https://kolorline.hu/Komoly költségvetési megszorítások következhetnek a korábban megígért állami segítség hiányában

Komoly költségvetési megszorítások következhetnek a korábban megígért állami segítség hiányában

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Közel egy éve csekély kormányzati segítséggel zajlik a helyi védekezés finanszírozása, mely jelentős terheket jelent a város költségvetésének a központi adóelvonásokkal és a szolidaritási hozzájárulás megfizetésével kiegészítve.

Előreláthatólag Kazincbarcika Város Önkormányzatának a 2020-2021-es évet illetően 1.7 milliárd forintot kell kigazdálkodnia a kormányzati adóelvonások, az államnak fizetendő szolidaritási hozzájárulás és a koronavírus elleni védekezés finanszírozására.
– Mint ismeretes, önkormányzatunk 2020-as éve már eleve forráscsökkentéssel indult, hiszen a kormány Kazincbarcikát plusz teherrel, a szolidaritási hozzájárulás fizetésével sújtotta. Mindemellett már a tavalyi költségvetés elfogadásakor számoltunk azzal, hogy az akkor kibontakozó járvány gazdasági hatásai idehaza is jelentkeznek majd, azaz készültünk a rosszabb forgatókönyvre, ami sajnos nem maradt el. Ez a döntés a városi cégcsoportban 300 milliós elvonással járt, emellett a költségszűkítést minden intézményben érezték az ott dolgozók (óvodák, szociális szféra). Év közben a kibontakozó járvány miatti 100 millió forintot meghaladó többletköltség még nehezebbé tette a helyzetet – nyilatkozta lapunknak Klimon István alpolgármester.

Plusz források az önkormányzattól, csekély kormányzati segítség a vírus elleni helyi védekezésben

2020 márciusában jelent meg hazánkban először a COVID-19 koronavírus igazolt formában. Ezen időponttól kezdve a központi kormányzat védelmi szabályokat, szigorításokat vezetett be, melynek kapcsán számos feladat ellátása, és az azokhoz szükséges anyagi források megteremtése az önkormányzatokra hárult: például a helyi védekezés teljes körű megszervezése, védőfelszerelések, fertőtlenítőszerek beszerzése, házi segítségnyújtás bővítése, étkeztetés, stb.
Ezekre a felmerült plusz költségekre, mely Kazincbarcika esetében meghaladja a 100 millió forintot évente, kormányzati keretösszeg nem állt és nem áll rendelkezésre, tehát a város költségvetéséből szükséges finanszírozni.

Az állami elvonások lehetetlenné tehetik a biztonságos működést, veszélybe kerülhetnek a beruházások és a szolgáltatások

Az évente, Kazincbarcika esetében több mint 1 milliárd forintos, államnak fizetendő szolidaritási hozzájárulás tovább nehezíti a város helyzetét. A szolidaritási hozzájárulás lényege: az adóerő-képesség az önkormányzatok által elérhető átlagos értékkel számított iparűzésiadó-bevételt jelenti. Ahol ennek az egy főre vetített értéke meghaladja a 32 ezer forintot, ott kell szolidaritási hozzájárulást fizetni. Ez az államnak fizetendő összeg Kazincbarcika esetében az elmúlt években minden alkalommal 1 milliárd forinton felül volt: 2019-ben 1.2 milliárd forint, 2020-ban 1.3 milliárd forint. Tehát hiába a magasabb iparűzési adóból származó bevétel, ha annak jelentős részét a kormányzat elvonja az önkormányzati költségvetésből, tehát városunkat tekintve az évi 6-7 milliárd forintból több mint 1 milliárd forint azonnal kiesik a települési budget-ből.
Mindemellett 2020-ban a kormányzat a vírushelyzetre hivatkozva elvonta a településektől a gépjárműadót, a reklámhordozók utáni építményadó fizetési kötelezettségből származó bevételt, adóemelési stopot vezetett be, valamint  tavaly év végén bejelentette, hogy az iparűzési adó jelentős részével szintén nem számolhatnak költségvetésükben.
– Az önkormányzat számára jelentős bevételt képező kis-és középvállalkozások iparűzési adójának megfelezése veszélyezteti a kulcsfontosságú közszolgáltatások, többek között a szemétszállítás, a köztisztaság, az óvodai-bölcsődei ellátás, a kulturális, egészségügyi és szociális támogatások, ellátások biztosítását, veszélybe kerülhetnek a városi fejlesztések, vagy a már megnyert pályázatok – mondta Klimon István alpolgármester.
A Kormány a forráselvonások bejelentésekor ígéretet tett arra, hogy az önkormányzatok veszteségét valamilyen formában kárpótolja. Egy január 14-ei kormányrendelet szerint a 25 ezres lélekszám alatti települések alapból jogosultak a kiesés teljes kompenzálására, ám azt nekik is kérvényezniük kell. A nagyobbak számára azonban későbbi, egyedi egyeztetést, azaz tárgyalást ígértek. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében három település – Miskolc, Ózd és Kazincbarcika – érintett a témában. Az ellenzéki megyei városok közül Miskolcnak meghatározott célra –a miskolctapolcai fürdő üzemeltetésére – jut 700 millió forint, de az ellenzékinek számító városunk és Ózd egyelőre nem került szóba az egyeztetések terén. Ehhez képest egy év végi kormánydöntéssel tíz Fideszes vezetésű megyei jogú város működési költségeit egyenként 1,38 milliárd forinttal támogatják.

