https://kolorline.hu/Kidőlt egy öreg fa a Jókai téren

Kidőlt egy öreg fa a Jókai téren

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Ma reggelre kidőlt egy öreg akácfa a Jókai téren, a parkolóban álló három autóban okozva sérüléseket. A fellazult talajon a gyökerénél kilazult a növény, ami miatt kifordult a földből. A Barcika Park Nonprofit Kft. munkatársai a helyszínen elvégezték a darabolást, és a takarítási munkálatokat. A fasor átvizsgálását elvégzik és szükség esetén, a vágásérett fákat még a mai nap folyamán kivágják.

kidőlt fa

Kazincbarcika városvezetésének kérésére a Barcika Park Nonprofit Kft. munkatársai elkészítettek egy teljes katasztert, ami alapján már hónapokkal ezelőtt megkezdődtek a gallyazási munkálatok. A város frekventált útjait, tereit, játszótereit és parkolóit érintő területeken a közlekedési táblák láthatóságát akadályozó, illetve a sérült, balesetveszélyes gallyakat távolították el a szakemberek, a lombhullást követően, október második felétől ütemezetten pedig elkezdődik az vágásérett, elöregedett fák kivágása is.

kidőlt fa
Forrás: Mayer Henrietta Facebook

Mint ismeretes már tavaly is több kárt okozó eset történt a viharok által letört ágak és kidőlt fák miatt. Kazincbarcika Város Önkormányzata és a kft. is elsőrendű feladatként kezeli a településen lévő növények folyamatos ellenőrzését, különös tekintettel a játszótereken, a belső tereken, a nagy forgalmú utak és parkolók mentén lévő fákra, hiszen az elöregedett, beteg vagy sérült egyedek zordabb időjárás esetén akár súlyosabb károsodást vagy balesetet is okozhatnak.

öreg fa

Városunkkal közel egyidős, 50-60 éves, vastag törzsátmérőjű fák kivágása vált szükségessé, melyek sok esetben légvezetékekbe lógnak vagy gyökérzetük feltöri az utat, megrongálja a vízvezetékeket vagy a zárt csapadékelvezető rendszereket.
A fakivágási munkálatok idejére a károk és balesetek megelőzése érdekében a parkolók lezárását kezdeményezik, ezért kérik a lakosságot, hogy az adott időszak korlátozásait vegyék figyelembe és betartani szíveskedjenek!
A zöldhulladék összegyűjtését és elszállítását a munkaterületről folyamatosan biztosítják a Barcika Park Nonprofit Kft. munkatársai.
A városvezetés kiemelt fontosságúnak tartja a beruházások során is a zöldfelületek pótlását és bővítését, ezért minden esetben szerződéses kötelezettségként jelölik meg az előnevelt csemete kiültetését. A kivágott fákat folyamatosan pótolják, valamint évről évre több tucat újabb csemetét ültetnek Kazincbarcikán. Tavaly a város közterületein összesen valamivel több, mint ötven fa kivágására került sor, és közel háromszáz csemetét ültettek a „65 ezer növény a 65 éves városba” elnevezésű közösségi akció keretében. A kivágott egyedek pótlására legkésőbb jövő tavaszig sor kerül.

öreg fa

Kazincbarcikán rendelet szabályozza, hogy a családi házas övezetekben lévő ingatlanon és az előttük lévő, az útig tartó szakaszon a tulajdonos felelőssége a gallyazás és ritkítás és a növényzet karbantartása. Vonatkozik ez többek között a sövényekre, a ház előtt kiültetett gyümölcsfákra és a teljes zöldfelületre is. Az esetlegesen az utak beláthatóságát zavaró fák, gallyak metszését a tulajdonosnak kell elvégezni, illetve viharkár esetén jeleznie a Barcika Park Kft. szakembereinek. Légvezetéket érintő probléma esetén az illetékes közmű üzemeltető értesítése szükséges. A Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet munkatársai ellenőrzik és bejelentés esetén figyelmeztetik erre a lakosokat. Ha ezek után sem történik meg az ingatlan területéhez tartozó növényzet rendbetétele, az büntetést von maga után. Idén tavasztól közel harminc esetben történt intézkedés, melyeknél minden esetben határidőn belül megoldották a lakók a problémát. A felszólítást követően rendbe tették a portájukat, így megszűnt a jogellenes és balesetveszélyes állapot.

öreg fa

További híreink

Még a színek is a mozgást sugallják — hétfőn helyére kerül a bicikliversenyző szobra

Dátum: 2024. máj 05. 19:01

Nagy nap lesz május 6. Kazincbarcika életében. Elkészült és a helyére kerül a város új alkotása, a Tour de Hongrie ihlette bicikliversenyző szobor. Szőke Gábor Miklós újabb alkotása a 26-os főút Attila úti körforgalmában kap helyet.

Az anyák nemcsak szülnek, de újjá is születnek – anyák napja van ma!

Dátum: 2024. máj 05. 05:00

Május első vasárnapja van, hagyományosan ekkor köszöntjük az édesanyákat. Az első anyák napi ünnepségre 1925-ben került sor, 1928 óta pedig minden évben ilyenkor köszönjük meg nekik, hogy vannak, hogy megszültek, felneveltek minket. De mit is kaptunk tőlük?

Elballagtak a kazincbarcikai vén diákok

Dátum: 2024. máj 04. 17:56

Kazincbarcika négy középiskolájából: a Szaléziből, az Irinyiből, a Deákból és a Surányiból május 3-án, pénteken elballagtak a végzősök. Idén 320 diák búcsúzik szeretett iskolájától, társaitól és tanáraitól Kolorcityben. A Don Bosco Szakképzőben később tartják a diákok búcsúztatását.

Fergeteges retró majális Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 04. 14:21

Pihenéssel és szórakozással ünnepelte Kazincbarcika május 1-jét. A program a retró jegyében zajlott: volt mazsorettfelvonulás, veteránautó-bemutató, a Fő téren felállított színpadon fellépett többek között Zoltán Erika, Csonka András, az LGT sztárjai pedig Falusi Mariannal adtak közös koncertet.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk