https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. december 4.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. december 4.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 226 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 439 fő
elhunytak száma: 16 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett.
Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be,
vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


A karanténszámokról őszintén

A koronavírus járvány első és a jelenlegi, második hullámában is többször adtunk tájékoztatást arról, hogy hányan vannak otthonaikban karanténban. A járványügyi szabályok és protokoll sok esetben követhetetlen vagy ellentmondásos volt, például több fertőzöttet tartottak nyilván, mint aki karanténba került, így megkerestük a Nemzeti Népegészségügyi Központot, hogy tisztázzuk a kérdést és pontos számokat kérjünk.

Az NNK válaszában az alábbiakra tért ki:
Hatósági házi karanténban azok a személyek vannak, akik külföldről történő beutazásuk miatt vannak jelenleg otthonaikban. A beteg személyek járványügyi elkülönítés alatt állnak, a kontaktok pedig járványügyi megfigyelés alá kerülnek. Kontaktkutatást csak a megerősített esetek környezetében kell végezni, illetve csak a megerősített eset szoros kontaktjait kell járványügyi megfigyelés alá helyezni. Minden egészségügyi szolgáltató, amely PCR vizsgálatot végez, köteles az eredményeket az országos tisztifőorvos által működtetett országos járványügyi információs rendszerbe (OSZIR) feltölteni. Mind a pozitív, mind a negatív Antigén alapú gyorsteszt eredményét a betegadatokkal együtt a leolvasást végző egészségügyi szolgáltatónak rögzítenie kell az OSZIR fertőző beteg bejelentő alrendszerébe, vagyis az eredmények meg fognak jelenni az elvégzett összes tesztszámban.
Arra vonatkozóan, hogy összesen hány személynek szükséges az otthonában tartózkodni Kazincbarcikán, az NNK nem adott információt, mivel járási szinten tartja nyilván az adatokat, így pontos számokat nem tudunk közölni.

Az akut koronavírus fertőzött betegek, gyógyultak és elhunytak számát önkormányzatunk munkatársai a háziorvosokkal együttműködve követik, így e tekintetben hiteles és pontos adatokról tudunk tájékoztatást adni.


Növekszik a vásárlási láz az ünnepek közeledtével. Egyre több üzlet vezeti be a létszámkorlátot.

Az adventi időszakban, az ünnepek közeledtével és az idősek vásárlási sávjának újbóli bevezetésével nagy mértékben nőtt az üzletek, bevásárlóközpontok forgalma. Kazincbarcikán a felelős üzletvezetők közül egyre többen döntenek úgy, hogy a kasszáknál és az üzlettérben összetorlódó nagyobb tömeg elkerülése érdekében létszámkorlátot vezetnek be. Ennek az a célja, hogy egyidőben csak annyian tartózkodhassanak odabent, amennyien az üzlet méretének függvényében be tudják tartani a másfél méteres távolságot. Az önkormányzat arra kéri a kazincbarcikai üzlettulajdonosokat, hogy a koronavírus fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében, látva a betegek számának folyamatos emelkedését, fontolják meg a létszámkorlát bevezetését.


Az országos, önkéntes tesztelésen az érintett területek dolgozóinak közel 10%-a nem vett részt

Második hete zajlanak az antigén teszttel történő szűrések a szociális, egészségügyi, bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók, utóbbiak esetében a pedagógusok és dajkák körében, melyet a kormányzat rendelt el. Jelenleg a technikai munkatársak szűrése még mindig nem biztosított. Az egyetemi hallgatók által végzett önkéntes tesztelésen az érintettek közel 10%-a nem vett részt. Ezáltal azonban a szűrési program tudva azt is, hogy az antigén tesztek biztonsága 60% közeli, a dolgozók egy része pedig nem vállalja az önkéntes tesztelést, még kevésbé lehet hatékony a védekezésben.
A járványügyi szakemberek szerint az antigén tesztek a pozitivitás kimutatása tekintetében meglehetősen megbízhatóak, ám ha negatív eredményt mutatnak, azok lehetnek álnegatívak, tehát lehetséges, hogy az érintett személy, akinek negatív lett a tesztje, fertőzött.
A szűrési program első részében információink szerint többen azért nem vettek részt, mert amennyiben a teszt pozitív eredményt mutat, úgy a központi szabályozás értelmében a táppénz ideje alatt jóval kevesebb bérezés jár. Sok dolgozónak pedig ez nagy nehézségeket okozhat.
Az önkormányzat a felelős intézményvezetőket arra kéri, hogy a járvány terjedésének hatékony megfékezése és a lakosság egészségnek védelme érdekében javasolják kollégáiknak a tesztelésben való részvételt, hiszen már a korábban az önkormányzat által elvégeztetett 1300 szerológiai teszt is több olyan fertőzöttet emelt ki a rendszerből, akiknek tünete nem volt, így tudtuk ellenére terjeszthették a vírust.


Köszönjük, hogy vigyáznak egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

 

További híreink

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 03. 08:25

Május 7-én (kedden) szúnyoggyérítés lesz Kazincbarcikán. A Barcika Park Nonprofit Kft. megbízásából nem ez az első lépés idén a szúnyoginvázió megfékezésére: a szezonban már háromszor történt földi-biológiai gyérítés.

Leáll a távfűtés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 02. 22:33

A jó idő érkeztével május 6-tól leáll a távfűtés Kazincbarcikán. A társasházak képviselői természetesen egyedi igényeket is benyújthatnak a szolgáltató felé, amennyiben eltérő időpontban szeretnék a fűtést leállíttatni.

Így látják az ovisok Kolorcityt – Óvodai kiállítás nyílt a Don Bosco Sportközpontban

Dátum: 2024. máj 02. 07:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák szervezésében „70 éves a mi városunk!” címmel nyílt kiállítás április 25-én, a Don Bosco Sportközpontban. A megjelent családtagok és érdeklődők Kolorcity ovisainak szemével láthatták Kolorcityt, a kiállított „művek” pedig nagy sikert arattak.

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk