https://kolorline.hu/Két nagyi titkos receptjét is díjaztak

Két nagyi titkos receptjét is díjaztak

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Két pályázót is jutalmaztak a recept és tálalási versenyen. Az első helyezett Matyasi Gáborné lett a vasárnapi ebéd főételeként is kiváló töltött csirkecombjával, a második helyezést pedig Vámosi Lászlóné mézes-csilis csirkeszárnya érte el, amely ár/érték arányban is és ízében is kiváló, ráadásul sokunknak kedvence.

– Mindkét ételt felvesszük a zónaétlapunkra, a csirkecomb november 30. és december 4-e között, a csirkeszárny pedig december 7-étől 11-éig rendelhető meg éttermünkből. Mindkét versenyző kap egy-egy 5000 Ft-os Ambrózia-utalványt is – árulta el Pelyhéné Koós Henrietta tulajdonos, aki a zsűrizésben is közreműködött.

Töltött csirkecomb (hozzávalók 4 személyre):
4 db egész csirkecomb
4 db zsemle
4 db tojás
1 db kisebb vöröshagyma, 10 szál snidling
1 szál petrezselyem gyökér
1 nagyobb csokor petrezselyemzöld
Só, bors ízlés szerint
1 evőkanál zsíradék
Néhány kisebb burgonya

Elkészítése: A csirkecombokat átvizsgáljuk, megtisztítjuk, a bőrét finoman felfejtjük. Megsózzuk.  A zsíradékban az apróra felvágott hagymát, snidlinget megfonnyasztjuk, ehhez tesszük a lereszelt petrezselyemgyökeret, kavargatva megpörköljük, majd a zöldjét is belekeverjük, lehűtjük.
A száraz zsemlét /de ne legyen régi/ vízbe áztatjuk /ne legyen túláztatva/, kinyomkodjuk.. A zsemlékhez adjuk a tojásokat, sót, borsot és a már megpárolt zöldségeket. Jól összedolgozzuk. A már előkészített csirkecombok bőre alá betöltjük.
Sütőedénybe tesszük, melyet nagyon vékonyan kizsírozunk, s mellé néhány db burgonyát illesztünk. A 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, miután a sütőedényt alufóliával lefedtük. Egy óra múlva levesszük a fóliát, a kisült lével meglocsoljuk, s tovább sütjük pirulásig.
Mivel bőséges a tölteléke, nem szükséges sok köret!
Van, amikor vékony szalonnaszeletből készített kakastaréjjal takarom be a fólia levétele után a combokat, mert esetleg kevés a lé az edényben, vagy túl sovány volt a comb. Így még szebben pirul, s pikánsabb az íze.
Ez savanyúsággal, savanykás befőttel, kompóttal finom.
Jó étvágyat kívánok mindenkinek, aki elkészíti!


Csilis-mézes csirkeszárny, zöldség ágyon és palacsinta torta

Vámosiné

Hozzávalók:
1 kg csirkeszárny
Pác: ketchup, paprikakrém, 4-5 chili csepp, mustár, szójaszósz, méz, olíva olaj... ízlés szerint összekeverve úgy, hogy kb. 1 kávéscsészére való mennyiség legyen.
Zöldség ágy: 3 sárgarépa vékony hasábokra vágva, 2 alma negyedelve, 2 fej hagyma karikára vágva, 4-5 gerezd fokhagyma vékonyan felszelve, 2 zöldhagyma karikára vágva a zöldjével együtt, 20 dkg cikkekre vágott gomba, 1 kg burgonya hasábokra szelve. Ezeket egy kivajazott v. zsírozott tepsibe tenni, jól összekeverni vegetával és megborsozni, majd szépen elrendezni a tepsiben.

csirkeszárny

Elkészítés: Az enyhén lesózott csirkeszárnyakat előző este jól beleforgatni a pác 2/3-,ába, és sütésig egy lefedett jénai edényben hagyni a hűtőben.
Sütéskor ezeket szépen ráfektetni a zöldség ágyra, a tálban lévő maradékot is rálocsolni. Ráönteni kb. 2 dl sört, és hideg vajdarabkákkal megszórni. 200 fokos sütőben sütjük lefedve 40 percig. Majd levesszük a fedőt ( nekem ilyen tepsim van) vagy az alufóliát, rákenjük a maradék 1/3 szép piros pácot és még 15 percig sütjük (alsó+felső lángon) .

Palacsintatorta, kandírozott banánnal

Palacsintákat sütünk a megszokott módon kb. 15 darabot. Egy kis porcelán tálban Darált diót összekeverjük csomómentesre a lekvárral. Én szamóca lekvárt használtam. Egy másik kis edényben Nes cacaót kikevertem pár kanál tejföllel, hogy egy sűrű, kenhető csoki krém legyen belöle. A palacsintákat felváltva megkenni ezekkel és egymásra tenni. 10 dkg csokoládét vízgőz felett felolvasztani, és egy kis vajjal simára keverni, majd ráönteni a palacsintákra. Tejszínhabbal díszíteni.Jól behűteni. Úgy szeleteljük, mint a tortát.
Kandírozott banán: félbevágjuk hosszában a banánokat. Egy serpenyőben kis vajon barnacukrot kandírozunk. Egyszer átforgatjuk, hogy jól átjárja. Egy lapos jénai tálba szedjük és még forrón meglocsoljuk egy kis rummal.
Nálunk ez egy vissza-visszatérő kedvenc kaja.
Jó étvágyat!

banán

További híreink

Európai szinten is egyedülálló, csúcstechnológiás új üzemet épít Kazincbarcikán a BorsodChem

Dátum: 2025. szept 10. 10:35

Európában is úttörőnek számító, modern, biztonságos és a környezetvédelmi elvárásoknak hosszú távon is mindenben megfelelő LFP (lítium-vas-foszfát) katódalapanyag-gyártó üzemet hoz létre kazincbarcikai telephelyén a BorsodChem. A tavaly 75 éves vegyipari óriáscég beruházásának köszönhetően egy világszinten is élenjáró technológiának helyet adva stratégiailag fontos, új funkciót kap a kazincbarcikai telephely egyik ikonikus épülete, a korábbi pétisóraktár. A több mint 50 új munkahelyet teremtő üzem egységes környezethasználati engedélykérelmét a napokban nyújtotta be a kormányhivatalhoz a vállalat.

Közterület-felügyelők tanították a diákokat a helyes közlekedésre

Dátum: 2025. szept 09. 08:00

Felkérést kapott szeptember első hetében a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet, hogy játékos formában segítsék megtanítani a gyerekeknek, hogyan kell biztonságosan közlekedni és átkelni a zebrán. A közterület-felügyelők természetesen igent mondtak, és valós szituációt szimulálva mutatták meg, mekkora veszélyforrás az úttest és a gyalogátkelőhely.

Delhusa Gjon Kazincbarcikán — városunk volt az egyik állomása a Szerencsekoncerteknek

Dátum: 2025. szept 08. 16:57

Összesen 80 megállóval kínál szórakoztató zenés kikapcsolódást az adott települések lakóinak a Szerencsekoncertek szeptember 4. és október 19. között. Kazincbarcikára szeptember 7-én érkezett a program, és a Mezey István Művészeti Központban először a Duász Akusztik, majd Delhusa Gjon koncertje szórakoztatta a közönséget.

Befejeződött a Vízi komplexum építése — a hivatalos nyitáshoz már csak az engedélyek szükségesek

Dátum: 2025. szept 07. 18:00

Hamarosan megnyitja kapuit a Vízi komplexum. Befejeződött a fizikai kivitelezése a létesítménynek, amely már csak az engedélyezési folyamat lezárására, illetve a végső hivatalos nyitásra vár. A Csónakázó-tó mellett egy több mint 8 ezer négyzetméteres területen, 2 ütemben indult el az építkezés. Az első ütem 2024-ben fejeződött be, ekkor készült el az 50 méteres versenymedence, az öltözők, a gépészet, a szükséges kiszolgáló helyiségek, valamint az épület korpusza. A második ütemben – amely 2024 tavaszán indult és egy év alatt valósult meg – a kültéri és a tanmedencék burkolata, az audiovizuális rendszer, a kiegészítő elemek, illetve a wellness- és rekreációs rész kialakítása történt meg.

KolorTV élőben

Programajánló

Utcazene Fiesta — A Kolorfutás Night napos oldala

Kazincbarcika

Befutott a Kolorfutás Night 2025 dátuma — él a nevezés

Kazincbarcika

Idősek hónapja Kazincbarcikán 2025

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk