https://kolorline.hu/Vezessenek óvatosan a csúszós utakon!

Vezessenek óvatosan a csúszós utakon!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 24 óra alatt hét személyi sérüléssel végződött közúti közlekedési baleset történt, míg anyagi kárral járó ütközés huszonkilenc esetben jutott a rendőrség tudomására.

A megye útjain közlekedők a meteorológiai előrejelzéseket, illetve a baleset-megelőzési tanácsokat semmibe vették, így az elmúlt huszonnégy órában összesen harminchat közúti közlekedési baleset történt.

Ismételten körültekintőbb közlekedésre, és fokozott óvatosságra hívjuk fel a figyelmet!

A havas és jeges úttesten való közlekedéskor megnő a jármű megcsúszásának veszélye, különösen fékezéskor, valamint útkanyarulatokban való be- és kihaladáskor. Amennyiben a kelleténél gyorsabban halad a járművezető, előfordulhat, hogy elveszíti az uralmát az autó irányítása felett, és lesodródik az út menti árokba, illetve fának, vagy villanyoszlopnak ütközik.

baleset

A sofőröknek körültekintően kell a jármű gyorsítását, lassítását elvégezni, a fékpedált különös gondossággal kell kezelni.

A télies útviszonyok között a járművekkel indokolt nagyobb követési távolság tartása, illetve figyelemmel kell lenni a megnőtt fékútra, a megváltozott manőverezési képességre, a gumiabroncsok csökkent tapadására. Kiemelt figyelemmel kell közlekedni, ha ónos eső esik, vagy az útfelület jeges, mert ilyenkor minden fizikai szabály felülíródik. A féktávolság 1,5 másodperc reakcióidőt figyelembe véve nedves, csúszós úton 50 km/h sebességgel való haladás esetén 54 méter, míg száraz úton ez 35 méterre csökken. Ugyanilyen reakcióidő esetén, 90 km/ h sebességgel nedves aszfalton közlekedve a féktávolság 144 méterre nő meg, míg száraz úton csak 83 méteren belül áll meg az autó.

A rossz látási viszonyok között kiemelt figyelmet kell fordítani a járművek világító berendezéseinek működőképességére, azok használatára és megfelelő tisztítására, karbantartására. Ugyanilyen fontos a szélvédő, valamint az egyéb kilátást szolgáló, és segítő üvegfelületek hó és jégmentesítése is.

A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű, és a gumiabroncsok megfelelő állapota. A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével, és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja. A nyári gumi 7 C° fok alatt már nem teljesíti feladatát.

Ne feledjék a biztonságos közlekedés érdekében legtöbbet mi magunk tehetjük, ezért a megváltozott út, látási és időjárási viszonyok között is felelősen, óvatosan és empatikusan vezessünk!

További híreink

Még a színek is a mozgást sugallják — hétfőn helyére kerül a bicikliversenyző szobra

Dátum: 2024. máj 05. 19:01

Nagy nap lesz május 6. Kazincbarcika életében. Elkészült és a helyére kerül a város új alkotása, a Tour de Hongrie ihlette bicikliversenyző szobor. Szőke Gábor Miklós újabb alkotása a 26-os főút Attila úti körforgalmában kap helyet.

Az anyák nemcsak szülnek, de újjá is születnek – anyák napja van ma!

Dátum: 2024. máj 05. 05:00

Május első vasárnapja van, hagyományosan ekkor köszöntjük az édesanyákat. Az első anyák napi ünnepségre 1925-ben került sor, 1928 óta pedig minden évben ilyenkor köszönjük meg nekik, hogy vannak, hogy megszültek, felneveltek minket. De mit is kaptunk tőlük?

Elballagtak a kazincbarcikai vén diákok

Dátum: 2024. máj 04. 17:56

Kazincbarcika négy középiskolájából: a Szaléziből, az Irinyiből, a Deákból és a Surányiból május 3-án, pénteken elballagtak a végzősök. Idén 320 diák búcsúzik szeretett iskolájától, társaitól és tanáraitól Kolorcityben. A Don Bosco Szakképzőben később tartják a diákok búcsúztatását.

Fergeteges retró majális Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 04. 14:21

Pihenéssel és szórakozással ünnepelte Kazincbarcika május 1-jét. A program a retró jegyében zajlott: volt mazsorettfelvonulás, veteránautó-bemutató, a Fő téren felállított színpadon fellépett többek között Zoltán Erika, Csonka András, az LGT sztárjai pedig Falusi Mariannal adtak közös koncertet.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk