https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. november 20.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. november 20.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 140 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 273 fő
elhunytak száma: 12 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett.
Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be,
vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Az önkormányzat a saját fenntartású és az egyházi óvodákban, valamint a bölcsődékben péntekenként teljes intézményi fertőtlenítést végeztet

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodáiban a dolgozók közül összesen 6 fő igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött; 4 fő teszteredményre vár, 4 fő önkéntes karanténban van, valamint 5 fő kontaktszemélyként tartózkodik járványügyi megfigyelés alatt. Szerda este a Kazincbarcikai Összevont Óvodák Nefelejcs Tagóvodája egyik pedagógusánál elvégzett COVID-19 gyorsteszt pozitív lett. A járványügyi hatósági kontaktkutatás eredményeként a fertőzöttel kapcsolatba került 15 fő gyermek hétfő éjfélig szintén járványügyi megfigyelés alá került. Az önkormányzati intézményekben a COVID-fertőzésen átesett munkatársak a gyógyulttá nyilvánítást követő egy héten keresztül még nem lépnek munkába a fokozott biztonság érdekében.

Az Irinyi János Református Oktatási Központ Eszterlánc Óvodában 1 fő dolgozó igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött, minden óvodai csoport működik.

Az Angyalkert Görögkatolikus Óvodában COVID-19 fertőzésben érintett személyről nem tudnak.

Kazincbarcika Város Önkormányzata a koronavírus elleni védekezés érdekében gondoskodik az önkormányzati fenntartású intézmények és az egyházi óvodák hetente történő teljes fertőtlenítéséről. A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagintézményeit, az Angyalkert és az Eszterlánc óvodát, valamint a bölcsődéket úgynevezett hidegködpermettel fertőtlenítik minden pénteken délután, ezért a szülőket arra kérjük, hogy lehetőség szerint hamarabb vigyék el a gyermekeket az intézményből.


Folyamatosan fertőtlenítik a nagy létszámú közönségforgalmat lebonyolító tereket, buszmegállókat a Barcika Park Nonprofit Kft. munkatársai

Forró gőzzel fertőtlenítik a buszmegállókat a Barcika Park Kft. munkatársai. A környezetbarát ipari tisztítógépet még tavasszal vásárolta Kazincbarcika Város Önkormányzata. A fertőtlenítés során egy vízzel teli tartályból, a gép segítségével keletkezik a csaknem 100 Celsius-fokos gőzhőmérséklet, ami 99.99%-os biztonsággal pusztítja el a felületeken megtapadt vírusokat.


A Völgy parkban, a Jubileumi parkban, a Csónakázó-tónál és a Herbolyai-tavaknál, valamint egyéni sporttevékenység végzése közben továbbra sem kötelező maszkot viselni

November 12-e óta Kazincbarcika teljes közigazgatási területén kötelező maszkot viselni.
KIVÉVE: 
Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken, így a Völgy parkban, a Jubileumi parkban, a Csónakázó-tónál, a Herbolyai-tavaknál a maszk viselése továbbra sem kötelező, mivel a központi szabályozás így rendelkezik.
6 éven aluli gyermekek számára a maszk viselése szintén nem kötelező.


Ahol lehet, viseljünk maszkot!

2020. november 11-étől a Magyar Kormány rendelkezései alapján a 10.000 fő feletti települések polgármesterei szabadon dönthettek/dönthetnek a közterületi maszkviselés szabályairól. Ez Magyarországon egyedülálló, hiszen az európai szomszédos országokban a kormányzat központi szinten rendelkezett a témában, és vállalta, hogy a lakosság körében ez megosztó lehet, hazánkban a polgármesterekre maradt a nem túl népszerű feladat.
A koronavírus járvány első hullámában a WHO és a magyar járványügyi szakemberek a légúti fertőzés tüneteit produkálóknak javasolták a maszkhordást.
Mára, tanulmányozva a koronavírus terjedését, ez a javaslat megváltozott. Világszinten a járványügyi szakemberek azt javasolják, hogy ahol csak lehet, viseljünk maszkot, és helyesen tegyük azt, takarjuk el a szánka, orrunkat.

Mi ennek az oka?

Az utóbbi hónapokban a vírusról egyre többet tudunk meg, hiszen mindenhol, erőn felül végzik a kutatásokat a szakemberek. A rendelkezésre álló, pl. szerológiai tesztek, melyeket az önkormányzat is végeztetett a városi intézmények, cégek dolgozóin, megmutatják, hogy rengeteg esetben tünetmentes vírushordozók vannak a lakosság körében. Ők nem tudnak arról, hogy megfertőződtek a koronavírussal, így akaratukon kívül terjeszthetik azt bárhol, veszélyeztetve a krónikus betegeket, időseket, gyengébb immunrendszerűeket. Ezekben a hetekben, amikor a járvány még mindig felfutó ágban van, ezért szükséges maszkot viselnünk. Egyrészt, hogy tudtunkon kívül ne fertőzzünk meg másokat, másrészt, hogy saját egészségünket védjük vele.

Kazincbarcika Város Önkormányzata ezért rendelte el a város teljes közigazgatási területén a kötelező maszkviselést.

A maszk helyes viselése, fertőtlenítése

  1. A maszk úgy véd a leginkább, ha az az orrot és szájat is eltakarja.

  2. A maszkot felvételkor ne érintsük meg, ha mégis megtesszük, fertőtlenített kézzel nyúljunk hozzá!

  3. Az általános sebészi szájmaszkot 4 óránál tovább ne hordjuk, 4 órát követően dobjuk el!

  4. Az FFP2 maszkok a külső felület szennyeződéséig hordhatóak.

  5. A textil, varrott maszkokat minden nap, magas hőfokon mossuk ki, vasalóval fertőtlenítsük!


Országos szinten is a legtöbb rendőri intézkedés a maszkviselés szabályainak megszegése miatt történik.

A WHO egyik jelenlegi állásfoglalása szerint, amennyiben az emberek 95%-a közösségben viselne maszkot, úgy egyedüli járványügyi intézkedésként ez elegendő lenne, nem lenne szükség pl. kijárási korlátozásokra vagy boltbezárásrokra.
Az Operatív Törzs tájékoztatása alapján a legtöbb intézkedés és büntetés a maszkviselés szabályainak megszegéséhez köthető: valaki nem visel maszkot a kötelező helyeken, helytelenül viseli, vagyis nem takarja el az orrát és a száját, vagy mint boltüzemeltető nem követeli meg a maszkviselést az üzlet területén. Utóbbi esetre Kazincbarcikán és a környéken is több esetben volt példa. Az önkormányzat információi alapján a városi rendőrségi ellenőrzések során sem a bolti eladók, sem a vásárlók nem viseltek maszkot, így a boltot a rendőrség, mint kereskedelmi hatóság bezáratta, a maszkot nem viselő személyeket megbüntette.
A kijárási tilalom kapcsán a szabályszegők száma csökkenő tendenciát mutat.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

További híreink

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk