https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. szeptember 18.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. szeptember 18.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett. Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs. Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 7 fő, 
hatósági házi karanténban lévő személyek száma: 67 fő.


Látogatási és intézményelhagyási tilalom a városi idősotthonokban
Vigyázzunk szüleinkre, nagyszüleinkre!

A COVID-19 koronavírus járvány továbbra is az idős emberekre a legveszélyesebb, az országos és világszintű statisztikák is azt mutatják, hogy a halálozási arány ebben a korosztályban a legmagasabb. Ennek okán látogatási és intézményelhagyási tilalom van érvényben a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ által működtetett bentlakásos idősellátó intézményegységekben.
Az érintett intézmények Kazincbarcikán: az I. Számú Idősek Otthona, a II. Számú Idősek Otthona, valamint az Időskorúak Gondozóháza.
Az intézkedés időtartamára a gondozottak ellátásának minőségét javító szolgáltatás is szünetel, mindez a járvány terjedésének megelőzése érdekében. A csomagok átvétele fertőtlenítés után történik, a fodrász, valamint a kozmetikai szolgáltatások szünetelnek, ugyanez vonatkozik a szervezett vallásgyakorlás lehetőségére, valamint a mozgásterapeuta-szolgáltatásra.
A nappali ellátásokban az önkormányzat egyelőre nem tervez korlátozásokat bevezetni, amíg az országos előírások ezt nem teszik kötelezővé.


Kötelező a maszkviselés az ügyfélszolgálatokon

Kazincbarcika Város Önkormányzata szeptember 19-étől kötelezővé teszi a maszkviselést az önkormányzati fenntartású intézmények, cégek ügyfélszolgálatain és közösségi tereiben. Egyéb, nem városi fenntartású intézmények esetében, kérjük, hogy tájékozódjanak a bejáratoknál a maszkviselés szabályaira vonatkozóan. Minden esetben hordjanak magukkal maszkot a kellemetlenségek elkerülése érdekében!


Továbbra is megmarad az e-recept, kiterjesztik a távgyógykezelést

Többféle kezelést végezhetnek ezután az orvosok telefonon vagy internetes kapcsolaton keresztül, véglegessé válik a telefonos gyógyszerfelírás lehetősége, tehát azzal a járványhelyzet után is élhetnek majd a betegek.
Ha az ellátás sajátossága és orvosszakmai megítélése lehetővé teszi, az orvos telefonon vagy interneten keresztül:

  • tanácsadást végezhet,
  • betegirányítást láthat el,
  • beutalót adhat,
  • gondozást láthat el,
  • rehabilitációs tevékenységet végezhet,
  • gyógyszert és elektronikus vényen rendelhető gyógyászati segédeszközt írhat fel.

Étkezési díj befizetése

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott módosított Intézkedési Terv 2.13 pontja értelmében „Szülő, kísérő nem léphet be az iskolába, csak az intézményvezető előzetes engedélyével, illetve kifejezetten szülők részére szervezett programon való részvétel céljából.”

Ezen intézkedés következtében a szülők az étkeztetési térítési díjat személyesen nem tudják az iskolákban befizetni, erre a következő formákban biztosítunk lehetőséget:

  • A térítési díjbeszedők a megfelelő védőfelszerelésben és a védőtávolság betartása mellett az oktatási intézményben a tanulóknak kiosztják a díjbeszedő borítékokat. Az eddig megszokott formában, az intézmény területén csak és kizárólag tanulók általi befizetés lehetséges a kiosztást követő munkanapon.
  • Online felületen keresztül (https://barcikaprima.qb.hu) bankkártyával. Kérjük, amennyiben lehetősége van erre, akkor az étkezési térítési díjak befizetését elsősorban ezen a fizetési módon tegye meg!
  • A szülőknek lehetőséget biztosítunk a készpénzzel történő díj- és részlet befizetésre hétköznapokon 8.00 - 15.00 óra között Kazincbarcika, Építők útja 15. földszintjén található pénztárban.

Menüválasztás nélkül biztonságosabban, gyorsabban

A járvány elleni védekezés részeként a városi intézmények (nevelési-oktatási intézmények, idősellátás) közétkeztetésében egy sor új szabály védi az ellátást igénybe vevőket.
Ilyen például a másfél méteres kötelező távolságtartás, az evőeszközök, illetve a kitálalt ételadagok egymástól való elkülönítése, vagy az iskolákban az ebédlők fertőtlenítése egy-egy osztály étkezését követően, hogy csak néhányat említsünk. Ennek okán torlódások és csúszások alakulhatnak ki az oktatási intézményekben. Mindezek lassítják a közétkeztetés menetét, így a feladatot ellátó Barcika Príma Kft. vezetése az intézményvezetőkkel egyeztetve határozatlan ideig szünetelteti a menüválasztásos ebédeltetést, ezzel is lerövidítve az intézményekben az étkeztetés időtartamát, gyorsítva annak menetét.


Köszönjük, hogy vigyáznak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

További híreink

Babakiállítás Kazincbarcikán – Marilyn Monroe is várja a látogatókat!

Dátum: 2024. ápr 20. 16:00

Álomvilág címmel nyílt tárlat a Mezey István Művészeti Központban. Bondár Marianna gyűjtő 130 különleges babát, illetve számtalan plüsst és nippet hozott el. A látogatók május 26-ig tekinthetik meg a kiállítást.

Nyílt hét a B.-A.-Z. Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézményében

Dátum: 2024. ápr 20. 07:03

Előadások, szakmai programok és nyílt foglalkozások keretében a szülőknek és a szakmai partnereknek mutatkozott be a B.-A.-Z. Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye. Egy héten keresztül számos tehetséggondozó és felzárkóztató programot tekinthettek meg az érdeklődők.

Bejárás a Vízi komplexumban — a város vezetői látogatták meg az épülő létesítményt

Dátum: 2024. ápr 19. 23:31

Az elmúlt héten Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete, a térség országgyűlési képviselője és a hivatal vezetői kaptak meghívást, hogy bejárják az épülő Vízi komplexumot, miután zárul a beruházás első üteme és kezdődik a második. A látogatást követően most szombaton a lakosság számára is megnyílik a lehetőség egy hasonló programon való részvételre. Az érdeklődés akkora, hogy az első nap nyilvános túráira a helyek pillanatok alatt beteltek.

Ideiglenes költözés a Rózsa úti rendelő felújítása miatt

Dátum: 2024. ápr 19. 21:11

Megújul a kazincbarcikai Rózsa úti rendelő. A munkálatok idejére — április 24-től — a Május 1. út 13. szám alatt található egykori Központi Ügyelet helyén fogadja az 5. számú felnőtt háziorvosi körzet betegeit Dr. Perjési Zsolt.

KolorTV élőben

Programajánló

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk