https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. január 22.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. január 22.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 24 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 836 fő
elhunytak száma: 23 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Több mint tíz hónapja jelent meg először igazolt formában a COVID-19 koronavírus Magyarországon. A világjárvány milliók életét követelte, hazánkban több mint 11 ezer elhunytat regisztráltak. Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, hiszen a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Jelenleg a védőoltás beadása lassú ütemben halad, így továbbra is feltétlenül szükség van a türelemre és a higiéniai szabályok szigorú betartására.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be,
vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Sikeresen befejeződött az önkormányzat által biztosított mosható, fertőtleníthető textil szájmaszkok postaládás terjesztése

2020 karácsonyát megelőzően Szitka Péter polgármester javaslatára döntött úgy a kazincbarcikai önkormányzat, hogy a járvány első hullámához hasonlóan ismét két darab textil, mosható, fertőtleníthető szájmaszkot juttat el a város minden lakossági postaládájába, hogy ezzel is segítse a koronavírus elleni egyéni védekezést. A maszkok lakossági terjesztése megközelítőleg két hétig tartott, és a városlakók visszajelzése alapján a postaládába való eljuttatás a tavaszinál sikeresebbnek bizonyult. A megjelölt kapcsolattartási címre mindössze néhány visszajelzés érkezett, hogy valaki nem kapott a borítékba zárt szájmaszkból, melyet az önkormányzat néhány napon belül azonnal pótolt.
Amennyiben valaki ezidáig nem jelezte, hogy a szájmaszkok nem érkeztek meg hozzá, úgy azt február 5-éig név és lakcím megjelölésével megteheti a titkarsag@barcikaart.hu címen. A lakcím ellenőrzését követően válasz e-mailben kapnak visszajelzést, hogy mikor, milyen formában vehetők át.


„Minden napra egy maszk”! - Minősítő tanúsítvánnyal rendelkező, fertőtleníthető szájmaszkot kapnak első körben a Védőnői Szolgálat dolgozói az önkormányzattól a hét minden napjára

A „Minden napra egy maszk!” akció keretében első körben a Védőnői Szolgálat munkatársai kapnak az önkormányzattól textil, fertőtleníthető, minősítő tanúsítvánnyal rendelkező szájmaszkokat. Minden védőnő számára a hét minden munkanapjára biztosít a város a védőfelszerelésből további egy-egy szájmaszkot, vagyis minden munkatárs minimum 5 db-ot vehet át.
A korábbiakban és ezután is biztosítja a város a hatékony védekezéshez szükséges fertőtlenítő szereket, védőfelszereléseket minden területen.


Továbbra is bizonytalan az idősügyi és egyéb szociális ellátásban részesülők, illetve dolgozók koronavírus elleni oltásának időpontja

Mint arról január 19-i tájékoztatónkban hírt adtunk, elkészült a COVID-19 elleni oltásigények felmérése a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ munkatársai, a bentlakásos idősellátó intézményeinek lakói és a hajléktalanellátásban résztvevők körében. Az említett érintettek összesen 60%-a, az Éjjeli Menedékhely és Nappali Melegedő minden munkatársa igényelte a vakcinát. A Kormány kommunikációja szerint zajlik az oltási folyamat, ennek ellenére a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ esetében továbbra sincs konkrét időpont kijelölve, mikor kaphatják meg a munkatársak és az ellátottak a vakcinát.
Kazincbarcika Város Önkormányzata a korábbi hónapokhoz hasonlóan továbbra is biztosítja a forrást a hatékony védekezéshez a rendszeres fertőtlenítésre, a higiéniás szabályok betartására, a védőfelszerelések használatára. Az idősellátó intézmények dolgozói és ellátotti körében két hete végeztek a kazincbarcikai PCR-szűrőponton tesztelést, melynek eredménye minden esetben negatív lett.


Közel egy éve csekély kormányzati segítséggel zajlik a helyi védekezés finanszírozása, mely jelentős terheket jelent a város költségvetésének a központi adóelvonásokkal és a szolidaritási hozzájárulás megfizetésével kiegészítve

Előreláthatólag Kazincbarcika Város Önkormányzatának a 2020-2021-es évet illetően 1.7 milliárd forintot kell kigazdálkodnia a kormányzati adóelvonások, az államnak fizetendő szolidaritási hozzájárulás és a koronavírus elleni védekezés finanszírozására.
2020 márciusában jelent meg hazánkban először a COVID-19 koronavírus igazolt formában. Ezen időponttól kezdve a központi kormányzat védelmi szabályokat, szigorításokat vezetett be, melynek kapcsán számos feladat ellátása és az azokhoz szükséges anyagi források megteremtése az önkormányzatokra hárult: például a helyi védekezés teljeskörű megszervezése, védőfelszerelések, fertőtlenítő szerek beszerzése, házi segítségnyújtás bővítése, étkeztetés, stb.
Ezekre a felmerült plusz költségekre, mely Kazincbarcika esetében meghaladja a 100 millió forintot évente, kormányzati keretösszeg nem állt és nem áll rendelkezésre, tehát a város költségvetéséből szükséges finanszírozni.
Mindemellett a közel 1 milliárd forintos, államnak fizetendő szolidaritási hozzájárulás is nehezíti a város helyzetét, nem beszélve a Magyarország Kormánya által a településektől elvont gépjármű adóról, a reklámhordozók utáni építményadó fizetési kötelezettségből származó bevételről, adóemelési stopról, valamint a tavaly év végén bejelentett iparűzési adó jelentős részének elvételéről.
Sajtóhírek alapján a 25 ezer főnél kisebb települések esetében a Kormány pótolja majd a kieső forrásokat, a 25 ezer fő feletti lakossággal rendelkező városokkal, akiket a leginkább sújt a kieső források hiánya, az ígért egyeztetések egyelőre elmaradtak, így megyénkben Kazincbarcika és Ózd esetében is.  Amennyiben a közeljövőben nem lesz megoldás a forráshiány pótlására, úgy veszélybe kerülhetnek a város tervezett fejlesztései, akár a már megnyert pályázatok megvalósítása, valamint az alapfeladatok ellátása, így az óvodai, szociális, egészségügyi ellátás helyi rendszerének fenntartása, nem beszélve a kulturális és sport feladatok finanszírozásáról.
A témával kapcsolatban Szitka Péter polgármester megkeresésére Demeter Zoltán országgyűlési képviselő ígéretet tett arra, hogy a február elejére tervezett FIDESZ frakcióülésen, ahol várhatóan lesz szó az említett városok költségvetési hiányának lehetséges pótlásáról, egyeztetéseket fog végrehajtani, és lehetőségeihez mérten segíti Kazincbarcika Város Önkormányzatát a további fejlődésben, működésben.


Köszönjük, hogy vigyáznak egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

További híreink

Borsod MTB Bajnoka verseny Kazincbarcikán

Dátum: 2021. jún 23. 10:46

Ismét Kazincbarcikára érkezik a Borsod MTB Bajnoka elnevezésű kerékpáros verseny, melynek augusztus 15-én az eddigiekhez hasonlóan a Csónakázó-tó ad otthont.

Spartan Race – A kerttulajdonosok engedéllyel behajthatnak

Dátum: 2021. jún 22. 15:50

Idén július 10-11-én immár 3. alkalommal rendezik meg Kazincbarcikán a világ legnépszerűbb akadályfutóversenyét, a Spartan Race-t. A megmérettetés helyszíne ismét a Csónakázó-tó környéke lesz, ezért az érintett területeken útlezárás várható, a kiskerttulajdonosoknak a szervezők a bejutást behajtási engedéllyel biztosítják majd.

Tájékoztató melegvíz-szolgáltatás szüneteltetéséről

Dátum: 2021. jún 22. 13:12

Tisztelt Felhasználónk! 2021. június 22-én a délelőtti órákban a városi távhőhálózat gerincvezetékén történt meghibásodás miatt a melegvíz-szolgáltatás átmeneti jelleggel le kellett állítanunk.

Életbe lépett a hőségriadó – Frissítő pontok Kazincbarcikán

Dátum: 2021. jún 22. 11:18

Életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriadó. Ez - az erről szóló kormányrendelet szerint - rendkívüli időjárási helyzetnek számít és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolor Kölyöktábor – Médiatábor

Médiaközpont

Kolor Kölyöktábor – Sporttábor

Kazincbarcika

Kolor Kölyöktábor – Élménytábor

Gyermekek Háza – Kézművesház

Kolor kölyök tábor – Színjátszó tábor

Egressy Béni Művelődési Központ

Kolorfutás Night

Kolorcity

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk