https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. november 10.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. november 10.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 128 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 160 fő
hatósági házi karanténban lévő személyek száma: –
elhunytak száma: 10 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett.
Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be,
vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


A hatósági házi karantén bukása

A hatósági házi karanténban lévők számát, ahogyan a múlt pénteki közleményünkben is jeleztük, a jövőben nem áll módunkban közölni, mivel információink szerint, érthetetlen módon továbbra is kevesebb, mint a fertőzöttek száma. Ennek okát próbáltuk kideríteni, de a Nemzeti Népegészségügyi Központtól választ nem kaptunk. Vélhetően a rendszer túlterheltsége miatt nem minden beteg kapja meg a karanténról szóló határozatot.

diagram

Tavasszal, a járvány első hullámában a hatósági házi karanténban lévők 5%-a volt fertőzött, de a diagramon jelölt számokból jól látszódik, hogy augusztus végén is csak 14% volt az a szám. Ma már sajnálatos módon az aktív fertőzöttek (országosan 88.737 fő) két és félszer annyian vannak, mint a karanténban lévők (országosan 36.078 fő).
Tekintettel arra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a kórházban ápoltak száma országosan 6.153 fölött van, így nem magyarázat a kórházi ápolás a különbségre.
Ma már követhetetlen, hogy kik vannak karanténban, kik betegek, és a kontaktkutatás eljárásrendje meglehetősen "érdekesen" változott az elmúlt hetekben csakúgy, mint a járványügyi protokoll.
Városi szinten - az önkormányzat munkatársainak folyamatos utánajárásának köszönhetően - az akut koronavírus fertőzött betegek, gyógyultak és elhunytak száma pontos.  Addig, amíg a hatósági házi karanténban lévőkre vonatkozóan hiteles választ nem kapunk, félrevezethető számokat nem közlünk.


Kazincbarcika tesztel! Az önkormányzat OMSZ PCR-mintavételi pontot biztosít a lakosság számára, valamint saját forrásból finanszírozza és szervezi a kritikus területen dolgozók szűrését.

Kazincbarcika Város Önkormányzata folyamatosan tesztelteti a városi intézmények dolgozóit a nyár elején a kórháznak adományozott, tesztelésre alkalmas laboratóriumi eszközzel

Az országosan jellemző, így a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. laboratóriumában is megjelenő túlterheltség és egészségügyi szakemberhiány miatt az önkormányzat saját forrásból és személyzettel tesztelteti a városi intézmények dolgozóit a korábban a kórháznak adományozott laboratóriumi eszköz segítségével.
A következő hetekben több száz dolgozó tesztelése a cél, csökkentve ezzel a lehetséges vírusfertőzés kockázatát a kritikus területen dolgozók esetében.

A szűrésen eddig több száz ember vett részt:

  • a városi bölcsődék, óvodák dolgozói

  • a Csillagfürt EGYMI dolgozói,

  • a Deák Ferenc Szakképző és Művészeti Szakközépiskola dolgozói,

  • az egészségügyi – fogorvosi, háziorvosi, házi gyermekorvosi – alapellátás dolgozói,

  • az Egressy Béni Városi Könyvtár dolgozói,

  • a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság dolgozói,

  • a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ dolgozói és ellátottai,

  • a Pedagógiai Szakszolgálat dolgozói,

  • a Polgármesteri Hivatal dolgozói,

  • a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium dolgozói,

  • a Védőnői Szolgálat dolgozói.

A következő hetekben a szűrések folyamatosan zajlanak tovább.

A kazincbarcikai OMSZ PCR-mintavételi ponton több mint 480 embert teszteltek eddig

Átlagosan napi 60 PCR-tesztet végeznek az OMSZ munkatársai november 3-a óta azon betegeken, akiknek egészségi állapotuk megengedi, hogy otthonuk helyett a kazincbarcikai mintavételi ponton végeztessenek szűrést, melyet a háziorvos vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ rendel el. A szűropontra való bejutás tehát továbbra is a háziorvoson/NNK-on keresztül történik, a betegeket az Országos Mentőszolgálat hívja be és ütemezi a szűrésüket.
A mintavételi pont Kazincbarcikán a Fő tér 35. fszt 1. szám alatt 8.00-22.00 óra között üzemel.

Fontos tudni: ITT


Kizárólag előzetes időpontfoglalással vehetők igénybe a Kazincbarcikai Járási Hivatal és a Kormányablak szolgáltatásai

A Kazincbarcikai Járási Hivatal tájékoztatása szerint 2020. november 11. napjától kezdődően határozatlan ideig minden kormányhivatali ügyfélszolgálatra vonatkozóan korlátozó intézkedések kerültek bevezetésre.

E naptól kezdve kizárólag az időponttal rendelkező ügyfelek fogadása a biztosított.
Telefonon történő időpontfoglalás hétfőtől-csütörtökig 8–16 óra között, pénteken 8-12 óra között az alábbiak szerint lehetséges:
Foglalkoztatási Osztály    06 48 510 070,
Hatósági Osztály I., Hatósági Osztály II., Gyámügyi Osztály 06 48 795 060.

A kormányablakokba történő időpontfoglalás elektronikus úton a Központi Időpontfoglaló Alkalmazáson keresztül lehetséges, melyet az ügyfélkapuval nem rendelkező ügyfelek is igénybe vehetnek.
Telefonon történő időpontfoglalás:
Kazincbarcikai Kormányablakba 06 48 795 237,
Sajószentpéteri Kormányablakba 06 48 795 274.

A mobil ügyfélszolgálati tevékenység /kormányablak busz/, valamint a települési ügysegédi rendszer felfüggesztésre kerül.


Szerdától országosan bezárnak a középiskolák, áttérnek a digitális oktatásra

November 12-étől előre láthatólag harminc napra a középiskolákban, nyolcadik osztály fölött digitális oktatás lép életbe, míg a bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak.
A Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban COVID-19 érintettség miatt már két hete digitális oktatás zajlik minden évfolyam számára, holnaptól ehhez csatlakozik minden középfokú intézmény.
A járványhelyzet miatt folyamatosan változik az oktatás rendje a kazincbarcikai nevelési-oktatási intézményekben. Kérjük, rendszeresen figyeljék az önkormányzat és az intézmények tájékoztatását!


Vendéglátó üzleteket és boltokat zárt be a rendőrség Kazincbarcikán a járványügyi szabályok megszegése miatt

A kötelező maszkviselés és egyéb, kiemelt járványügyi szabályok megszegése miatt az önkormányzat információi szerint a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság több esetben a figyelmeztetés és a pénzbírság kiszabása mellett vagy azt követően boltbezárások mellett kényszerült döntést hozni.
Az üzletek mindegyikében a dolgozók és vásárlók számára is kötelező maszkot hordani, valamint lehetőség szerint a másfél méteres védőtávolságot betartani.
A járványügyi szabályok betartása és betartatása az üzemeltető felelőssége, amennyiben azonban ezeket a szabályokat akár az eladók, akár a vendégek nem tartják tiszteletben, úgy hatóságként eljárva a rendőrség akár boltbezárással is büntetheti a szabályszegő üzlettulajdonosokat. Kazincbarcikán az elmúlt napokban vendéglátó üzlet és bolt is bezárásra került.
A központi kormánydöntés értelmében november 12-étől az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges majd, az üzemi étkezdék azonban nyitva tarthatnak. Az üzletek, a fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak, a szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat pedig nem. Az éjszakai kijárási tilalom este 8 és reggel 5 óra között lesz érvényben. 


Bezár az uszoda, az amatőr csapatsportok ideiglenesen nem űzhetők, általános rendezvénytilalom lép életbe

Kazincbarcika Város Önkormányzata már hónapok óta kerüli a megbízásából szervezett nagylétszámú, nyilvános rendezvények megtartását.

A központi szabályozás értelmében:

  • általános rendezvénytilalom lép életbe

  • a családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt,
    esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek,

  • az egyházi, illetve a polgári szertartáson a szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt,

  • temetéseken pedig legfeljebb csak 50 fő lehet jelen,

  • a sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni,

  • szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.

A szabadidős létesítményeket zárva kell tartani. Ennek értelmében szerdától bezár a Kazincbarcikai Fedett Uszoda, változik a Mezey István Művészeti Központ nyitvatartása, valamint elmaradnak a Fitt Barcika órái is.

Mezey István Művészeti Központ jegypénztár (jegyvisszaváltás):
Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.
Hétköznap: 14.00-18.00
Hétvége: zárva

Egressy Béni Városi Könyvtár

November 11-étől a könyvtár személyesen igénybe vehető szolgáltatásai határozatlan időre szünetelnek.
A honlapjukon a Katalógus menüpontban az online szolgáltatásaik továbbra is működnek. A kikölcsönzött könyvek és egyéb dokumentumok kölcsönzési határidejét folyamatosan hosszabbítják.


Vigyázzanak magukra, egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

 

További híreink

Bejárás a Vízi komplexumban — a város vezetői látogatták meg az épülő létesítményt

Dátum: 2024. ápr 19. 23:31

Az elmúlt héten Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete, a térség országgyűlési képviselője és a hivatal vezetői kaptak meghívást, hogy bejárják az épülő Vízi komplexumot, miután zárul a beruházás első üteme és kezdődik a második. A látogatást követően most szombaton a lakosság számára is megnyílik a lehetőség egy hasonló programon való részvételre. Az érdeklődés akkora, hogy az első nap nyilvános túráira a helyek pillanatok alatt beteltek.

Ideiglenes költözés a Rózsa úti rendelő felújítása miatt

Dátum: 2024. ápr 19. 21:11

Megújul a kazincbarcikai Rózsa úti rendelő. A munkálatok idejére — április 24-től — a Május 1. út 13. szám alatt található egykori Központi Ügyelet helyén fogadja az 5. számú felnőtt háziorvosi körzet betegeit Dr. Perjési Zsolt.

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk