https://kolorline.hu/Városi intézkedések a járvány alatt

Városi intézkedések a járvány alatt

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Munkaterv szerinti ülést tartott augusztus 5-én reggel 8 órától Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete. A napirendi pontok között a koronavírus járvány megelőzése érdekében tett önkormányzati intézkedésekről szóló tájékoztató is szerepelt.

A koronavírussal kapcsolatos hírek már januárban megjelentek a különböző médiákban, március elején pedig már arról szóltak a híradások, hogy elkerülhetetlen, hogy hazánkban is felüsse fejét a betegség.

A hírekre reagálva Kazincbarcika Város képviselő-testülete azonnal intézkedéseket hozott a járvány megelőzése érdekében. Még a vészhelyzet bejelentése előtt haladéktalanul lemondták az önkormányzat megbízásából szervezett rendezvényeket és az önkormányzati fenntartású intézményekben elrendelték a rendszeres fertőtlenítést, valamint a WHO által kiadott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ által megerősített utasítások szigorú betartását.


Fotók: Bartók Alexandra

A vészhelyzet kihirdetését követően bezárták az önkormányzati fenntartású oktatási, szociális, egészségügyi, sport és kulturális intézményeket. A veszélyhelyzet időtartama alatt, - március 11. és június 18. között – az Operatív Törzs ajánlásait követve, 86 polgármesteri határozat és 14 polgármesteri rendelet született, melyek különös figyelmet fordítottak a szociális és az oktatási ágazat védelmére. Az idősgondozásban nagy hangsúlyt fektetettek a kiváltképp veszélyeztetett korosztály védelmére. Átszervezték a házi segítségnyújtást, az idősotthonokban látogatási tilalmat, valamint a járványügyi szabályok szigorú betartását írták elő. A hajléktalan – ellátásban ugyancsak komoly erőfeszítések történtek a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében, így ott is nagyon szigorúan vették a ki-és bejárási tilalom betartását, a fertőtlenítést, valamint belépéskor a hőmérőzést. A bölcsődei, óvodai ellátásban biztosították a gyermekfelügyeletet, enyhítve ezzel a családok terheit. Szintúgy nagy segítség volt az „online ovi”, ahol az óvodapedagógusok saját, illetve óvodai infokommunikációs eszközök használatával segítették a szülőket gyermekük otthoni nevelésében és fejlesztésében.

Az egészségügyi szektor járvány elleni védekezésében ugyancsak szerves részt vállalt az önkormányzat. A Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. számára COVID-19 szűrésre alkalmas laboratóriumi gépet és 700 db tesztet vásároltak. A tesztgépen kívül a Meishan városból érkező védőfelszerelésekből 1000 db egyszer használatos maszkot és 200 db gyorstesztet is adott át Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester a kórháznak. Mindezeken túl maszkokat, egyéb védőfelszereléseket, illetve fertőtlenítőszereket juttatott az önkormányzat az intézmények számára. A napokban pedig videolaringoszkóppal gazdagodik a kórház gyógyászati eszközállománya, szintúgy az önkormányzat jóvoltából. A tárgyi eszközökön kívül pénzbeli támogatást is nyújtott az önkormányzat a kórháznak. Kazincbarcika Város Önkormányzata 2006 februárjában fejlesztési célokra hitelszerződést kötött az akkor még tulajdonában álló kórház rekonstrukciójához kapcsolódóan. Ezen kötelem 2008 októberében a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. által átvállalásra került, vagyis a kórház kötelezettségévé vált a kölcsöntartozást rendezése. A hitelkötelmet később mégsem fizette meg a kórház, emiatt peres eljárás indult a két fél között. Tavaly az önkormányzat peren kívüli megegyezést javasolt, ezzel is támogatva az intézmény nehéz anyagi helyzetét, de az ajánlatot elutasították.


A koronavírusos időszak alatti jó együttműködés lehetőséget biztosított arra, hogy a peres ügyet a lehető legbékésebb úton rendezzék, és változatlan tartalommal a korábbi peren kívüli egyezség ajánlatát elfogadta a kórház vezetése. Ennek keretében az önkormányzat a 20 301 398 Ft összegű tartozás felét elengedte, a tartozás fennmaradó részét pedig a nonprofit kft. megfizette az önkormányzat részére. Azonban támogatva a helyi egészségügyi ellátás működését a városvezetés a tartozás összegének a felét, azaz 10 150 699 Ft-ot visszautalta az intézmény számára. A járvány terjedésének megfékezés érdekében szigorú előírások és utasítások vonatkoztak a Holding Cégcsoport dolgozóira is. Az egyes kft-ék nagy hangsúlyt fektettek higiéniai előírások betartása mellett a szociális távolság megtartására, valamint az otthon végezhető munkakörök esetén biztosították az ehhez szükséges technikai feltételeket. A lakosság számára pedig családonként, többször használatos szájmaszkokat osztottak szét. A hatékony védekezéshez hozzájárult a játszóterek használatának tilalma, valamint bizonyos időszakokban a kijárási tilalom elrendelése. Az augusztus 5-én megtartott testületi ülésen a város vezetői és a képviselők köszönetüket fejezték ki a lakosságnak a szabályok korrekt betartásáért, illetve valamennyi önkormányzati alkalmazottnak a rendkívüli helyzetben tanúsított derekas helytállásukért, hiszen enélkül nem valósulhatott volna meg Kazincbarcikán a koronavírus-járvány elleni eredményes védekezés.

További híreink

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. szeptember 18.

Dátum: 2020. szept 18. 16:38

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Kazincbarcikai Rendőrkapitányság- Közlekedési helyzetjelentés

Dátum: 2020. szept 18. 14:06

Az elmúlt héten a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság illetékességi területén négy közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök, melyek közül három járt személyi sérüléssel. Ezenkívül két esetben rendelt el nyomozást a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya. Mindkettőt ittas járművezetés elkövetése miatt.

Nívós kitüntetéssel jutalmazták Tóthné Szepesi Éva munkásságát

Dátum: 2020. szept 18. 13:22

Rangos elismerést vehetett át a közelmúltban Tóthné Szepesi Éva, a Kazincbarcikai Városi Sportegyesület Atlétikai Szakosztályának edzője. A Magyar Atlétikai Szövetség a Magyar Atlétika Utánpótlásáért kitüntető díjban részesítette, melyet augusztus 29-én, a Hidegkúti Nándor Stadion dísztermében kapott kézhez.

20 mázsa hal került a közkedvelt tavakba

Dátum: 2020. szept 17. 11:50

Összesen húsz mázsa halat telepített szeptember 17-án azaz a mai napon Kazincbarcika Város Önkormányzata megbízásából a Barcika Park Nonprofit Kft. a Csónakázó-tóba, valamint a Herbolyán található I-es számú tóba.

KolorTV élőben

Programajánló

Kávéházi délutánok

Kazincbarcika, Kocka Étterem

Slam poetry

Egressy Béni Városi Könyvtár - Kazincbarcika

Aktívan nyolcvanon túl

Mezey István Művészeti Központ - Kazincbarcika

Móricz Zsigmond-Kocsák Tibor-Miklós Tibor: Légy jó mindhalálig

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk