https://kolorline.hu/Két nagyi titkos receptjét is díjaztak

Két nagyi titkos receptjét is díjaztak

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Két pályázót is jutalmaztak a recept és tálalási versenyen. Az első helyezett Matyasi Gáborné lett a vasárnapi ebéd főételeként is kiváló töltött csirkecombjával, a második helyezést pedig Vámosi Lászlóné mézes-csilis csirkeszárnya érte el, amely ár/érték arányban is és ízében is kiváló, ráadásul sokunknak kedvence.

– Mindkét ételt felvesszük a zónaétlapunkra, a csirkecomb november 30. és december 4-e között, a csirkeszárny pedig december 7-étől 11-éig rendelhető meg éttermünkből. Mindkét versenyző kap egy-egy 5000 Ft-os Ambrózia-utalványt is – árulta el Pelyhéné Koós Henrietta tulajdonos, aki a zsűrizésben is közreműködött.

Töltött csirkecomb (hozzávalók 4 személyre):
4 db egész csirkecomb
4 db zsemle
4 db tojás
1 db kisebb vöröshagyma, 10 szál snidling
1 szál petrezselyem gyökér
1 nagyobb csokor petrezselyemzöld
Só, bors ízlés szerint
1 evőkanál zsíradék
Néhány kisebb burgonya

Elkészítése: A csirkecombokat átvizsgáljuk, megtisztítjuk, a bőrét finoman felfejtjük. Megsózzuk.  A zsíradékban az apróra felvágott hagymát, snidlinget megfonnyasztjuk, ehhez tesszük a lereszelt petrezselyemgyökeret, kavargatva megpörköljük, majd a zöldjét is belekeverjük, lehűtjük.
A száraz zsemlét /de ne legyen régi/ vízbe áztatjuk /ne legyen túláztatva/, kinyomkodjuk.. A zsemlékhez adjuk a tojásokat, sót, borsot és a már megpárolt zöldségeket. Jól összedolgozzuk. A már előkészített csirkecombok bőre alá betöltjük.
Sütőedénybe tesszük, melyet nagyon vékonyan kizsírozunk, s mellé néhány db burgonyát illesztünk. A 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, miután a sütőedényt alufóliával lefedtük. Egy óra múlva levesszük a fóliát, a kisült lével meglocsoljuk, s tovább sütjük pirulásig.
Mivel bőséges a tölteléke, nem szükséges sok köret!
Van, amikor vékony szalonnaszeletből készített kakastaréjjal takarom be a fólia levétele után a combokat, mert esetleg kevés a lé az edényben, vagy túl sovány volt a comb. Így még szebben pirul, s pikánsabb az íze.
Ez savanyúsággal, savanykás befőttel, kompóttal finom.
Jó étvágyat kívánok mindenkinek, aki elkészíti!


Csilis-mézes csirkeszárny, zöldség ágyon és palacsinta torta

Vámosiné

Hozzávalók:
1 kg csirkeszárny
Pác: ketchup, paprikakrém, 4-5 chili csepp, mustár, szójaszósz, méz, olíva olaj... ízlés szerint összekeverve úgy, hogy kb. 1 kávéscsészére való mennyiség legyen.
Zöldség ágy: 3 sárgarépa vékony hasábokra vágva, 2 alma negyedelve, 2 fej hagyma karikára vágva, 4-5 gerezd fokhagyma vékonyan felszelve, 2 zöldhagyma karikára vágva a zöldjével együtt, 20 dkg cikkekre vágott gomba, 1 kg burgonya hasábokra szelve. Ezeket egy kivajazott v. zsírozott tepsibe tenni, jól összekeverni vegetával és megborsozni, majd szépen elrendezni a tepsiben.

csirkeszárny

Elkészítés: Az enyhén lesózott csirkeszárnyakat előző este jól beleforgatni a pác 2/3-,ába, és sütésig egy lefedett jénai edényben hagyni a hűtőben.
Sütéskor ezeket szépen ráfektetni a zöldség ágyra, a tálban lévő maradékot is rálocsolni. Ráönteni kb. 2 dl sört, és hideg vajdarabkákkal megszórni. 200 fokos sütőben sütjük lefedve 40 percig. Majd levesszük a fedőt ( nekem ilyen tepsim van) vagy az alufóliát, rákenjük a maradék 1/3 szép piros pácot és még 15 percig sütjük (alsó+felső lángon) .

Palacsintatorta, kandírozott banánnal

Palacsintákat sütünk a megszokott módon kb. 15 darabot. Egy kis porcelán tálban Darált diót összekeverjük csomómentesre a lekvárral. Én szamóca lekvárt használtam. Egy másik kis edényben Nes cacaót kikevertem pár kanál tejföllel, hogy egy sűrű, kenhető csoki krém legyen belöle. A palacsintákat felváltva megkenni ezekkel és egymásra tenni. 10 dkg csokoládét vízgőz felett felolvasztani, és egy kis vajjal simára keverni, majd ráönteni a palacsintákra. Tejszínhabbal díszíteni.Jól behűteni. Úgy szeleteljük, mint a tortát.
Kandírozott banán: félbevágjuk hosszában a banánokat. Egy serpenyőben kis vajon barnacukrot kandírozunk. Egyszer átforgatjuk, hogy jól átjárja. Egy lapos jénai tálba szedjük és még forrón meglocsoljuk egy kis rummal.
Nálunk ez egy vissza-visszatérő kedvenc kaja.
Jó étvágyat!

banán

További híreink

Frissül a vízijáték repertoárja

Dátum: 2024. aug 03. 12:05

Néhány héttel ezelőtt Szitka Péter polgármester felhívást tett közzé, amelyben a városlakók javaslatait várta újabb dalokra, hogy a friss dallamok emeljék a vízijáték-show élményét. Az eredmény megszületett, így a Kolorfesztivál nyitónapjától 4 zeneszámmal bővül a repertoár.

A gyerekeké is a Kolorfesztivál

Dátum: 2024. aug 02. 15:00

Három napon át a gyerekeké lesz a Csónakázó-tó Kazincbarcikán. A Kölyöksziget csupa játékkal vár minden fiatalt augusztus 10. és 12. között.

Forgalomkorlátozás hétfőtől a Mátyás király út 17-23. szám előtt

Dátum: 2024. aug 02. 11:37

Hétfőtől a következő hét péntekig — munkavégzés miatt — a Mátyás király út 17-23. szám előtti parkolóban nagyobb volumenű forgalomkorlátozásra kell számítani az arra közlekedőknek Kazincbarcikán.

Tanszergyűjtést kezd a KSZSZK

Dátum: 2024. aug 01. 17:39

Felajánlásokat vár a KSZSZK Család- és Gyermekjóléti Központ a rászoruló diákok számára a tanévkezdéshez. Akik felszereléssel járulnának hozzá ahhoz, hogy gondtalan legyen az iskola indulása azoknak is, akiknek kevesebb jut, azok szeptember 5-ig segíthetnek. Cikkünkben a részletek.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk