https://kolorline.hu/Városi intézkedések a járvány alatt

Városi intézkedések a járvány alatt

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Munkaterv szerinti ülést tartott augusztus 5-én reggel 8 órától Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete. A napirendi pontok között a koronavírus járvány megelőzése érdekében tett önkormányzati intézkedésekről szóló tájékoztató is szerepelt.

A koronavírussal kapcsolatos hírek már januárban megjelentek a különböző médiákban, március elején pedig már arról szóltak a híradások, hogy elkerülhetetlen, hogy hazánkban is felüsse fejét a betegség.

A hírekre reagálva Kazincbarcika Város képviselő-testülete azonnal intézkedéseket hozott a járvány megelőzése érdekében. Még a vészhelyzet bejelentése előtt haladéktalanul lemondták az önkormányzat megbízásából szervezett rendezvényeket és az önkormányzati fenntartású intézményekben elrendelték a rendszeres fertőtlenítést, valamint a WHO által kiadott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ által megerősített utasítások szigorú betartását.


Fotók: Bartók Alexandra

A vészhelyzet kihirdetését követően bezárták az önkormányzati fenntartású oktatási, szociális, egészségügyi, sport és kulturális intézményeket. A veszélyhelyzet időtartama alatt, - március 11. és június 18. között – az Operatív Törzs ajánlásait követve, 86 polgármesteri határozat és 14 polgármesteri rendelet született, melyek különös figyelmet fordítottak a szociális és az oktatási ágazat védelmére. Az idősgondozásban nagy hangsúlyt fektetettek a kiváltképp veszélyeztetett korosztály védelmére. Átszervezték a házi segítségnyújtást, az idősotthonokban látogatási tilalmat, valamint a járványügyi szabályok szigorú betartását írták elő. A hajléktalan – ellátásban ugyancsak komoly erőfeszítések történtek a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében, így ott is nagyon szigorúan vették a ki-és bejárási tilalom betartását, a fertőtlenítést, valamint belépéskor a hőmérőzést. A bölcsődei, óvodai ellátásban biztosították a gyermekfelügyeletet, enyhítve ezzel a családok terheit. Szintúgy nagy segítség volt az „online ovi”, ahol az óvodapedagógusok saját, illetve óvodai infokommunikációs eszközök használatával segítették a szülőket gyermekük otthoni nevelésében és fejlesztésében.

Az egészségügyi szektor járvány elleni védekezésében ugyancsak szerves részt vállalt az önkormányzat. A Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. számára COVID-19 szűrésre alkalmas laboratóriumi gépet és 700 db tesztet vásároltak. A tesztgépen kívül a Meishan városból érkező védőfelszerelésekből 1000 db egyszer használatos maszkot és 200 db gyorstesztet is adott át Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester a kórháznak. Mindezeken túl maszkokat, egyéb védőfelszereléseket, illetve fertőtlenítőszereket juttatott az önkormányzat az intézmények számára. A napokban pedig videolaringoszkóppal gazdagodik a kórház gyógyászati eszközállománya, szintúgy az önkormányzat jóvoltából. A tárgyi eszközökön kívül pénzbeli támogatást is nyújtott az önkormányzat a kórháznak. Kazincbarcika Város Önkormányzata 2006 februárjában fejlesztési célokra hitelszerződést kötött az akkor még tulajdonában álló kórház rekonstrukciójához kapcsolódóan. Ezen kötelem 2008 októberében a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. által átvállalásra került, vagyis a kórház kötelezettségévé vált a kölcsöntartozást rendezése. A hitelkötelmet később mégsem fizette meg a kórház, emiatt peres eljárás indult a két fél között. Tavaly az önkormányzat peren kívüli megegyezést javasolt, ezzel is támogatva az intézmény nehéz anyagi helyzetét, de az ajánlatot elutasították.


A koronavírusos időszak alatti jó együttműködés lehetőséget biztosított arra, hogy a peres ügyet a lehető legbékésebb úton rendezzék, és változatlan tartalommal a korábbi peren kívüli egyezség ajánlatát elfogadta a kórház vezetése. Ennek keretében az önkormányzat a 20 301 398 Ft összegű tartozás felét elengedte, a tartozás fennmaradó részét pedig a nonprofit kft. megfizette az önkormányzat részére. Azonban támogatva a helyi egészségügyi ellátás működését a városvezetés a tartozás összegének a felét, azaz 10 150 699 Ft-ot visszautalta az intézmény számára. A járvány terjedésének megfékezés érdekében szigorú előírások és utasítások vonatkoztak a Holding Cégcsoport dolgozóira is. Az egyes kft-ék nagy hangsúlyt fektettek higiéniai előírások betartása mellett a szociális távolság megtartására, valamint az otthon végezhető munkakörök esetén biztosították az ehhez szükséges technikai feltételeket. A lakosság számára pedig családonként, többször használatos szájmaszkokat osztottak szét. A hatékony védekezéshez hozzájárult a játszóterek használatának tilalma, valamint bizonyos időszakokban a kijárási tilalom elrendelése. Az augusztus 5-én megtartott testületi ülésen a város vezetői és a képviselők köszönetüket fejezték ki a lakosságnak a szabályok korrekt betartásáért, illetve valamennyi önkormányzati alkalmazottnak a rendkívüli helyzetben tanúsított derekas helytállásukért, hiszen enélkül nem valósulhatott volna meg Kazincbarcikán a koronavírus-járvány elleni eredményes védekezés.

További híreink

Lalák Angelika keramikusművész színes kiállítása a Gimi Galériában

Dátum: 2024. ápr 24. 13:00

Lalák Angelika városunk extravagáns köztéri kerámiaalkotásainak, a Mesélőnek és a Kolorkerámiának a művésze újabb kiállítást nyitott a vizuális élmények kedvelőinek. Egyedi stílusban készült hatásos forma- és színkombinációi a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Gimi Galériájában tekinthetők meg május közepéig.

Szerteágazó sportágválasztó program az alsósoknak a magyar sport napja alkalmából

Dátum: 2024. ápr 23. 15:12

A magyar sport napja alkalmából, április 19-én újra sportágválasztó programmal készült a város az alsó tagozatos diákoknak. A városban működő sportszakosztályok edzői és sportolói segítségével élesben próbálhatták ki a gyerekek a különböző sportágakat és azok eszközeit.

A Szalézi gimisek rendkívüli sikert arattak az István, a király rockopera-feldolgozásukkal

Dátum: 2024. ápr 23. 13:00

Dupla ősbemutatóval debütált a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulóinak István, a király rockeropera-előadása április 16-án, a Don Bosco Sportközpontban. Délelőtt diáktársaiknak, délután a nagyközönségnek adták elő a legendás darabot, kitörő sikerrel a nyomukban.

Virágbörze Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 22. 21:01

A Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület Virágbörzét rendezett szombat. A programon délelőtt mintegy 2000 tő növény talált gazdára, majd délután Szomorú Miklós okleveles kertészmérnök tartott előadást az organikus gazdálkodásról.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk