https://kolorline.hu/Vitaminokkal szervezetünk védekezőképességéért

Vitaminokkal szervezetünk védekezőképességéért

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Előző írásunkban a helyes táplálkozás titkaiba avattuk be Önöket. Ezúttal dr. Martis Petra gyógyszerész segítségével a vitaminok világába teszünk némi kitérőt.

Miért fontos a megfelelő mennyiségű vitamin?

 A vitaminok és az ásványi anyagok hozzájárulnak szervezetünk védekezőképességéhez, erősítik immunrendszerünket. Egészségünk fenntartásához alapvető szükségünk van rájuk, hiszen a vitaminok csökkenthetik az olyan komoly betegségek kialakulásának kockázatát, mint a szívelégtelenség, a rák, vagy a cukorbetegség. Sajnos nem tudunk olyan mennyiségű vitamint bejuttatni a szervezetünkbe, mint szeretnénk, az időskorúaknak pedig különösen fontos odafigyelni, mert egyéb betegségeik miatt a felszívódás és a kiválasztás már lassabb mértékű.

Az egyes vitaminokról röviden

Az egyik leggyakrabban alkalmazott vitamin, a C és a B- vitamin, melyek a vízben oldódó vitaminok csoportjába tartoznak. Ez azt jelenti, hogyha túlzott mértékben juttatjuk be a szervezetünkbe, a szervezetünk elkezdi kiüríteni.  Ugyanakkor vigyázni kell, mert úgy üríti a szervezetünk, hogy közben például a C-vitamin vesekövet is okozhat. Ezért egy idős szervezetnél elegendő – mivel ott már a veseműködés lehet, hogy zavart szenved – egy 200, maximum 500 mg-os C-vitaminfogyasztás. Ha túlzott hiány alakul ki a szervezetben, orvosi mérlegelés mellett többet is lehet fogyasztani. Amennyiben kúraszerűen szeretnénk alkalmazni, érdemes néhány hétig 500 mg-ot szedni, aztán egy ideig kihagyni, viszont ebben az őszi, pandémiás időszakban talán hasznosabb kevesebb mennyiséget, de mindennap  bevenni a szervezetbe.

A B-vitaminok főleg az idegrendszert, a neuronokat támogatják, illetve a vörösvértestképzésben is sok szerepük van. Vannak B- komplexek, amik az összes B-vitamint magukba foglalják és vannak olyanok, melyek a B1, B6 és a B12 – vitamint tartalmazzák. Ezeket főleg akkor alkalmazzák, ha valamilyen idegi problémák, vagy izomfájdalmak lépnek fel, de övsömörnél is kifejezetten jótékony hatása van. Arra azonban figyeljünk, hogy étvágynövelő hatása lehet.

D-vitamin, a napfény pótlására

Ebben a hideg, esős időben kevesebb napsütés ér bennünket, ami miatt bizonyos vitaminok képződése lecsökken, ilyen a D-vitamin, ezért mesterséges pótlása elengedhetetlen. Időseknek különösen fontos, mert nemcsak az immunrendszert támogatja, hanem a csontritkulás megelőzésében, akár kezelésében is jótékony szerepet játszhat. Ezért az időseknek 2000-3000 nemzetközi egység D - vitamint szükséges bevinni. Ezenfelül a D-vitamin olyan anyagok keletkezéséhez járul hozzá a szervezetben, amik például a vírusok ellen fel tudják venni a lépést, megakadályozzák, hogy a szervezetünkben szaporodjanak, s ezáltal az immunsejteket aktiválva, a szervezetünk le tudja győzni ezeket.

Szemproblémákra kiválóan alkalmasak a lutein, és az A-vitamin tartalmú készítmények. A lutein ráadásul a káros sugárzásokat is kiszűri.

Az ásványi anyagok is fontosak

Sokan esküsznek a magnézium jótékony hatására. Nem véletlenül, ugyanis a magnézium hozzájárul a szívizomzat erősségének a megőrzéséhez, amellett a csont képződésében, a csonttömeg megtartásában is jelentős szerepet játszik, a kalciummal együtt. A csontritkulás megelőzésére érdemes olyan készítményt választani, amiben a magnézium és a kalcium mellett D és K-vitamin is található. Sőt, akár C-vitamin és mangán is, mert ezek együttesen segítik, hogy a kalcium fel tudjon szívódni és megfelelő módon hasznosuljon a szervezetünkben.

Vitaminokkal szépségünk megőrzéséért

A vitaminok nemcsak immunrendszerünket óvják, öregedésgátló szerepük sem elhanyagolandó. Lássuk, mitől leszünk szépek!

Az E-vitamin hozzájárul a puha és bársonyos bőr megtartásához, valamint hasznos a hajhullás kezelésében. 100, 20 mg-os kiszerelésben kapható, ám szedés előtt érdemes konzultálni orvosunkkal. Mint tudjuk, a C-vitamin sok mindenre jó, így bőrünk egészségét és szépségét is karban tartja.

A vitaminok szedését beszéljük meg háziorvosunkkal!

A legtöbb vitaminra azt mondják, hogy étkezés előtt, vagy étkezés közben vegyék be, de sokszor figyelni kell arra, ha vaskészítményt szedünk, azt időben toljuk el a többi vitamintól, ásványi anyagtól, mert a felszívódásban zavart szenvedhet. Egyéb gyógyszerek mellett is figyelni kell, aki például savlekötőt szed, az is tolja el időben a vitaminbevételt. Ezenfelül nyomatékosan kérünk mindenkit, a vitaminok szedése előtt is konzultáljon orvosával!

 

 

Indexfotó: frizuraszepseg.hu

 

További híreink

Új járművek a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet szolgálatában

Dátum: 2024. márc 28. 22:05

Idős autóikat sikerült lecserélniük újakra a kazincbarcikai rendészeknek, így mostantól még gyorsabban és hatékonyabban érhetnek ki a lakossági bejelentések helyszínére, valamint a járőrözésben is eredményesebben vehetnek részt. A fejlesztéseknek még nincs vége.

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

Fél évszázadot ünnepelt a Kazincbarcikai VSE súlyemelő szakosztálya

Dátum: 2024. márc 27. 07:05

A Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület súlyemelő szakosztálya 2024. március 23-án ünnepelte a Kocka Étterem és Rendezvényházban működésének nagyívű 50. évfordulóját. Az esemény házigazdája Pátrovics Géza veterán súlyemelő, edző, egyúttal a szakosztály vezetője volt.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk