https://kolorline.hu/Eltűnnek a veszélyt jelentő fák

Eltűnnek a veszélyt jelentő fák

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A Barcika Park Nonprofit Kft. munkatársai folyamatosan végzik a város területén szükséges gallyazási és ritkítási munkálatokat. Kazincbarcika frekventált útjait, tereit, játszótereit és parkolóit érintő területeken a közlekedési táblák láthatóságát akadályozó, illetve a sérült, balesetveszélyes gallyakat távolították el a szakemberek, a lombhullást követően, október második felétől ütemezetten pedig elkezdődik az vágásérett, elöregedett fák kivágása is.

Mint ismeretes tavaly több kárt okozó eset is történt a viharok által letört ágak és kidőlt fák miatt. Kazincbarcika Város Önkormányzata és a kft. is elsőrendű feladatként kezeli a településen lévő növények folyamatos ellenőrzését, különös tekintettel a játszótereken, a belső tereken, a nagy forgalmú utak és parkolók mentén lévő fákra, hiszen az elöregedett, beteg vagy sérült egyedek zordabb időjárás esetén akár súlyosabb károsodást vagy balesetet is okozhatnak.

fa
Fotók: Barctók Bence

Városunkkal közel egyidős, 50-60 éves, vastag törzsátmérőjű fák kivágása vált szükségessé, melyek sok esetben légvezetékekbe lógnak vagy gyökérzetük feltöri az utat, megrongálja a vízvezetékeket vagy a zárt csapadékelvezető rendszereket.
A fakivágási munkálatok idejére a károk és balesetek megelőzése érdekében a parkolók lezárását kezdeményezik, ezért kérik a lakosságot, hogy az adott időszak korlátozásait vegyék figyelembe és betartani szíveskedjenek!
A zöldhulladék összegyűjtését és elszállítását a munkaterületről folyamatosan biztosítják a Barcika Park Nonprofit Kft. munkatársai.
A városvezetés kiemelt fontosságúnak tartja a beruházások során is a zöldfelületek pótlását és bővítését, ezért minden esetben szerződéses kötelezettségként jelölik meg az előnevelt csemete kiültetését. A kivágott fákat folyamatosan pótolják, valamint évről évre több tucat újabb csemetét ültetnek Kazincbarcikán. Tavaly a város közterületein összesen valamivel több, mint ötven fa kivágására került sor, és közel háromszáz csemetét ültettek a „65 ezer növény a 65 éves városba” elnevezésű közösségi akció keretében. A kivágott egyedek pótlására legkésőbb jövő tavaszig sor kerül.

fák

Kazincbarcikán rendelet szabályozza, hogy a családi házas övezetekben lévő ingatlanon és az előttük lévő, az útig tartó szakaszon a tulajdonos felelőssége a gallyazás és ritkítás és a növényzet karbantartása. Vonatkozik ez többek között a sövényekre, a ház előtt kiültetett gyümölcsfákra és a teljes zöldfelületre is. Az esetlegesen az utak beláthatóságát zavaró fák, gallyak metszését a tulajdonosnak kell elvégezni, illetve viharkár esetén jeleznie a Barcika Park Kft. szakembereinek. Légvezetéket érintő probléma esetén az illetékes közmű üzemeltető értesítése szükséges.  A Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet munkatársai ellenőrzik és bejelentés esetén figyelmeztetik erre a lakosokat. Ha ezek után sem történik meg az ingatlan területéhez tartozó növényzet rendbetétele, az büntetést von maga után. Idén tavasztól közel harminc esetben történt intézkedés, melyeknél minden esetben határidőn belül megoldották a lakók a problémát. A felszólítást követően rendbe tették a portájukat, így megszűnt a jogellenes és balesetveszélyes állapot.

További híreink

Szavazott már a diákpolgármester-jelöltekre? Ismerje meg őket!

Dátum: 2024. máj 01. 07:00

A végzős diákok köszöntésén, a KiRepülőshow-n, amely arra hivatott, hogy elbúcsúzzon a város utolsóéveseitől, egy régi-új hagyományt elevenített fel Szitka Péter polgármester. Ennek kapcsán elhangzottak a diákpolgármester-jelöltek nevei is.

„Miénk a város!” – Helytörténeti vetélkedő a kazincbarcikai iskolásoknak

Dátum: 2024. ápr 30. 18:00

Az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub a 70 éves Kolorcity tiszteletére rendezte a lakóhelyismereti és várostörténeti versenyt, amelynek utolsó fordulóján 12 csapat mérte össze tudását a Mezeyben.

Tanulás, barátság és néha szerelem – Lezajlott a Szenior Szabadegyetem újabb előadása

Dátum: 2024. ápr 30. 13:00

Újabb állomásához érkezett az Észak-Magyarországi Szenior Szabadegyetem tavaszi előadássorozata április 25-én. Az élethosszig tartó tanulást megcélzó érdeklődők ezúttal az elöregedő társadalom demográfiai kihívásairól hallgattak előadást.

Kitüntetések Kazincbarcikán a rendőrség napja alkalmából

Dátum: 2024. ápr 30. 07:11

Az április 24-i rendőrség napja alkalmából a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságon elismerő okleveleket adott át Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere Barnóczki Rolandnak és Andó Lászlónak. Ezen kívül Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Közbiztonságáért díjban részesült a miskolci Vármegyeházán tartott közgyűlésen Juhász József Zoltán rendőr alezredes.

KolorTV élőben

Programajánló

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Fitt Barcika május

Kazincbarcika

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk