti helyszínrajza, továbbá kialakítanak szervizoszlopot, ivókutat is, illetve 4 db kerékpártárolót, mely lehetőséget ad arra, hogy a látogatók biztonságosan elhelyezhessék a kerékpárjaikat.
A pihenésről és felfrissülésről a főbb csomópontokban pihenőpadokat rönkasztallal gondoskodnak majd, ahol szintén lesznek biciklitárolók. A pályán lévő mentési pontokat táblával jelzik.
A pálya vonalvezetése a természetes domborzati viszonyokhoz igazodik, a pályák rendezése során csak természetes anyagok (pl. kőzúzalék, fa) alkalmazhatók, ezért a balesetek elkerülés érdekében több szakaszon fakorlát és az úgynevezett Homokbánya route pályán a tervek szerint fahíd is biztosítja a biztonságos közlekedést.
A pályák közötti átjárás, az átkötő utakkal kerül kialakításra, ezeket a tájékoztató oszlopok jelzik a kereszteződésekben, illetve leágazásokban, itt szintén a biztonság érdekében fa szerkezetű lassító elemeket helyeznek el.

További híreink

Döntetlen idegenben

Dátum: 2020. aug 11. 15:23

A Merkantil Bank Liga 2020-2021-es bajnokság harmadik fordulójában a Kolorcity Kazincbarcika SC felnőtt labdarúgói idegenben, a Kaposvári Rákóczi FC otthonában 1-1-es döntetlent játszottak vasárnap. Legközelebb a kék-sárgák már hazai pályán, a Kolorcity Arénában, vasárnap este 20 órától a Pécsi MFC gárdáját fogadják.

Zsomborért sportoltak

Dátum: 2020. aug 11. 14:08

A múlt hétvégén, augusztus 8-án rendezték meg az Egészségmegőrző klub szervezésében, Múcsony Nagyközség Önkormányzatának segítségével a Burinda Zsombor támogatását célzó Jótékonysági Fitness Napot.

Szuper nagyikat képeznek Barcikán

Dátum: 2020. aug 11. 12:10

Ősztől "Szuper Nagyi" képzés indul Kazincbarcikán

Városi intézkedések a járvány alatt

Dátum: 2020. aug 10. 09:30

Munkaterv szerinti ülést tartott augusztus 5-én reggel 8 órától Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete. A napirendi pontok között a koronavírus járvány megelőzése érdekében tett önkormányzati intézkedésekről szóló tájékoztató is szerepelt.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2020

Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Hadart Színház: Oscar

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ, TERVEZETT IDŐPONT - Hadart Színház: Oscar - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk