https://kolorline.hu/Szőke Gábor Miklós kapta a Barcikart Díjat

Szőke Gábor Miklós kapta a Barcikart Díjat

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Ebből az alkalomból Kazincbarcika Város Önkormányzata a városban kulturális területen tevékenykedő szakembereket, valamint a városban élő és alkotó művészeket szokta köszönteni. Magyarország Kormányának döntése értelmében, a kialakult vírushelyzetre való tekintettel a hagyományos ünnepség megtartására nem kerül sor, így a kitüntető díj átadása is más formában történik meg.

Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2007-ben alapította a Barcikart kitüntető díjat, amelyből évente egy adományozható a magyar kultúra napján azoknak a városban élő és alkotó, a városhoz kötődő személyeknek és közösségeknek, akik a művészetek, a kulturális élet területén kiemelkedő tevékenységet végeznek. 2021-ben a grémium javaslatára Barcikart kitüntető díjban részesül Szőke Gábor Miklós szobrászművész.

Szőke Gábor Miklós a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett Kő Pál osztályában, szobrászként. Fiatal kora ellenére már most kiemelkedő alkotója a hazai kortárs művészeti szcénának. Számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült. A szobrászművész alkotásai teljesen egyediek, páratlan hangulatukról és kialakításukról az is pillanatok alatt felismeri őket, aki eddig csak egy-két Szőke Gábor Miklós-szoborral találkozott. Az első lépés az Erzsébet téri két fekete dobermann-szobor volt: különlegesek, egyediek, talán egy kicsit rémisztőek is. Garantáltan megakad rajtuk a járókelők szeme. Aztán pillanatok alatt ellepték a köztereket, fesztiválokat, parkokat a furcsa faléc-állatok. Kazincbarcika városban több alkotás is a művész nevéhez köthető. Elsőként Kazincbarcika egyik címer állatát, az unikornist formálta meg fából, majd ezt követően készült el a színpompás sárkány. Kazincbarcika 65. születésnapja alkalmából alkotta meg a művész első színes acélszobrát, a város másik címerállatát, az oroszlánt. A Szőke-szobrok a kazincbarcikaiak és az idelátogatók számára is kedvesek, feltűnőek, a Kolorcity brand meghatározó elemei, melyek Gábor nemzetközi szerepléseinek köszönhetően a világ szinte minden táján ismertté váltak.

 

További híreink

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. október 22.

Dátum: 2021. okt 22. 19:04

A koronavírus-járvány negyedik hullámában országos és helyi szinten is növekszik a fertőzöttek száma, így Kazincbarcika Város Önkormányzata újra megkezdi a lakosság rendszeres tájékoztatását. Az érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról adunk hírt és iránymutatást Önöknek minden pénteken a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István és dr. Makkai Orsolya alpolgármesterek hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános higiéniai szabályokat minden esetben tartsák be, amennyiben felsőlégúti megbetegedést tapasztalnak, telefonon hívják fel háziorvosukat! Személyesen orvosi utasítás nélkül a rendelőkben ne jelenjenek meg! Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Továbbra is az ALTEO látja el távhővel Kazincbarcikát

Dátum: 2021. okt 21. 18:33

Tíz évre szóló hőszolgáltatási szerződést kötött Kazincbarcika Város Önkormányzatával az ALTEO. A megállapodás értelmében az újgenerációs energiacég leányvállalata, az ALTEO-Therm Kft. 2032. szeptember 30. napjáig állít elő távhőt Borsod-Abaúj-Zemplén megye harmadik legnagyobb településének.

Burkolatjavítás miatt forgalomkorlátozás lesz a 26-os főút sajószentpéteri szakaszán

Dátum: 2021. okt 21. 14:41

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában nagyfelületű burkolatjavítási munkák zajlanak a 26-os főút sajószentpéteri átkelési szakaszán, a Miskolc felé vezető oldalon. A Kossuth Lajos út, Bem József utcai és Jókai Mór utcai kereszteződések közötti szakaszát érintő munkálatok október 21-én, csütörtökön kezdődnek és várhatóan november végéig tartanak majd.

A Muskátli Nyugdíjasház lakóit köszöntötték

Dátum: 2021. okt 21. 09:38

Az idősek hónapja alkalmából köszöntötték a Muskátli Nyugdíjasház lakóit október 20-án.

KolorTV élőben

Programajánló

Őszi napközis tábor

Gyermekek Háza – Kézművesház

Idősek hónapja – Szécsi Pál emlékkoncert – Gergely Róbert előadása

Egressy Béni Művelődési Központ

A Diósgyőri Képzőművész Stúdió ’76 jubileumi kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk