https://kolorline.hu/Sokba kerülhet, ha valaki a tiltás ellenére tűzijátékozik

Sokba kerülhet, ha valaki a tiltás ellenére tűzijátékozik

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A járvány elleni védekezés miatt az idei szilveszteren tilos a közterületi tűzijáték és magánterületen is csak az alacsony kockázatú, 1-es és 2-es kategóriába tartozó eszközök használhatók. A szabálysértés elkövetése miatt 5000 Ft-tól 50 000 Ft-ig terjedő helyszíni bírság, illetve 5000 Ft-tól 150 000 Ft-ig terjedő szabálysértési pénzbírság szabható ki, illetve halmozott büntetésként 750 000 Ft-ot is kiszabhat a hatóság.

A megszokott szilveszteri pirotechnikai termékek nem is érhetők el a kereskedelemben.
A tűzijátékokat négy osztályba sorolják.

  • Az elsőbe tartozók olyan, akár lakáson belül is használható játékos eszközök, mint például a tortatűzijáték, amelyek nem jelentenek nagyobb veszélyt. Ezeket a mennyiségi korlát betartásával a 14 évesnél idősebbek egész évben megvásárolhatjá.

  • A második osztályba olyan alacsony kockázatú kis tűzijátékok tartoznak, amelyeket a szabadban kell felhasználni. Ezeket, ugyancsak a mennyiségi korlát betartásával, a 16 évesnél idősebbek egész évben megvásárolhatják.

  • A harmadik osztályba a közepes, szabadtéri használatra szánt tűzijátékok tartoznak. A járvány előtt ezeket lehetett december 28. és 31. között megvásárolni és szilveszterkor felhasználni, ám idén tilos az árusításuk és a felhasználásuk is.

  • A negyedik osztályba sorolják azokat a nagy tűzijátékokokat, amelyeket kizárólag pirotechnikus szakember használhat fel; ilyenekkel például augusztus 20-án találkozhat a közönség.

 Az idén tehát csak az első két kategóriába tartozó tűzijátékokat lehet megvásárolni és felhasználni, ám közterületen ezeket is tilos működtetni. Ez azt jelenti, hogy csak kertes házak udvarán van lehetőség a működtetésükre, a társasházak erkélye például nem minősül szabadtérnek, ott a balesetvédelmi utasításában szereplő védőtávolságot nem is lehet betartani.

Ha valaki a társasház közös udvarán szeretne tűzijátékot működtetni, csak akkor teheti ezt meg, ha a társasház házirendje megengedi, és az adott tűzijáték használati utasításában szereplő előírásokat be lehet tartani az udvaron.
A tűzijátékokat ne tárolják sugárzó hő mellett, más tűzveszélyes anyaggal egy helyen, tetőtérben, alagsorban vagy pincében, és zárják el a gyerekek elől. Használat előtt olvassák el a használati utasítást, az elnedvesedett és utána kiszáradt vagy sérült burkolatú termékeket ne használják fel, ne irányítsuk emberre, állatra, az elhasznált, de még forró tűzijátékot pedig ne dobják a kukába, mert ki fog gyulladni .

 A tűzijátékok megriasztják az állatokat, ezért ha lehet, a kutyát, a macskát ilyenkor engedjék be a házba!

Szilveszterkor is érvényben marad az este 8 óra utáni kijárási tilalom, és 10 főnél többen sem gyűlhetnek össze egy helyen!


Milyen büntetésre számíthat, aki nem megengedett terméket árusít, vagy használ?

Az ORFK sajtóosztálya felhívta a figyelmet arra, hogy a pirotechnikai termékek forgalmazására, tárolására és felhasználására vonatkozó előírások megszegése esetén a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 182. § (2) bekezdése szerinti polgári felhasználású robbanóanyaggal és pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés valósul meg, A szabálysértés elkövetése miatt 5000 Ft-tól 50 000 Ft-ig terjedő helyszíni bírság, illetve 5000 Ft-tól 150 000 Ft-ig terjedő szabálysértési pénzbírság szabható ki.

Sőt! A büntetéseket halmozni is lehet: például, ha december 31-én egy 10 főnél nagyobb társaság este 8 óra után közterületen tűzijátékozik, akkor akár 750 ezer forintra is büntethetik őket a rendőrök a pirotechnikai és járványügyi szabályok megsértése miatt. 

Forrás: mti, penzcentrum.hu

További híreink

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.