Bizonytalan a költségvetés tervezése

A kiesett bevételek kompenzációját az önkormányzat saját hatáskörében csupán a költségek csökkentésével – amit maximálisan meg is tett –vagy a helyi adók és szolgáltatások árának növelésével valósíthatná meg.
A minimálisan tervezett, háztartásonként pár száz forintot, az önkormányzat számára azonban összesen 100 millió forintot jelentő adóemelés, szintén kútba esett, hiszen 2021-ben tilos az adókat emelni, a kedvezményeket módosítani vagy újakat bevezetni. Sőt, még az önkormányzati szolgáltatásokért sem lehet emeltebb díjat kérni.
A járványügyi helyzet alakulásának függvényében akár további megszorítások is várhatóak, az állam jelen helyzetben bármikor egyéb forrásokat is megvonhat.
A kormány beígért egyeztetése nélkül, a tervezhetőség hiánya következtében kiszámíthatatlanná vált az önkormányzat költségvetése. A hiányzó források drasztikusan érintik az önkormányzati intézményeket és cégeket, a városüzemeltetést, valamint az egészségügyi alapellátást, hiszen ezeken a területeken is minimálisra kell redukálni a költségeket, akár további leépítések, vagy a feladatellátás színvonalának csökkentése árán is.

A 25 ezer fő feletti lakossal rendelkező városokkal való kormányzati egyeztetés témájában Szitka Péter polgármester megkereste Demeter Zoltán ország­gyűlési képviselőt, aki ígéretet tett arra, hogy a február elejére tervezett FIDESZ-frakcióülésen, ahol várhatóan lesz szó az említett városok költségvetési hiányának lehetséges pótlásáról, egyeztetéseket fog végrehajtani, és lehetőségeihez mérten segíti Kazincbarcika Város Önkormányzatát a további fejlődésben, működésben.

További híreink

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 03. 08:25

Május 7-én (kedden) szúnyoggyérítés lesz Kazincbarcikán. A Barcika Park Nonprofit Kft. megbízásából nem ez az első lépés idén a szúnyoginvázió megfékezésére: a szezonban már háromszor történt földi-biológiai gyérítés.

Leáll a távfűtés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 02. 22:33

A jó idő érkeztével május 6-tól leáll a távfűtés Kazincbarcikán. A társasházak képviselői természetesen egyedi igényeket is benyújthatnak a szolgáltató felé, amennyiben eltérő időpontban szeretnék a fűtést leállíttatni.

Így látják az ovisok Kolorcityt – Óvodai kiállítás nyílt a Don Bosco Sportközpontban

Dátum: 2024. máj 02. 07:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák szervezésében „70 éves a mi városunk!” címmel nyílt kiállítás április 25-én, a Don Bosco Sportközpontban. A megjelent családtagok és érdeklődők Kolorcity ovisainak szemével láthatták Kolorcityt, a kiállított „művek” pedig nagy sikert arattak.

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk