https://kolorline.hu/Vitaminokkal szervezetünk védekezőképességéért

Vitaminokkal szervezetünk védekezőképességéért

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Előző írásunkban a helyes táplálkozás titkaiba avattuk be Önöket. Ezúttal dr. Martis Petra gyógyszerész segítségével a vitaminok világába teszünk némi kitérőt.

Miért fontos a megfelelő mennyiségű vitamin?

 A vitaminok és az ásványi anyagok hozzájárulnak szervezetünk védekezőképességéhez, erősítik immunrendszerünket. Egészségünk fenntartásához alapvető szükségünk van rájuk, hiszen a vitaminok csökkenthetik az olyan komoly betegségek kialakulásának kockázatát, mint a szívelégtelenség, a rák, vagy a cukorbetegség. Sajnos nem tudunk olyan mennyiségű vitamint bejuttatni a szervezetünkbe, mint szeretnénk, az időskorúaknak pedig különösen fontos odafigyelni, mert egyéb betegségeik miatt a felszívódás és a kiválasztás már lassabb mértékű.

Az egyes vitaminokról röviden

Az egyik leggyakrabban alkalmazott vitamin, a C és a B- vitamin, melyek a vízben oldódó vitaminok csoportjába tartoznak. Ez azt jelenti, hogyha túlzott mértékben juttatjuk be a szervezetünkbe, a szervezetünk elkezdi kiüríteni.  Ugyanakkor vigyázni kell, mert úgy üríti a szervezetünk, hogy közben például a C-vitamin vesekövet is okozhat. Ezért egy idős szervezetnél elegendő – mivel ott már a veseműködés lehet, hogy zavart szenved – egy 200, maximum 500 mg-os C-vitaminfogyasztás. Ha túlzott hiány alakul ki a szervezetben, orvosi mérlegelés mellett többet is lehet fogyasztani. Amennyiben kúraszerűen szeretnénk alkalmazni, érdemes néhány hétig 500 mg-ot szedni, aztán egy ideig kihagyni, viszont ebben az őszi, pandémiás időszakban talán hasznosabb kevesebb mennyiséget, de mindennap  bevenni a szervezetbe.

A B-vitaminok főleg az idegrendszert, a neuronokat támogatják, illetve a vörösvértestképzésben is sok szerepük van. Vannak B- komplexek, amik az összes B-vitamint magukba foglalják és vannak olyanok, melyek a B1, B6 és a B12 – vitamint tartalmazzák. Ezeket főleg akkor alkalmazzák, ha valamilyen idegi problémák, vagy izomfájdalmak lépnek fel, de övsömörnél is kifejezetten jótékony hatása van. Arra azonban figyeljünk, hogy étvágynövelő hatása lehet.

D-vitamin, a napfény pótlására

Ebben a hideg, esős időben kevesebb napsütés ér bennünket, ami miatt bizonyos vitaminok képződése lecsökken, ilyen a D-vitamin, ezért mesterséges pótlása elengedhetetlen. Időseknek különösen fontos, mert nemcsak az immunrendszert támogatja, hanem a csontritkulás megelőzésében, akár kezelésében is jótékony szerepet játszhat. Ezért az időseknek 2000-3000 nemzetközi egység D - vitamint szükséges bevinni. Ezenfelül a D-vitamin olyan anyagok keletkezéséhez járul hozzá a szervezetben, amik például a vírusok ellen fel tudják venni a lépést, megakadályozzák, hogy a szervezetünkben szaporodjanak, s ezáltal az immunsejteket aktiválva, a szervezetünk le tudja győzni ezeket.

Szemproblémákra kiválóan alkalmasak a lutein, és az A-vitamin tartalmú készítmények. A lutein ráadásul a káros sugárzásokat is kiszűri.

Az ásványi anyagok is fontosak

Sokan esküsznek a magnézium jótékony hatására. Nem véletlenül, ugyanis a magnézium hozzájárul a szívizomzat erősségének a megőrzéséhez, amellett a csont képződésében, a csonttömeg megtartásában is jelentős szerepet játszik, a kalciummal együtt. A csontritkulás megelőzésére érdemes olyan készítményt választani, amiben a magnézium és a kalcium mellett D és K-vitamin is található. Sőt, akár C-vitamin és mangán is, mert ezek együttesen segítik, hogy a kalcium fel tudjon szívódni és megfelelő módon hasznosuljon a szervezetünkben.

Vitaminokkal szépségünk megőrzéséért

A vitaminok nemcsak immunrendszerünket óvják, öregedésgátló szerepük sem elhanyagolandó. Lássuk, mitől leszünk szépek!

Az E-vitamin hozzájárul a puha és bársonyos bőr megtartásához, valamint hasznos a hajhullás kezelésében. 100, 20 mg-os kiszerelésben kapható, ám szedés előtt érdemes konzultálni orvosunkkal. Mint tudjuk, a C-vitamin sok mindenre jó, így bőrünk egészségét és szépségét is karban tartja.

A vitaminok szedését beszéljük meg háziorvosunkkal!

A legtöbb vitaminra azt mondják, hogy étkezés előtt, vagy étkezés közben vegyék be, de sokszor figyelni kell arra, ha vaskészítményt szedünk, azt időben toljuk el a többi vitamintól, ásványi anyagtól, mert a felszívódásban zavart szenvedhet. Egyéb gyógyszerek mellett is figyelni kell, aki például savlekötőt szed, az is tolja el időben a vitaminbevételt. Ezenfelül nyomatékosan kérünk mindenkit, a vitaminok szedése előtt is konzultáljon orvosával!

 

 

Indexfotó: frizuraszepseg.hu

 

További híreink

A gyerekeké is a Kolorfesztivál

Dátum: 2024. aug 02. 15:00

Három napon át a gyerekeké lesz a Csónakázó-tó Kazincbarcikán. A Kölyöksziget csupa játékkal vár minden fiatalt augusztus 10. és 12. között.

Forgalomkorlátozás hétfőtől a Mátyás király út 17-23. szám előtt

Dátum: 2024. aug 02. 11:37

Hétfőtől a következő hét péntekig — munkavégzés miatt — a Mátyás király út 17-23. szám előtti parkolóban nagyobb volumenű forgalomkorlátozásra kell számítani az arra közlekedőknek Kazincbarcikán.

Tanszergyűjtést kezd a KSZSZK

Dátum: 2024. aug 01. 17:39

Felajánlásokat vár a KSZSZK Család- és Gyermekjóléti Központ a rászoruló diákok számára a tanévkezdéshez. Akik felszereléssel járulnának hozzá ahhoz, hogy gondtalan legyen az iskola indulása azoknak is, akiknek kevesebb jut, azok szeptember 5-ig segíthetnek. Cikkünkben a részletek.

Kiállítások és könyvbemutató a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 01. 15:00

A kultúra és a művészet is megjelenik az idei Kolorfesztiválon. Kiállítások nyílnak helyi alkotók munkáiból, valamint debütál dr. Czifra János legújabb kötete is.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk