https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. február 23.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. február 23.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén
igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 22 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 917 fő
elhunytak száma: 25 fő
oltásban részt vevő lakosok száma: 247 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Közel egy éve jelent meg először igazolt formában a COVID-19 koronavírus Magyarországon. A világjárvány milliók életét követelte, hazánkban közel 14 500 elhunytat regisztráltak. Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk, éltünk meg hazánkban és a világon, hiszen a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Jelenleg a védőoltás beadása lassú ütemben halad, így továbbra is feltétlenül szükség van a türelemre és a higiéniai szabályok szigorú betartására.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a tömegbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be,
vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Megkezdődött a 60 év alatti, krónikus betegek oltása

Kazincbarcikán az országos rendelkezések alapján zajlik az oltás, itt is megkezdődött a 60 év alatti, krónikus betegek oltása. Minden praxisra egyedi oltási programok vonatkoznak hetente, kéthetente a körzethez tartozó betegek életkora, betegségei szerint.
A háziorvosok a névlista alapján döntik el, hogy ki, mikor és melyik vakcinával oltható. A mai napig 247 kazincbarcikai lakos kapta meg az oltás első vagy második adagját, ami az információink szerint várhatóan egy héten belül meg fog sokszorozódni, mivel február 28-áig további 700 oltásra való vakcina érkezik a praxisokba.
Jelenleg a Pfizer, az AstraZeneca, a Szputnyik, valamint Shinopharm oltóanyagok állnak rendelkezésre a városban Az eddigi tapasztalatok szerint nem merült fel komolyabb mellékhatás egyetlen esetben sem. A regisztráltak közül volt olyan, aki nem fogadta el a nemzetközi engedéllyel nem rendelkező vakcinát, vagy egyáltalán nem kérte az oltást.


A 60 év feletti nyugdíjasok levélben is regisztrálhatnak

A koronavírus elleni védőoltás önkéntes és ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehetséges egy online űrlap kitöltésével.
A vakcinainfo.gov.hu oldalon, a regisztráció során a nevet, lakcímet, életkort, taj-számot és a kapcsolattartáshoz szükséges telefonszámot, e-mail-címet kell megadni. Erre azért van szükség, mert később a kapcsolattartási adatok révén tudják tájékoztatni a regisztráltakat az oltással kapcsolatos fontos információkról. Fontos, hogy az oltás sorrendjét nem a jelentkezés időpontja, hanem a veszélyeztetettség mértéke határozza meg. Az oltás helyszínéről és pontos időpontjáról minden esetben a háziorvostól kapnak értesítést.
Regisztrálni nemcsak online, hanem postai úton is lehet. A Magyar Posta Zrt. közleménye szerint a levelet minden 60. életévét betöltött nyugdíjas megkapja. A Nemzeti Népegészségügyi Központ levelében a tájékoztató mellett egy regisztrációs lap és egy válaszboríték is található, amelynek kitöltésével és visszaküldésével a nyugdíjasok regisztrálhatnak a koronavírus elleni védőoltásra.


Márciusban is működik a Kazincbarcika Város Önkormányzata által biztosított, akut koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas OMSZ PCR-mintavételi pont

Az elmúlt két hétben stagnált a mintavételek száma, de az esetszámok tekintetében az országos tendencia azt mutatja, hogy várhatóan ismét növekedni fog az igény a tesztelésre. A PCR-mintavételi ponton márciusban is felkészülten várják a betegeket.
Akiknek egészségi állapota megengedi, és szeretnék felgyorsítani a háziorvos/Nemzeti Népegészségügyi Központ által elrendelt mintavételt, lehetőségük nyílik, hogy előzetes telefonos időpontegyeztetést követően személyesen jelenjenek meg a Kazincbarcika Város Önkormányzata által biztosított szűrőponton.
A vizsgálat gyorsítása érdekében gyorsteszteket is alkalmaznak, amely, ha pozitív eredményt mutat, nincs szükség további mintavételre, azt a Népegészségügyi Központ elfogadja. Ha tüneteket produkál valaki, és negatív lett a gyorstesztje, akkor elvégzik a PCR-mintavételt is.

Fontos tudni:

  1. A PCR-tesztelést továbbra is a háziorvos/NNK rendeli el a beteggel történő telefonos konzultációt követően.

  2. A beteg a háziorvossal történő telefonos konzultáció során jelezheti, hogy egészségi állapota engedi vagy sem, hogy a tesztet a mintavételi ponton vegyék le.

  3. A mintavételi pontra időpontegyeztetés nélkül nem lehet bejutni.

  4. Az időpontegyeztetést a háziorvos PCR-teszt iránti jelzését követően az Országos Mentőszolgálat végzi, az OMSZ telefonon veszi fel a kapcsolatot a beteggel. A mintavételi ponton történő szűrési lehetőség ekkor is egyeztethető.

  5. A mintavételi pont Kazincbarcika, Fő tér 35. fszt. 1. szám alatt 8.00-22.00 óra között üzemel. A betegeket előzetesen 10 perces időeltéréssel hívja be az OMSZ.

  6. A mintát az OMSZ munkatársai veszik le.

  7. A mintavételi pontra kizárólag autóval (tömegközlekedés kizárt) érkezhet a beteg.

  8. A mintavételi pontra kizárólag hívásra lehet belépni, a hívásig az autóban kell várakozni.

  9. A mintavételi pont előtt az önkormányzat két darab parkolóhelyet biztosít a tesztre érkezők számára.

  10. A mintavételi ponton egy időben az OMSZ munkatársain kívül egy fő tartózkodhat.

  11. Az OMSZ munkatársai minden beteg után fertőtlenítést végeznek.

  12. A mintavételi ponton naponta kb. 50-60 beteg tesztelhető.

  13. Az OMSZ munkatársainak kérése, hogy a megbeszélt időpontra minden esetben pontosan érkezzenek!


A városi nevelési-oktatási intézményekben jelenleg nincs koronavírus-fertőzéssel érintett, de sok a nem COVID-19 által megbetegedett gyerekek száma. Fokozottan ügyeljenek a gyermekek higiéniájára!

A kazincbarcikai bölcsődékben, óvodákban és iskolákban nincs koronavírus-fertőzésben érintett személy. A pénteki közleményünkben adtunk tájékoztatást arról, hogy sok kisgyermeknél jelentkeztek enyhe torokfájással, hasmenéssel és hőemelkedéssel járó egyéb felsőlégúti megbetegedések. Azóta többen meggyógyultak, így kevesebb lett a hiányzó. A bölcsődékbe és az óvodákba járó gyermekek száma 80 % körül mozog.  Az intézményekben továbbra is fokozottan ügyelnek a rendszeres fertőtlenítésre, a dolgozók és a gyermekek higiéniájára, a fertőzések terjesztésének megakadályozása érdekében érdemes hazaérkezéskor is kezet mosni, illetve, ha lehetőség van rá használjanak fertőtlenítőszert is!

A rendszeres intézményi fertőtlenítés ellenére a vírus sajnos bármelyik intézmény falai között megjelenhet, a fertőzést bárki beviheti, ezért nagyon fontos a dolgozók, a szülők és amennyire lehet, a gyerekek szabálykövető magatartása. Amennyiben gyermekükön vagy magukon légúti fertőzés tüneteit észlelik, kérjük, hogy ne menjenek közösségbe, maradjanak otthon!


Köszönjük, hogy vigyáznak egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

További híreink

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Útlezárás a Futókörök napján, április 27-én

Dátum: 2024. ápr 24. 18:37

Szombaton, április 27-én rendezik a Futókörök napját a Csónakázó-tónál. Az egésznapos program miatt a kiskerttulajdonosok csak a Hajcsár utca felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk