https://kolorline.hu/20 éves a Felsőbarcikáért Alapítvány

20 éves a Felsőbarcikáért Alapítvány

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Ünnepet tart ma Felsőbarcika közössége. Ünneplik összetartozásukat és alapítványukat, mely összeforrt a városrész lakóinak mindennapjaival.

Az új évezred hajnalán, az előző évtized közösségformáló tevékenységeinek hatására, dr. Czifra János, akkori képviselő-testületi tag hívta életre a Felsőbarcikáért Alapítványt. A cél nemes volt, mely elsődlegesen a „falusiak” életminőségének javítására fókuszált. Az alapító, valamint a mindenkori kuratórium a kulturális örökség megóvása mellett kulcsfontosságú feladatának tekintette Felsőbarcika bevonását a város vérkeringésébe. Az itt élők számára a Táncsics Mihály Művelődési Ház afféle kulturális agorává, a minőségi találkozások színhelyévé vált. Az alapítvány elnökei, Fehér József, Viszoczky Sándor, nyolc éve pedig Hazag Mihály mindent megtettek a hagyományok életben tartásáért és új lehetőségek kiaknázásáért.

- Hál’ Istennek nagyon jó kapcsolatot ápolunk a város vezetésével, illetve a helyi civil szervezetekkel. Évtizedes barátság fűz például az Újkazinci Baráti Körhöz és a Kazincbarcikai „Teljes Életért” Egyesülethez. Sarkalatos pontja a működésünknek, hogy kielégítsük a városrész lakóközösségének kulturális igényeit és eljárjunk ügyes – bajos dolgaikban, valamint hozzájáruljunk Felsőbarcika fejlődéséhez. Sajnos, a koronavírus-járvány miatt több programunk elmaradt, de egyébként nem telik el hónap anélkül, hogy ne lenne valamilyen eseményünk. A tradícionális rendezvényeink közül kiemelkednek a hagyományos disznóölések, a báljaink, a szokásos karácsonyfa állítás. Hangulatos programok ezek, ahol az emberek jól érzik magukat és feltöltődve távoznak. Fontosnak tartjuk, hogy a szeretet ünnepe tájékán évente adománygyűjtést szervezzünk. Az összegyűlt ruhákat, játékokat, könyveket a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központnak továbbítjuk, akik szétosztják a rászorulóknak. Ezen kívül lényegesnek tartom megemlíteni, hogy az alapítvány az évek alatt saját erőből újította fel a művelődési ház belső tereit. Ezek alapján elmondhatom, hogy a két évtizedes működés alapján az alapítvány kivívta a városrész, illetve a város lakóinak elismerését. – tájékoztatott Hazag Mihály, a Felsóbarcikáért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A Felsőbarcikáért Alapítvány méltó módon készült a bicentenárium megünneplésére. Szeptember 5-én, délután fél öttől mazsorett bemutató szórakoztatta az érdeklődőket, majd a Táncsics Mihály Művelődési Ház nagytermében dr. Czifra János alapító és Pásztor László önkormányzati képviselő mondott ünnepi köszöntőt. Ezt követően emléklappal jutalmazták a volt és a jelenlegi kuratóriumi tagokat, valamint mindazon személyeket, akik segítették az alapítvány munkáját. A kulturális műsorban az egri Gárdonyi Géza Színház művészei operett betétekkel és táncdalelőadással szórakoztatták a közönséget. A nap végén a talpalávalót Oroszi György húzta.

Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester nem tudtak jelen lenni a rendezvényen, így szeptember 17-én, a képviselő testületi ülést megelőzően adták át a Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetést MOLNÁR BARNABÁSNÉnak, a Felsőbarcikáért Alapítvány oszlopos tagjának. Hazag Mihály szintén ebből az alkalomból nyújtott át támogatói oklevelet a városvezetőknek megköszönve az önkormányzat több éves támogatását.

Molnár Barnabásné közel másfél évtizede tagja a Felsőbarcikáért Alapítvány Kuratóriumának. A városrészen lelkes szervezője az alapítvány rendezvényeinek, kezdeményezéseinek. A rendezvények aktív résztvevője, vendéglátója, kiszolgálója. Javaslataival ötleteivel, kezdeményezéseivel pozitívan segíti a kuratórium munkáját. Szívén viseli a városrész gondjait, problémáit. Folyamatosan segíti az öregek, elesettek mindennapi gondjait.

 

További híreink

A gyerekeké is a Kolorfesztivál

Dátum: 2024. aug 02. 15:00

Három napon át a gyerekeké lesz a Csónakázó-tó Kazincbarcikán. A Kölyöksziget csupa játékkal vár minden fiatalt augusztus 10. és 12. között.

Forgalomkorlátozás hétfőtől a Mátyás király út 17-23. szám előtt

Dátum: 2024. aug 02. 11:37

Hétfőtől a következő hét péntekig — munkavégzés miatt — a Mátyás király út 17-23. szám előtti parkolóban nagyobb volumenű forgalomkorlátozásra kell számítani az arra közlekedőknek Kazincbarcikán.

Tanszergyűjtést kezd a KSZSZK

Dátum: 2024. aug 01. 17:39

Felajánlásokat vár a KSZSZK Család- és Gyermekjóléti Központ a rászoruló diákok számára a tanévkezdéshez. Akik felszereléssel járulnának hozzá ahhoz, hogy gondtalan legyen az iskola indulása azoknak is, akiknek kevesebb jut, azok szeptember 5-ig segíthetnek. Cikkünkben a részletek.

Kiállítások és könyvbemutató a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 01. 15:00

A kultúra és a művészet is megjelenik az idei Kolorfesztiválon. Kiállítások nyílnak helyi alkotók munkáiból, valamint debütál dr. Czifra János legújabb kötete is.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk