https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. december 29.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. december 29.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 102 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 727 fő
elhunytak száma: 20 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett.
Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be,
vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Az interneten vásárolt COVID-19 elleni vakcinák súlyos veszélyt hordozhatnak!

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Bizottság is engedélyt adott a Pfizer és a BioNTech által fejlesztett, Covid-19 elleni vakcina forgalmazására, a Comirnaty lett az első feltételes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező Covid-19 elleni oltóanyag az EU-ban.
Több internetes portálon kapható koronavírus elleni hatóanyag, úgy mint remdesivir vagy klorokin. Ezek kizárólag intézményi használatra szolgálnak. Egy részük még nem is törzskönyvezett. Súlyos egészségkárosodást okozhatnak az ismeretlen eredetű gyógykészítmények.
Csak zárt elosztási rendszeren keresztül, az államilag kijelölt oltópontokon lesz elérhető a Pfizer/BioNTech koronavírus-vakcinája, amelyet a gyártó a minőségbiztosítás érdekében egyenesen az oltópontokra szállít. Kereskedelmi forgalomba, magánorvosokhoz, internetre, patikába nem kerül a közeljövőben.
A vakcina minőségének biztosítása érdekében különleges tervezésű, hőszigetelt szállítóládákat fejlesztett ki a Pfizer, amelyekben szárazjég segítségével hosszabb ideig biztosíthatják az ajánlott szállítási körülményeket (-90ºC és -60ºC között). A hőszigetelt szállítóláda, ha nem nyitják ki, ezt a hőmérsékletet 10 napig tudja tartani, ez lehetővé teszi a világ minden országába történő szállítást. Felengedés után az oltóanyagot tartalmazó fiola biztonságosan tárolható maximum 5 napig (max. 120 óráig), hűtött (2-8°C) körülmények között. A vállalat szállítása rugalmas, just-in-time rendszerre épül, amely a fagyasztott injekciós üvegeket gyorsan a kijelölt oltópontig juttatja el, akkorra, amikor arra szükség van, minimalizálva ezzel a hosszú távú tárolás igényét az oltóponton.


A COMIRNATY egy úgynevzett mRNS vakcina. Ez azt jelenti, hogy amíg hagyományos vakcinák inaktivált vagy elölt vírusokat, vagy vírusrészecskéket tartalmaznak az immunválasz kiváltása érdekében, addig az mRNS vakcina egy üzenetet kézbesít a szervezet sejtjei számára, amely a tüskefehérje képzésére utasítja a sejteket. Ez a fehérje a koronavírus felszínén helyezkedik el és felelős az emberi sejtekben a fertőzés kialakulásáért. A sejtek tüskefehérje előállítása immunválaszt vált ki a szervezetben, többek között például a Covid-19 tüskefehérjére jellemző antitestek termelődését. A maximális védelemhez - 95 százalékos oltási hatásosság - két adagra van szüksége minden egyes embernek.
A vakcina oltópontra érkezésekor a biztonságról az oltópontnak kell gondoskodni, ebben a kórházparancsnokságok segítséget nyújthatnak. Akit beoltanak, oltási kártyát kap, benne a Pfizer logójával és a vakcina gyártási számával, valamint a 2. oltás időpontjával. Aki csak az oltóponton keresi a vakcinát, nem futhat bele hamisított védőoltásba - hangsúlyozták a gyártó képviselői.
Az oltás kontraindikációi közé tartozik a korábbi oltásra adott súlyos allergiás reakció, illetve az összetevőkkel szembeni allergia. Egyelőre 16 év alatt sem javasolják az oltást, de folynak további vizsgálatok a fiatalabbak körében. Krónikus betegség esetén az oltóorvosnak kell dönteni az oldhatóságról, vérzékenyek, illetve véralvadásgátlót szedőknél indokolt az óvatosság.
Aktív, súlyos tüneteket mutató fertőzöttet nem lehet beoltani, akiknél viszont tünetmentesen zajlik a fertőzés, olthatók, nem észleltek a vizsgálatok során emiatt különbséget a mellékhatásokat illetően.
A teljes, 95 százalékos védettség az első oltás beadását követő 28. napon - a második adag után 7-8 nappal - alakul ki, addig azonban bárki megfertőződhet. A kialakult immunválasz tartósságát egyelőre nem tudják megítélni.
A hosszú távú hatások felmérése érdekében két évig nyomon követik az oltottakat.


Tilos tűzijátékozni szilveszterkor közterületen!

A kormány döntése értelmében a járvány elleni védekezés érdekében szilveszterkor nem lehet tűzijátékozni és petárdázni közterületen. Az esti kijárási tilalom betartatása és a csoportosulások elkerülése érdekében a kormány megtiltja a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását. Petárdát máskor sem lehet árusítani, de ezúttal az év végi időszakban amúgy engedélyezett tűzijátékot is tilos árulni és felhasználni, akár 150 ezer forinttal büntethető szabálysértést követ el az, aki az előírásokat megszegi.
Üzletekben továbbra is árusíthatóak különböző tűzijátékok, a felhasználási tilalom pedig csak a közterületekre vonatkozik.
Pirotechnikai kellékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók, felhasználni azokat pedig csak december 31-én este hat órától január 1-je reggel hat óráig lehet – ezúttal csak magánterületen.


Az önkormányzat még idén igyekszik pótolni a maszkokat ott, ahol azokat csoportosan nem kapták meg

Szitka Péter polgármester döntése értelmében Kazincbarcika Város Önkormányzata december végéig újabb két darab, különböző méretű (S/M, L/XL) mosható, fertőtleníthető, minősítő tanúsítvánnyal rendelkező, unikornis városlogóval ellátott szájmaszkot juttatott el minden kazincbarcikai háztartásba, hogy ezzel támogassa az egyéni, otthoni koronavírus-fertőzés elleni védekezést.
Az önkormányzat tavasszal, a járvány első hullámában két minőségi szájmaszkot juttatott el a barcikai háztartásokba, melyeket a városlakók többségében még ma is aktívan hordanak, hiszen sokszor moshatóak, fertőtleníthetőek, mára azonban a használat intenzitásától függően elhasználódhattak. A városvezetés ezért döntött amellett, hogy újabb két darab maszkkal segíti a lakossági védekezést.
A terjesztési ütem több napos volt, ám egy-két területről, lépcsőházból érkezett csoportos lakossági visszajelzés, miszerint nem kapták meg a maszkokat. A tavaszi terjesztéshez hasonlóan, a közösségi oldalakra feltöltött panaszok szerint most is több helyen feltörték a postaládákat és ellopták a kikézbesített küldeményeket. Az önkormányzat igyekszik még idén pótolja a lakosság által jelzett címekre a két darab szájmaszkot.
Ha a továbbiakban sem találja a maszkokat a postaládájában, mielőbb jelezze a titkarsag@barcikaart.hu e-mail-címen név és lakcím megjelölésével!


Köszönjük, hogy vigyáznak egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

További híreink

Megszűnik a 22 eurós áfamentességi értékhatár

Dátum: 2021. ápr 17. 07:40

2021. július 1-jén az Európai Unióban megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége, 150 eurós értékig azonban a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad. A Magyar Posta automatikus vámeljárással készül a jogszabályi változásra.

Újra nyitnak a BMH Nonprofit Kft. ügyfélszolgálati irodái

Dátum: 2021. ápr 17. 07:37

A BMH Nonprofit Kft. személyes ügyfélszolgálati irodái 2021. április 19-től a megszokott nyitvatartási rend szerint újra fogadják ügyfeleinket, illetve ugyanezen időponttól a házhoz menő lomtalanítás megrendelése ismét elérhető.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. április 16.

Dátum: 2021. ápr 16. 18:22

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Újra nyitnak a bölcsődék, az óvodák és az iskolák – Kazincbarcika Város Önkormányzata minden intézményi dolgozónak FFP2-es maszkot biztosít!

Dátum: 2021. ápr 16. 15:30

Kazincbarcika Város Önkormányzata a pedagógusok, a munkatársak és a gyermekek fokozott védelme érdekében az intézményi dolgozóknak összesen 1000 db FFP2-es maszkot biztosít, emellett kézfertőtlenítőszerekkel is segíti a higiéniai szabályok szigorú betartását.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk