https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. október 13.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. október 13.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 26 fő
A koronavírus-járvány második hullámában meggyógyultak száma: 16 fő
hatósági házi karanténban lévő személyek száma: 46 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett.
Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be,
vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


150 koronavírus-teszt kiértékelése készült el a hétvége óta – az önkormányzat folytatja az óvodai és szociális területen dolgozók szűrését

A múlt héten beszámoltunk arról, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata már a koronavírus-járvány első hullámában is lehetőséget adott a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok, valamint krónikus illetve idős betegekkel, emberekkel foglalkozó intézmények dolgozói intézményi szűrésére.
A második hullámban a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ, valamint a Kazincbarcikai Összevont Óvodák munkatársait tesztelteti a város, mivel az önkormányzat által fenntartott intézmények közül ezen munkatársak találkoznak a legtöbb emberrel, ellátottal nap mint nap, valamint például az idősotthonok esetében a legveszélyeztetettebb korosztállyal foglalkoznak. A szűrővizsgálat szombaton kezdődött el az önkormányzat által tavasszal vásárolt tesztgép segítségével, a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. laboratóriumának dolgozóinak közreműködésével. A kórház vezetésének és a laboratórium dolgozóinak a városvezetés ezúton is köszönetet mond. Ma délutánig a levett kb. 200 db mintából 150-et sikerült kiértékelni. Tizenegy személynél mutattak az eredmények pozitivitást, 5 fő már korábban átesett a fertőzésen, 6 fő jelenleg koronavírussal fertőzött. Utóbbi esetben a szükséges lépéseket a munkáltató és a munkavállaló is megtette, az aktív fertőzöttek otthon tartózkodnak, a háziorvost értesítették. Tünetek egyik esetben sem mutatkoznak/mutatkoztak, a korábban a fertőzésen már átesettek tekintetében sem. A városvezetés kérésére az intézményekben a továbbiakban is fokozottan figyelnek a járványügyi szabályok betartására. Az önkormányzat az ehhez szükséges eszközöket, fertőtlenítő szereket mindenhol biztosítja.


Egyeztetéseket kezd az önkormányzat a nem saját fenntartásban lévő intézmények és cégek dolgozóinak szűrése kérdésében

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák és a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ munkatársainak szűrése során szerzett tapasztalatokat figyelembe véve Kazincbarcika Város Önkormányzata megkezdte az egyeztetéseket a nem önkormányzati fenntartású intézmények és cégek vezetőivel a dolgozók szervezett, intézményi keretek között történő tesztelése témában. Az önkormányzat további tesztek vásárlását tervezi, hogy többek között a fokozott veszélynek kitett helyi rendőri, katasztrófavédelmi állomány ingyenes szűrését is lehetővé tehesse.

Jótékonysági, virtuális Kolorfutás Zsombiért– a sport testünkre és lelkünkre is jó hatással van, de a higiéniás szabályok betartása fontos

A koronavírus-járvány miatt az idei, szeptember 13-ára tervezett hagyományos Kolorfutás elmaradt. A szervezők rendhagyó, virtuális formában hirdették meg az eseményt. A nevezési díjból származó bevételt Burinda Zsombor, SMA-1-es betegségben szenvedő kisfiú gyógykezelésére ajánlják fel.
A nevezők öt útvonal közül válaszhatnak, és az általuk választott táv teljesítését GPS órával vagy bármely telefonos futóalkalmazással rögzítve igazolhatják. A linket vagy a képernyőfotót a sportszervezes@barcikaart.hu e-mail címre várják.
A Virtuális Kolorfutás részvevői e-mailben oklevelet, postai úton pedig egyedi érmet kapnak jutalmul.
Nevezni a Simple Pay rendszer segítségével, azonnali bankkártyás fizetéssel lehet a https://kolorcity.hu/kolorfutas oldalon. A nevezés akkor érvényes, ha a regisztráció során megadott e-mail címre megérkezett az elektronikus számla és a nevezési visszaigazolás voucher formájában.
A nevezés leadása október 7-étől december 1-éig folyamatos, a kiválasztott táv december 10-éig bármikor teljesíthető.

További részletek: https: https://kolorcity.hu/reszveteli-szabalyzat

A sportolás alkalmával is fontos a higiéniás szabályok betartása

A testmozgás, sportolás a járvány idején is fontos. Testünk, elménk is akkor egészséges, ha rendszeresen karbantartjuk. Érdemes tehát hetente több alkalommal mozogni. Amikor csak lehet inkább szabadtéren végezzenek sporttevékenységet, ha viszont az időjárás vagy a sportág, amit választanak, zárt térbe szólítja Önöket, a járványügyi szabályok betartására kiemelt figyelmet fordítsanak.

A legfontosabb járványügyi megelőző szabályok a következőek:

– Az edzéseken, sportfoglalkozásokon kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző sportoló, illetve edző vehet részt.

– Az edzések során (edzés előtt és azt követően) is különös figyelemmel kell lenni a személyi higiéne betartására, melynek alapja a gyakori, alapos, szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés

– Szigorúan be kell tartani a köhögés etikett szabályait (papírzsebkendő használata, annak hiányában behajlított kar könyökhajlatába történő köhögés, tüsszentés).

– Kerülni szükséges a felesleges közvetlen testkontaktust, valamint a saját arc, szem, száj érintését is.

– A különböző felületekre került vírus inaktiválása érdekében az edzések előtt és után minden esetben fertőtlenítő takarítás elvégzése szükséges az edzésre szolgáló termekben, a folyosókon és a szociális helységekben, öltözőkben.

– A szociális helységekben biztosítani kell legalább a szappanos kézmosási lehetőséget, melyet lehetőség szerint vírusölő hatású kézfertőtlenítési lehetőséggel kell kiegészíteni.

– Úgy kell az edzéseket megszervezni, hogy a lehetőségekhez mérten minél kisebb legyen az azonos időben egy légtérben tartózkodók száma.

– Az edzések során törekedjenek kb. 1,5-2 méteres védőtávolság folyamatos betartására!

– A testi kontaktussal járó sportok (birkózás, judo, stb.) esetén javasolt az állandó edzőpartnerrel történő edzés.

– Az edzés helyszínét a sportolóknak az edzés végén a lehető leghamarabb el kell hagyniuk.

– Amennyiben megoldható javasolt előnyben részesíteni a szabadtéri edzéseket.

– Zárt térben történő edzések esetében a kórokozók koncentrációjának minimalizálása érdekében kiemelten figyelmet kell fordítani a fokozott és folyamatos szellőztetésre.

Fott Barcika


Fokozott figyelmet kér a városvezetés a külső szervezésű rendezvényeken, így a hétvégi Teréz-napi búcsún is

A koronavírus-járvány terjedésének lassítása és megfékezése céljából Kazincbarcika Város Önkormányzata továbbra sem javasolja nagy létszámú rendezvények megtartását, mivel kiemelt kockázattal bírnak a vírus terjedése szempontjából.  Ennek okán sem az önkormányzat, sem annak intézményei, cégei előreláthatólag a 2020-as évben nem szerveznek nagy létszámú programokat.
A hétvégén megrendezésre kerülő Teréz-napi búcsú külsős szervezésben valósul meg, mivel az önkormányzat a közterület-használatot nem korlátozhatja állami rendelkezés hiányában.
A rendezvény kapcsán a városvezetés nyomatékosan kéri, hogy a szervezők szigorúan tartsák be a rendezvény látogatói létszámára vonatkozó előírásokat és a higiéniás szabályokat! Rendszeresen fertőtlenítsék a hinták és eszközök felületeit. A kilátogató vendégek lehetőség szerint viseljenek szájmaszkot, ha a biztonsági előírások lehetővé teszik, kesztyűt, és használjanak kézfertőtlenítő szereket, tartsák a másfél méteres távolságot. Légúti, megfázásos tünetekkel rendelkezők ne látogassák meg az eseményt!


Vigyázzanak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

További híreink

A gyerekeké is a Kolorfesztivál

Dátum: 2024. aug 02. 15:00

Három napon át a gyerekeké lesz a Csónakázó-tó Kazincbarcikán. A Kölyöksziget csupa játékkal vár minden fiatalt augusztus 10. és 12. között.

Forgalomkorlátozás hétfőtől a Mátyás király út 17-23. szám előtt

Dátum: 2024. aug 02. 11:37

Hétfőtől a következő hét péntekig — munkavégzés miatt — a Mátyás király út 17-23. szám előtti parkolóban nagyobb volumenű forgalomkorlátozásra kell számítani az arra közlekedőknek Kazincbarcikán.

Tanszergyűjtést kezd a KSZSZK

Dátum: 2024. aug 01. 17:39

Felajánlásokat vár a KSZSZK Család- és Gyermekjóléti Központ a rászoruló diákok számára a tanévkezdéshez. Akik felszereléssel járulnának hozzá ahhoz, hogy gondtalan legyen az iskola indulása azoknak is, akiknek kevesebb jut, azok szeptember 5-ig segíthetnek. Cikkünkben a részletek.

Kiállítások és könyvbemutató a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 01. 15:00

A kultúra és a művészet is megjelenik az idei Kolorfesztiválon. Kiállítások nyílnak helyi alkotók munkáiból, valamint debütál dr. Czifra János legújabb kötete is.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk