https://kolorline.hu/Közös beszélgetés a biztonságos szurkolásról

Közös beszélgetés a biztonságos szurkolásról

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Közös beszélgetésre invitálta a Kolorcity Kazincbarcika SC a szurkolókat csütörtökön, azaz augusztus 13-án a Kolorcity Arénába, a mai, bajnoki mérkőzés előtt. A téma a sportszerű szurkolás, valamint az ezzel kapcsolatos kérdések, a biztonsági elvárások, illetve a szurkolói viselkedés különböző formái voltak. A kérdésekre Dr. Bakk Richárd rendőr alezredes, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság vezetője válaszolt.

A több mint 1,5 órán át tartó találkozón szűk körben, de megjelentek a Yellow Angels szurkolói csoport oszlopos tagjai, a hazai és idegenbeli mérkőzéseket egyaránt látogató drukkerek, valamint olyan érdeklődők, akik teljesen tisztában szerettek volna lenni a sportszerű szurkolás fogalmával.

Néhány fontos momentum a fentiekkel kapcsolatban

Az első és talán legfontosabb, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség az UEFA és a FIFA szabályozását és értékrendjét követve a legsúlyosabb büntetéseket a rassziszta és faji előítéleteket tartalmazó rigmusokat bekiabáló, esetenként skandáló szurkolók miatt szabja ki. A polgári jog szabályozása szerint, ha az elkövető személye beazonosítható és bizonyításra kerül az eset, a vétséget elkövető személy perelhető, majd a büntetés megfizetése is áthárítható rá. Az új létesítmény kamerendszerének, valamint a megnövekedett rendezői létszámnak köszönhetően a bizonyítás indokolt esetben nagy esélyekkel meg is történhet.

A mérkőzések belső biztonságáért a rendezők, a külsőért pedig a rendőrség felel, így utóbbi meghatározhatja az ide utazó vendégszurkolók útvonalát, így is elkerülendően a hazai és idegen drukkerek között esetlegesen előforduló erőszakot. A rendőrség állományában dolgozó személyek ellen elkövetett becsületsértés vagy fizikai erőszak minden esetben feljelentést és büntetőjogi eljárást von maga után, ahogy a további közfeladatot ellátó személy esetében is, mint például az orvosok, a mentők és a tűzoltók. A sportrendezvényen jelenlévő, a beazonosíthatóság miatt számmal ellátott mellényt viselő, szakképesített rendezők kérhetik a szurkolókat, hogy igazolványaik felmutatásával azonosítsák magukat. A kérés természetesen megtagadható, azonban a rendező akár három órán keresztül is feltartóztathatja az említett személyt, ezért mindenki vigye magával a kedvezményre jogosító- vagy személyi igazolványát.

A pirotechnikai eszközök használata szigorúan tilos. A nemzetközi irányelveket követve Magyarországon is jogszabály tiltja a pirotechnikai eszközök használatát, ennek indokoltsága megkérdőjelezhetetlen, hiszen annak ellenére, hogy a mérkőzéseken történő erőszakos cselekmények száma drasztikusan csökken, a pirotechnika használata miatt azonban számos súlyos baleset történik. A növekvő számú sérülések mellett ezen eszközök súlyos anyagi károkat is okoztak, a Magyar Labdarúgó Szövetség a személyi és anyagi károk elkerülésének érdekében az 2019/2020-as szezon kezdete előtt Fegyelmi Szabályzatában szigorította ezen témakört érintő bekezdéseit. A pirotechnikai eszközök egyszeri alkalommal történő használata 1-10 millió forintig terjedő pénzbüntetést von maga után, többszöri előfordulás esetén a büntetés mellett szektorok bezárását eredményezheti.

A nézőktől elzárt területre való belépés, tárgyak bedobása is bűncselekménynek minősül a sportrendezvény helyszínén, így ez is előállítást valamint büntetőeljárást von maga után. Szintén tilos a lelátókon való dohányzás, ez csak a lelátó mögött erre kijelölt helyen tehetik a rendezvényen részt vevők.

A Kolorcity Kazincbarcika SC kéri szurkolóitól a sportszerű magatartás, a fair play szabályainak maradéktalan betartását!

 

Forrás: Szabó Noémi/kbsc.hu

További híreink

Rapid szoboravató a körforgalomban

Dátum: 2024. máj 11. 22:03

Gyors, de annál látványosabb avatója volt Szőke Gábor Miklós szobrászművész legújabb alkotásának Kazincbarcikán. A Tour de Hongrie kerékpáros szobor az Attila úti körforgalomban suhan, és a verseny 3. szakaszának rajtja előtt adták át hivatalosan.

Elismerésben részesült a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet vezetője

Dátum: 2024. máj 11. 09:00

Vincze Csaba nyugalmazott alezredes a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányságért díjat kapta meg. A Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet vezetője szakmai munkájának támogatásáért vehette át az elismerést.

A zöldből a Kékesbe: Kazincbarcikáról rajtolt a Tour de Hongrie 3. szakasza

Dátum: 2024. máj 10. 18:26

A 2024-es Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárfutam öt napjából ismét kettőn lehetett dicső versenyhelyszín városunk. A leghosszabb, 180 kilométeres harmadik táv a kazincbarcikai Fő téren kezdődött. A büszkén zöld városunkból kiszaladó utak egyik legszebbikén, szintén dús zöldön át haladtak a szívós versenyzők egészen a Kékestetőig.

A mentőket ünnepelték Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 10. 15:06

Magyarországon a mentők „születésnapja” május 10., mivel 1887-ben ezen a napon kezdte meg működését a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület. A jeles nap alkalmából Kazincbarcikán is elismerésben részesültek az életmentésben élenjáró mentők.

KolorTV élőben

Programajánló

Játszóeszköz-avatók Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Közösségi nap a Herbolyai-tavon

Kazincbarcika, Herbolyai II-es tó

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk