https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. december 1.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. december 1.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett. Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs. Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 204 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 399 fő
elhunytak száma: 16 fő


Szükség esetén megnövelt kapacitással működik a Kazincbarcika Város Önkormányzata által biztosított, akut koronavírus fertőzés kimutatására alkalmas OMSZ PCR-mintavételi pont

November 3-ától azon betegek számára, akinek egészségi állapota megengedi, és szeretnék felgyorsítani a háziorvos/Nemzeti Népegészségügyi Központ által elrendelt mintavételt, lehetőségük nyílik, hogy előzetes telefonos időpontegyeztetést követően személyesen jelenjenek meg a Kazincbarcika Város Önkormányzata által biztosított szűrőponton.
December 1-jén az előzetesen jelzett mintavételi igények száma olyan magasra nőtt, hogy a szűrőponton két munkatárs végzi a szűréseket. Óránként közel tíz ember mintavételét tudják megoldani, ami azt jelenti, hogy akár 120 tesztre is sor kerülhet egy nap. A vizsgálat gyorsítása érdekében gyorsteszteket is alkalmaznak, amely, ha pozitív eredményt mutat, nincs szükség további mintavételre, azt a Népegészségügyi Központ elfogadja. Ha tüneteket produkál valaki, és negatív lett a gyorstesztje, akkor elvégzik a PCR-mintavételt is.
Az elmúlt időszakban több új paciens jelent meg a mintavételi ponton, de sokan vannak, akik már tünetmentesen, negatív eredményre várva érkeznek, hogy visszatérhessenek a munkahelyükre. A mentőszolgálat mind humánerőforrásban, mind eszközökben fel van arra készülve, hogy a maihoz hasonlóan – megnövekedett mintavételi igény esetén – bővítsék a kapacitásukat.

Fontos tudni:

  1. A PCR-tesztelést továbbra is a háziorvos/NNK rendeli el a beteggel történő telefonos konzultációt követően.

  2. A beteg a háziorvossal történő telefonos konzultáció során jelezheti, hogy egészségi állapota engedi vagy sem, hogy a tesztet a mintavételi ponton vegyék le.

  3. A mintavételi pontra időpontegyeztetés nélkül nem lehet bejutni.

  4. Az időpontegyeztetést a háziorvos PCR-teszt iránti jelzését követően az Országos Mentőszolgálat végzi, az OMSZ telefonon veszi fel a kapcsolatot a beteggel. A mintavételi ponton történő szűrési lehetőség ekkor is egyeztethető.

  5. A mintavételi pont Kazincbarcika, Fő tér 35. fszt 1. szám alatt 8.00-22.00 óra között üzemel. A betegeket előzetesen 10 perces időeltéréssel hívja be az OMSZ.

  6. A mintát az OMSZ munkatársai veszik le.

  7. A mintavételi pontra kizárólag autóval (tömegközlekedés kizárt) érkezhet a beteg.

  8. A mintavételi pontra kizárólag hívásra lehet belépni, a hívásig az autóban kell várakozni.

  9. A mintavételi pont előtt az önkormányzat két darab parkolóhelyet biztosít a tesztre érkezők számára.

  10. A mintavételi ponton egy időben az OMSZ munkatársain kívül egy fő tartózkodhat.

  11. Az OMSZ munkatársai minden beteg után fertőtlenítést végeznek.

  12. A mintavételi ponton naponta kb. 50-60 beteg tesztelhető.

  13. Az OMSZ munkatársainak kérése, hogy a megbeszélt időpontra minden esetben pontosan érkezzenek!


Több száz fővel nőtt a járványügyi megfigyelés alá vont pedagógusok és gyermekek száma az óvodákban és az alapfokú oktatási intézményekben

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagintézményeiben összesen 11 fő igazoltan COVID-19 fertőzött, kontaktszemélyként járványügyi megfigyelés alatt 9 fő áll, önkéntes karanténban 1 fő tartózkodik. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Mesevár Tagóvoda összes csoportjában december 5-éig rendkívüli szünetet rendelt el.

Az önkormányzati intézményekben a COVID 19-fertőzésen átesett munkatársak a gyógyulttá nyilvánítást követő egy héten keresztül még nem lépnek munkába a fokozott biztonság érdekében.

Az Irinyi János Református Oktatási Központ Eszterlánc Óvodában 1 fő dolgozó igazoltan COVID-19 fertőzött, kontaktszemélyként járványügyi megfigyelés alatt 7 fő gyermek áll. Az intézmény egyik csoportjában az EMMI december 3-a éjfélig rendkívüli szünetet rendelt el.

Az Angyalkert Görögkatolikus Óvodában november 30-án az intézmény tesztelt dolgozóinak eredménye mindenkinél negatív lett. Az óvoda munkatársai ezen a héten sem tapasztaltak koronavírusra utaló tüneteket. Az intézményben a nevelő, oktató munka rendben zajlik.

A Kazincbarcika Város Önkormányzata által a bölcsődékben és óvodákban elrendelt teljes intézményi fertőtlenítés hetente egy alkalommal, péntekenként történik.

A Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában jelenleg 2 dolgozó igazoltan COVID-19 fertőzött. Az intézményben két néptánccsoportban felfüggesztették az oktatást. 24 fő gyermek kontaktszemélyként járványügyi megfigyelés alatt áll december 7-éig.

A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola tagintézményeiben összesen 10 fő felnőtt és 4 fő gyermek igazoltan COVID-19 fertőzött, 2 fő felnőtt és 67 fő gyermek kontaktszemélyként járványügyi megfigyelés alatt áll. A Kazinczy Ferenc Tagiskolában egy osztálynál és két tanulócsoportnál felfüggesztették az oktatást.

Az Irinyi János Református Oktatási Központ Tompa Mihály Általános Iskolájában 1 fő pedagógus igazoltan COVID-19 fertőzött, 28 fő gyermek járványügyi megfigyelés alatt áll december 7-éig, addig az 1. a osztályban digitális oktatásra tértek át.


December 1-jétől a kazincbarcikai autóbusz-állomáson is megszűnt az autóbusz-vezetőnél való jegyvásárlás lehetősége

A koronavírus-járvány elleni védekezés hatékonyságának fokozása érdekében 2020. december 1-jétől bővül azon autóbusz-állomások köre, ahol megszűnik az autóbusz-vezetői jegyértékesítés.
A társaság a személyes érintkezések számának csökkentése érdekében a pénztári nyitvatartás időszakában kötelező elővételt vezet be 2020. december 1-jétől a következő autóbusz-állomásokon: Baja, Barcs, Békéscsaba, Cegléd, Debrecen, Eger, Gyöngyös, Győr, Harkány, Hévíz, Kazincbarcika, Kecskemét, Keszthely, Kisvárda, Lenti, Marcali, Miskolc, Nagyatád, Nyíregyháza – Petőfi tér 2., Salgótarján, Sopron, Szeged, Szolnok, Szombathely – Ady tér.
A felsorolt autóbusz-állomásokon az érintett időszakokban kizárólag előre megváltott jeggyel, bérlettel vagy egyéb, utazásra jogosító dokumentummal lehet felszállni a járatokra. A pénztárak nyitvatartása alatt az autóbusz-vezetőknél nem vásárolható semmilyen díjtermék.
A Volánbusz az ismét életbe lépett veszélyhelyzetben is azon dolgozik, hogy utasai biztonságban eljussanak a munkahelyekre, iskolákba, egészségügyi és egyéb intézményekbe. A járvány elleni védekezés során folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel az utasok és a munkavállalók veszélyeztetettségét csökkenteni tudja, felelős szolgáltatóként és munkáltatóként minden tőle telhetőt megtesz egészségük védelme érdekében. A társaság továbbra is fokozottan takarítja és fertőtleníti autóbuszait, állomásait, és ellátja munkatársait a szükséges védőeszközökkel.
A Volánbusz arra kéri utasait, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, a sorban állás elkerülése és a személyes érintkezések számának csökkentése érdekében pedig részesítsék előnyben az elektronikus jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket. A Volánbusz honlapján elérhető vásárlási lehetőségek, valamint a mobiljegyes értékesítés mellett a vasúti és autóbuszos közösségi közlekedés összehangolásával párhuzamosan folyamatosan bővül a MÁV applikációban megvásárolható autóbuszos díjtermékek köre.
A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik fontos eleme, hogy november 11-e óta nemcsak a járműveken és a zárt utasforgalmi terekben kell maszkot viselniük, de az állomások, megállóhelyek és megállók teljes területén is. Akik nem viselnek maszkot, kizárhatók az utazásból, és 8000 forint pótdíj fizetésére kötelezhetők.

KAZINCBARCIKA, AUTÓBUSZ-ÁLLOMÁS
3700 KAZINCBARCIKA, EGRESSY BÉNI UTCA 1.
FORGALMI IRODA TELEFONSZÁMA: +36-48-312-940

Pénztár nyitvatartási ideje:
Munkanapokon (1. és 7. között) 06:00-11:45 és 12:30-17:00;
Munkanapokon (8. és 31. között) 06:00:11:45 és 12:30-15:30;
Szabadnapokon 07:30-11:00


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

 

További híreink

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Tudat(re)formáló óvodapedagógiai konferencia Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 17. 09:01

A Covid-idők kényszerszünete után összesítésben harmadik alkalommal rendeztek városunkban óvodapedagógiai konferenciát a Kazincbarcika Összevont Óvodák. A rendezvényt tudattranszformáló, interaktív előadással koronázta meg Bagdi Bella pszichológus, a Boldogságóra szellemi anyja is.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

Vármegyei Diákolimpia elődöntőn mérkőztek Borsod ifjú labdarúgói

Dátum: 2024. ápr 16. 15:24

A Diákolimpia labdarúgás vármegyei elődöntőjének adott otthont városunk a napokban. Kazincbarcika, Ózd és Edelény legtehetségesebb fiatal sportolói versenyezhettek, összesen 120-an, 12 csapatban. A cél a legjobbak kiválasztása volt a vármegyei döntőre. A kazincbarcikaiak most is bravúrosan teljesítettek.

KolorTV élőben

Programajánló

Babakiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk