https://kolorline.hu/Két nagyi titkos receptjét is díjaztak

Két nagyi titkos receptjét is díjaztak

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Két pályázót is jutalmaztak a recept és tálalási versenyen. Az első helyezett Matyasi Gáborné lett a vasárnapi ebéd főételeként is kiváló töltött csirkecombjával, a második helyezést pedig Vámosi Lászlóné mézes-csilis csirkeszárnya érte el, amely ár/érték arányban is és ízében is kiváló, ráadásul sokunknak kedvence.

– Mindkét ételt felvesszük a zónaétlapunkra, a csirkecomb november 30. és december 4-e között, a csirkeszárny pedig december 7-étől 11-éig rendelhető meg éttermünkből. Mindkét versenyző kap egy-egy 5000 Ft-os Ambrózia-utalványt is – árulta el Pelyhéné Koós Henrietta tulajdonos, aki a zsűrizésben is közreműködött.

Töltött csirkecomb (hozzávalók 4 személyre):
4 db egész csirkecomb
4 db zsemle
4 db tojás
1 db kisebb vöröshagyma, 10 szál snidling
1 szál petrezselyem gyökér
1 nagyobb csokor petrezselyemzöld
Só, bors ízlés szerint
1 evőkanál zsíradék
Néhány kisebb burgonya

Elkészítése: A csirkecombokat átvizsgáljuk, megtisztítjuk, a bőrét finoman felfejtjük. Megsózzuk.  A zsíradékban az apróra felvágott hagymát, snidlinget megfonnyasztjuk, ehhez tesszük a lereszelt petrezselyemgyökeret, kavargatva megpörköljük, majd a zöldjét is belekeverjük, lehűtjük.
A száraz zsemlét /de ne legyen régi/ vízbe áztatjuk /ne legyen túláztatva/, kinyomkodjuk.. A zsemlékhez adjuk a tojásokat, sót, borsot és a már megpárolt zöldségeket. Jól összedolgozzuk. A már előkészített csirkecombok bőre alá betöltjük.
Sütőedénybe tesszük, melyet nagyon vékonyan kizsírozunk, s mellé néhány db burgonyát illesztünk. A 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, miután a sütőedényt alufóliával lefedtük. Egy óra múlva levesszük a fóliát, a kisült lével meglocsoljuk, s tovább sütjük pirulásig.
Mivel bőséges a tölteléke, nem szükséges sok köret!
Van, amikor vékony szalonnaszeletből készített kakastaréjjal takarom be a fólia levétele után a combokat, mert esetleg kevés a lé az edényben, vagy túl sovány volt a comb. Így még szebben pirul, s pikánsabb az íze.
Ez savanyúsággal, savanykás befőttel, kompóttal finom.
Jó étvágyat kívánok mindenkinek, aki elkészíti!


Csilis-mézes csirkeszárny, zöldség ágyon és palacsinta torta

Vámosiné

Hozzávalók:
1 kg csirkeszárny
Pác: ketchup, paprikakrém, 4-5 chili csepp, mustár, szójaszósz, méz, olíva olaj... ízlés szerint összekeverve úgy, hogy kb. 1 kávéscsészére való mennyiség legyen.
Zöldség ágy: 3 sárgarépa vékony hasábokra vágva, 2 alma negyedelve, 2 fej hagyma karikára vágva, 4-5 gerezd fokhagyma vékonyan felszelve, 2 zöldhagyma karikára vágva a zöldjével együtt, 20 dkg cikkekre vágott gomba, 1 kg burgonya hasábokra szelve. Ezeket egy kivajazott v. zsírozott tepsibe tenni, jól összekeverni vegetával és megborsozni, majd szépen elrendezni a tepsiben.

csirkeszárny

Elkészítés: Az enyhén lesózott csirkeszárnyakat előző este jól beleforgatni a pác 2/3-,ába, és sütésig egy lefedett jénai edényben hagyni a hűtőben.
Sütéskor ezeket szépen ráfektetni a zöldség ágyra, a tálban lévő maradékot is rálocsolni. Ráönteni kb. 2 dl sört, és hideg vajdarabkákkal megszórni. 200 fokos sütőben sütjük lefedve 40 percig. Majd levesszük a fedőt ( nekem ilyen tepsim van) vagy az alufóliát, rákenjük a maradék 1/3 szép piros pácot és még 15 percig sütjük (alsó+felső lángon) .

Palacsintatorta, kandírozott banánnal

Palacsintákat sütünk a megszokott módon kb. 15 darabot. Egy kis porcelán tálban Darált diót összekeverjük csomómentesre a lekvárral. Én szamóca lekvárt használtam. Egy másik kis edényben Nes cacaót kikevertem pár kanál tejföllel, hogy egy sűrű, kenhető csoki krém legyen belöle. A palacsintákat felváltva megkenni ezekkel és egymásra tenni. 10 dkg csokoládét vízgőz felett felolvasztani, és egy kis vajjal simára keverni, majd ráönteni a palacsintákra. Tejszínhabbal díszíteni.Jól behűteni. Úgy szeleteljük, mint a tortát.
Kandírozott banán: félbevágjuk hosszában a banánokat. Egy serpenyőben kis vajon barnacukrot kandírozunk. Egyszer átforgatjuk, hogy jól átjárja. Egy lapos jénai tálba szedjük és még forrón meglocsoljuk egy kis rummal.
Nálunk ez egy vissza-visszatérő kedvenc kaja.
Jó étvágyat!

banán

További híreink

Július első hetén országos hőségriasztás van érvényben

Dátum: 2025. júl 02. 21:00

Dr. Surján Orsolya, az országos tisztifőorvos az ország teljes területére érvényes, II. fokú hőségriasztást rendelt el július első hetére, 2025. július 04-e (péntek) 24.00 óráig.

Helyi szociális alapszolgáltatás fejlesztése Kazincbarcikán

Dátum: 2025. júl 02. 15:00

A Széchenyi Terv Plusz program keretében 37,98 millió forint, 100 százalékban vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásban részesült Kazincbarcika Város Önkormányzatának a TOP_PLUSZ-3.3.2-21-BO1-2022-00044 azonosítószámú, „Helyi szociális alapszolgáltatás fejlesztése Kazincbarcikán” című támogatási kérelme. A projekt legfőbb célja a Kazincbarcika Város Önkormányzata tulajdonában álló és fenntartásában működő Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központon belüli Család- és Gyermekjóléti Központ, valamint Házi Segítségnyújtás által végrehajtott szociális alaptevékenységek fejlesztése. Jelen projekt keretében a Család- és Gyermekjóléti Központ részére 2 db elektromos meghajtású személygépjárművet, továbbá a Házi Segítségnyújtás részére 10 db elektromos meghajtású kerékpárt szereztek be. Az elektromos kerékpárok tárolására, valamint a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központba érkezők részére kiépült egy napelemrendszerrel ellátott kerékpár- és babakocsi-tároló is.

Nyári nyitvatartási rend a temetőben

Dátum: 2025. júl 01. 14:06

Július 1-jétől lépett életbe a nyári nyitvatartási rend a kazincbarcikai temetőben. Augusztus 31-ig reggel 06:00 és 21:00 óra között látogatható a város sírkertje.

ÉLJ SZER-TELENÜL finálé — a sikeres programsor és zárókonferenciája

Dátum: 2025. jún 30. 17:30

A június 26-án ünnepelt kábitószer-ellenes világnapot is megelőzve a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság többhetes drogprevenciós programsorozatot tartott a térségben: egy előzetes bűn- és balesetmegelőzési nappal indult a Kazinczy Tagiskolában és egy velős szakmai konferenciával zárult június 24-én.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk