https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. február 19.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. február 19.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 22 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 909 fő
elhunytak száma: 25 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Közel egy éve jelent meg először igazolt formában a COVID-19 koronavírus Magyarországon. A világjárvány milliók életét követelte, hazánkban több mint 14 ezer elhunytat regisztráltak. Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk, éltünk meg hazánkban és a világon, hiszen a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Jelenleg a védőoltás beadása lassú ütemben halad, így továbbra is feltétlenül szükség van a türelemre és a higiéniai szabályok szigorú betartására.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a tömegbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be,
vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


A vakcina típusától és mennyiségétől is függ az oltás sorrendje

Azt, hogy hetente hány embert tudnak oltásra megszervezni a háziorvosok az aktuálisan rendelkezésre álló vakcina mennyisége határozza meg. A vakcinahiány, illetve a különböző vakcinák alkalmazási előiratai miatt a sorrendet az is befolyásolja, hogy mennyi és milyen oltóanyag van éppen, és ezeket milyen korosztályoknál lehet alkalmazni.
A heti feladataikat, a névlistát és az eloltható vakcinák számáról, fajtájáról szóló tudnivalókat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és a megyei oltási bizottságok küldi el a háziorvosoknak.
A lista egyben egy prioritási rend is, a praxishoz tartozó legidősebbtől halad sorban életkor szerint és figyelembe veszi az oltandó idős ember dokumentált krónikus betegségeit is.
Minden háziorvosi körzetre egyedi oltási programok vonatkoznak hetente, kéthetente a körzethez tartozó betegek életkora, betegségei alapján.
Jelenleg a háziorvos értesíti a praxisához tartozó regisztráltakat, hogy ki és mikor számíthat az oltásra. Ő dönt arról is, hogy ki oltható vagy nem.
A vakcinák beadására csütörtöktől vasárnapig került sor. Az önkormányzat a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központon keresztül segíti az idősek háziorvoshoz vagy oltópontra való szállítását.
A háziorvosokhoz kedden érkezett lista alapján történt 60 és 70 év felettiek oltása rendben megtörtént.
A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ idős és hajléktalanellátó intézményeiben ma rendben lezajlott a regisztrált munkatársak és ellátottak második, illetve elmaradt első oltásának beadása.
A koronavirus.gov.hu oldal információja alapján február második hetében, az AstraZeneca vakcinával megkezdődött a regisztrált 60 év alatti krónikus betegek oltása is. A háziorvosok ehhez is listát kapnak a regisztráltakról, akiket szintén ők értesítenek és egyeztetnek velük az oltás időpontjáról és helyszínéről.

Az oltásra a vakcinainfo.gov.hu oldalon a továbbiakban is lehet jelentkezni.


Nőtt a nem koronavírus által megbetegedett gyerekek száma. Fokozottan ügyeljenek a gyermekek higiéniájára!

Az elmúlt napokban bár koronavírus-érintettség miatt csupán egy esetben, a Tompa Mihály Református Általános Iskolában volt szükség intézkedésre – a 7. a és 7. b osztályosok digitális oktatásra tértek át –, egyre több kisgyermeknél jelentkeztek enyhe torokfájással, hasmenéssel és hőemelkedéssel járó egyéb felsőlégúti megbetegedések, amelyek miatt nőtt a hiányzók száma a kazincbarcikai nevelési, oktatási intézményekben. A szülők a szabályoknak megfelelően nem vitték bölcsődébe, óvodába és iskolába a tüneteket produkáló gyermekeket. Az intézményekben fokozottan ügyelnek a rendszeres fertőtlenítésre, a dolgozók és a gyermekek higiéniájára, de érdemes figyelni arra is, hogy hazaérkezéskor is mossanak kezet, illetve, ha lehetőség van rá használjanak fertőtlenítőszert is!

Az I. és II. Számú Bölcsőde 70 %-os kihasználtsággal működik.

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák Székhely óvodájában a gyermekek 89 %-a, a Füzike Tagóvodájában 77 %-a, a Napsugár Tagóvodájában 76 %-a, a Mesevár Tagóvoda 75 %-a, a Nefelejcs Tagóvoda 52 %-a, a Százszorszép Tagóvoda 86 %-a, az egyházi fenntartású Eszterlánc óvodában 80 %-a, az Angyalkert óvodában pedig 85 %-a volt óvodában.

A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskolában 1 gyermek igazoltan Covid-19 fertőzött, az osztályok a megszokott létszámmal működnek, nem tapasztalható nagyobb mértékű hiányzás.

A Csillagfürt EGYMI-ben, a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban, valamint a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában nem tudnak Covid-19 érintettségről.

A rendszeres intézményi fertőtlenítés ellenére a vírus sajnos bármelyik intézmény falai között megjelenhet, a fertőzést bárki beviheti, ezért nagyon fontos a dolgozók, a szülők és amennyire lehet, a gyerekek szabálykövető magatartása. Amennyiben gyermekükön vagy magukon légúti fertőzés tüneteit észlelik, kérjük, hogy ne menjenek közösségbe, maradjanak otthon!


A Covid-19 mellett, az egyéb cseppfertőzéssel terjedő betegségek ellen is érdemes maszkot hordani

A koronavírus-fertőzöttek száma ugyan csökkenő tendenciát mutat, ám jelenleg nőtt az egyéb felsőlégúti betegségek aránya a városban. Kazincbarcika közterületein nem kötelező maszkot viselni, de mindenképp ajánlott, hiszen ezzel nemcsak a koronavírus, hanem egyéb cseppfertőzéssel terjedő kórokozó is elkerülhető. Bár az oltások folyamatosan zajlanak, ha valaki bármilyen akut lázas betegségben szenved, annak nem adható be a vakcina. Érdemes ezt is figyelembe venni, különösképpen az idős korosztály, a krónikus betegek, a fertőzés szempontjából kiemelten veszélyeztetettek esetében. A saját és a mások védelme érdekében ne csak beltéren, hanem a forgalmasabb közterületeken is viseljünk maszkot, különösen a bankok, posta, oktatási és szociális intézmények közelében, valamint ahol nem tartható a 1.5-2 méteres távolság.

Amennyiben az aktív fertőzöttek száma megnövekszik, úgy Kazincbarcika Város Önkormányzata ismét visszaállítja a közterületi maszkviselési kötelezettséget.


Köszönjük, hogy vigyáznak egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

További híreink

Újraindul a kazincbarcikai úszószakosztály!

Dátum: 2021. szept 18. 08:00

Az új személyi feltételeknek hála az úszószakosztály ez év szeptemberétől újra megkezdi a munkát. Bemutató edzésre szeptember 20-án kerül sor a Kazincbarcikai Fedett Uszodában.

Tűzifát csak megbízható, bevált helyről!

Dátum: 2021. szept 18. 08:00

A postaládájába dobott szórólapon szereplő telefonszámról rendelt tűzifát egy férfi Békéscsabán. Két Borsod megyei férfi szállította ki neki a tüzelőt, de kevesebbet kapott, mint amennyit kért és kifizetett.

Megelőzés kortalanul

Dátum: 2021. szept 17. 13:49

A rendőrök Komplex bűnmegelőzési, és baleset-megelőzési napot tartottak Sajókazán.

Az elmaradt második oltásokra is lehet már időpontot foglalni

Dátum: 2021. szept 17. 09:00

Az átoltottság további növelése és a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyásának megelőzése érdekében szeptember 16-tól az internetes időpontfoglalóban a határidőn túli, valamilyen oknál fogva elmaradt második oltásokra is lehet már időpontot foglalni.

KolorTV élőben

Programajánló

Idősek hónapja – Csepregi Éva műsora

Don Bosco Sportcsarnok

Idősek hónapja – Zorán-koncert

Egressy Béni Művelődési Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk