https://kolorline.hu/Szeptember 22. – autómentes világnap

Szeptember 22. – autómentes világnap

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az európai autómentes nap, nem hivatalosan: autómentes világnap; angolul: European Car Free Day vagy In Town Without My Car! Day a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott felhívás, melyet 1998 óta minden évben szeptember 22-én tartanak meg.

A mozgalommal a városlakók és a városvezetés figyelmét kívánják felhívni   a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire, valamint a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.

Az autómentes világnap egyik hosszú távú célkitűzése, hogy a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járó polgárokat arra buzdítsa, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe. Így kíván hozzájárulni a polgárok egészségének és életminőségének javításához.

A klímaváltozás és az azzal járó környezeti hatások – áradások, aszályok és hőhullámok – jelentik az egyik közvetlen fenyegetést az európai polgárok jólétére. A globális felmelegedés 1,5°C alatt tartását célzó Párizsi Megállapodás értelmében elengedhetetlen, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon Európa. Az európai városok éghajlati, földrajzi és társadalmi-gazdasági különbségei ellenére lehet olyan lépéseket tenni, amelyek elősegítik a zéro kibocsátású és mindenki számára nyitott városi környezet létrehozását. A 2020-as európai mobilitási hét tehát arra ösztönzi az embereket és a települési önkormányzatokat, hogy tegyenek a karbonsemleges Európa hosszú távú céljának eléréséért.

A hosszú távú stratégia eredménye ugyan csak a távoli jövőben lesz kézzelfogható, a környezetszennyezést, a szén-dioxid-kibocsátást vagy a forgalmi torlódások csökkentését célzó közvetlen intézkedések hatása azonnal érezhető. A városokban és azok körül kialakuló forgalmi torlódások jelenleg évente majdnem 100 milliárd eurót emésztenek fel, ami az EU GDP-jének egy százaléka. Ezenfelül körülbelül 400 000 korai elhalálozás tudható be közvetlenül a légszennyezésnek. A hosszú távú intézkedések bevezetése – például a gyaloglás vagy a kerékpározás népszerűsítése, az alacsony kibocsátású vagy karbonsemleges tömegközlekedés támogatása – tehát azonnali pozitív hatásokkal jár.

Tehát, az európai törekvésekkel összhangban kérjük, Önöket, hogy aki teheti, legalább a városon belül mellőzze az autó használatát, helyette bringázzunk, vagy sétáljunk egy jó nagyot!

 

Forrás: Wikipédia, emh.komany.hu

Indexfotó: Kolorline archív

További híreink

Elballagtak a kazincbarcikai vén diákok

Dátum: 2024. máj 04. 17:56

Kazincbarcika négy középiskolájából: a Szaléziből, az Irinyiből, a Deákból és a Surányiból május 3-án, pénteken elballagtak a végzősök. Idén 320 diák búcsúzik szeretett iskolájától, társaitól és tanáraitól Kolorcityben. A Don Bosco Szakképzőben később tartják a diákok búcsúztatását.

Fergeteges retró majális Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 04. 14:21

Pihenéssel és szórakozással ünnepelte Kazincbarcika május 1-jét. A program a retró jegyében zajlott: volt mazsorettfelvonulás, veteránautó-bemutató, a Fő téren felállított színpadon fellépett többek között Zoltán Erika, Csonka András, az LGT sztárjai pedig Falusi Mariannal adtak közös koncertet.

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 03. 08:25

Május 7-én (kedden) szúnyoggyérítés lesz Kazincbarcikán. A Barcika Park Nonprofit Kft. megbízásából nem ez az első lépés idén a szúnyoginvázió megfékezésére: a szezonban már háromszor történt földi-biológiai gyérítés.

Leáll a távfűtés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 02. 22:33

A jó idő érkeztével május 6-tól leáll a távfűtés Kazincbarcikán. A társasházak képviselői természetesen egyedi igényeket is benyújthatnak a szolgáltató felé, amennyiben eltérő időpontban szeretnék a fűtést leállíttatni.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk