https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. március12.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. március12.

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 51 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 965 fő
elhunytak száma: 28 fő
oltásban részt vett lakosok száma: 2137 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Közel egy éve jelent meg először igazolt formában a COVID-19 koronavírus Magyarországon. A világjárvány milliók életét követelte, hazánkban már meghaladta a 16 600 főt az elhunytak száma. Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk, éltünk meg hazánkban és a világon, hiszen a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Jelenleg a védőoltás beadása lassú ütemben halad, így továbbra is feltétlenül szükség van a türelemre és a higiéniai szabályok szigorú betartására. Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a tömegbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán.

Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Folyamatosan oltanak az orvosok a kazincbarcikai háziorvosi praxisokban. 

A Sinopharm nevű vakcina országosan eloltásra került, így a háziorvosok a Moderna és az AstraZeneca vakcinákkal oltanak, átlagosan 20-25 főt háziorvosi körzetenként. A héten Kazincbarcikán az AstraZeneca vakcinával történő oltás zajlott a háziorvosok körében, az oltópontokon Pfizer és Sputnyik oltóanyag került beadásra. Vasárnapig pótlásra kerül a múlt hétvégi elmaradt tömeges oltás.


Új csalási formák jelentek meg a koronavírus kapcsán. 

A csalók minden lehetőséget megragadnak és leginkább az idős emberekre fókuszálnak, akik egyedül élnek. Világszerte tapasztalható, hogy az új koronavírus által terjesztett járvány miatt megjelentek az olyan álértékesítők, akik weboldalakon, közösségi oldalakon, e-mail-címeken és telefonon keresztül kínálnak egészségügyi eszközöket és újonnan már a vakcinával történő oltásra is ajánlkoznak, vagy erre hivatkozva személyes adatokat próbálnak kicsalni főként a szépkorúaktól. A csalók klinikai, kórházi dolgozóknak, háziorvosnak, vagy önkormányzati dolgozónak kiadva magukat személyesen, vagy telefonon keresztül igyekeznek megtéveszteni az idős embereket az oltásra hivatkozással. Előfordulhat, hogy személyesen keresik meg az idős embereket, ekkor egészségügyi dolgozók által viselt fehér ruhában jelennek meg. Adategyeztetést végeznek, személyes és bankkártya adatokat kérnek el annak érdekében, hogy az általuk hivatkozott szervezet nevében (pl.: önkormányzat) a járvány miatt támogatást tudjanak átutalni a felhívott részére, egyben – látszólag – a védőoltásra is regisztrálnak. Személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek. Ha ezek illetéktelen személyek számára hozzáférhetővé válnak, az jelentős anyagi károkat okozhat.

A rendőrség tanácsa arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap, vagy felkeresik, hogy hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!


Rendben zajlott a digitális oktatás első hete a kazincbarcikai általános iskolákban. Továbbra is kevesen igényelték az ügyeletet a nevelési-oktatási intézményekben.

A II. Számú Bölcsődében működő ügyeletet a mai napon összesen 32 gyermek vette igénybe, a jövő héten előreláthatólag 36 apróság felügyeletét látja majd el az intézmény.

A Kazincbarcikai Összevont Óvodákban a Mesevár Tagóvoda látja el az ügyeletet, ma összesen 24 óvodás tartózkodott az intézményben. A tavalyihoz hasonlóan az óvónők online foglalkozásokkal segítenek a szülőknek a gyermekeik otthoni fejlesztésében és a hasznos időtöltésben. A jelenlegi téma a március 15-e, a hazaszeretet ismertetése, kokárda és zászlókészítés volt. Az Eszterlánc óvodában ma hárman vették igénybe az ügyeletet.

Az Angyalkert Görögkatolikus Óvodában a héten 11 óvodás volt ügyeletben.

A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskolában és tagiskoláiban kimondottan jól sikerült az első digitális hét, hiszen már előre felkészültek erre a pedagógusok. Az 1900 diákból csupán 103 fő nem tudja igénybe venni ezt a fajta oktatást. Nekik az iskola március 5- én nyomtatott formában kétheti tananyagot adott ki. A digitális oktatás a fő tárgyak tekintetében online módon zajlik, ami azt jelenti, hogy a tanulóknak az adott időben valóban a számítógép előtt kell lenniük. Az alsó tagozatosoknak reggel 8-10 óráig, a felső tagozatosoknak pedig 10-től délután 3-ig tartanak az online órák.  A készségtárgyak tanítása digitális oktatási rendben zajlik, vagyis a tanárok előre átküldik a diákok számára a feladatokat, amiket meg kell oldaniuk. Az ügyeletet minden tagiskola maga látja el, az osztályfőnöknek kell jelezni, ha valaki szeretné azt igénybe venni. Ma 4 gyermek volt iskolában.

A Tompa Mihály Református Iskolában is rendben zajlott a digitális oktatás első hete, senki nem kért ügyeletet.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban a teams és a classroom alkalmazáson keresztül, továbbra is zökkenőmentesen zajlik a digitális oktatás.


Kazincbarcikán betartják a szigorító járványügyi intézkedéseket – összefoglaló a jelenlegi védelmi intézkedésekről 

Kazincbarcikán az országos átlaghoz képest lassabb ütemben nő az új fertőzések száma, ez annak tudható be, hogy a városban élők betartják a szigorító intézkedéseket, valamint következetesek a maszk használatában.

A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma.

A március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépett védelmi intézkedések a következők:

  • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
  • A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.
  • A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, az otthoni munkavégzés ajánlott.
  • Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben van este 8 óra és reggel 5 óra között. A kijárási tilalom alóli mentesség egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.
  • Az üzletek zárva tartanak. Kivétel: az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac. 
  • Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi-, szociális-, pénzügyi-, postai, járműszervíz-szolgáltatásokat. 
  • Az éttermekben továbbra is van lehetőség elviteles vásárlásra. 
  • Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki. Az önkormányzatok kérésére az óvodákban és az iskolákban biztosítani kell a  gyermekfelügyeletet. A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is érvényben van.
  • A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Az igazolt sportolók edzései megtarthatóak, a mérkőzések kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.
  • Szigorúbb lett a határátlépés ellenőrzése, de a tranzit- és teherforgalom nem lett korlátozva.
  • A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg. Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.


Március 8-tól, azaz a hétfőtől bevezetett járványügyi szigorítások ideje alatt nem lehet jogosítványt szerezni.

A szigorítások értelmében jelenleg az autóvezetői oktatás is szünetel. A Magyar Közlöny pénteki számában megjelent 104/2021. (III. 5.) kormányrendelet alapján, valamint a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont döntésével összhangban, a Magyar Vöröskereszt 2021. március 8-tól határozatlan ideig országosan felfüggeszti az elsősegélynyújtó tanfolyamait és a közúti elsősegélynyújtó vizsgáztatást. Nemcsak az egészségügyi vizsgázás szünetel, hanem minden jogosítványszerzéssel kapcsolatos képzés és vizsga fel van függesztve.


Rendhagyó megemlékezés az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére Kazincbarcikán.

A kormányzati döntés értelmében, miszerint továbbra sem tarthatók közösségi rendezvények, idén elmarad az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepség Kazincbarcikán. A jeles alkalom kapcsán a KolorTv szerkesztősége március 15-én este 18 órától ünnepi megemlékező műsorral készül.

A KolorTv csatornáján ez alkalomból ünnepi műsor tekinthető meg este 18 órától. Az összeállításban Jancsó Dóra és Jenei Gábor színművészek szerepelnek, akik verssel, prózával és dalokkal emlékeznek a szabadságharc hőseire és a márciusi ifjakra. A több mint negyven perces összeállításban látható lesz a sajókazai Radvánszky-kastély, valamint a bánhorváti Platthy-kastély is.


Köszönjük, hogy vigyáznak egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

További híreink

Elismerésben részesült a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet vezetője

Dátum: 2024. máj 11. 09:00

Vincze Csaba nyugalmazott alezredes a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányságért díjat kapta meg. A Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet vezetője szakmai munkájának támogatásáért vehette át az elismerést.

A zöldből a Kékesbe: Kazincbarcikáról rajtolt a Tour de Hongrie 3. szakasza

Dátum: 2024. máj 10. 18:26

A 2024-es Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárfutam öt napjából ismét kettőn lehetett dicső versenyhelyszín városunk. A leghosszabb, 180 kilométeres harmadik táv a kazincbarcikai Fő téren kezdődött. A büszkén zöld városunkból kiszaladó utak egyik legszebbikén, szintén dús zöldön át haladtak a szívós versenyzők egészen a Kékestetőig.

A mentőket ünnepelték Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 10. 15:06

Magyarországon a mentők „születésnapja” május 10., mivel 1887-ben ezen a napon kezdte meg működését a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület. A jeles nap alkalmából Kazincbarcikán is elismerésben részesültek az életmentésben élenjáró mentők.

Tour de Hongrie — ismét megmutatta magát Kazincbarcika

Dátum: 2024. máj 09. 17:21

A Tour de Hongrie kerékpáros verseny második szakaszának befutója Kazincbarcika volt. A napot a brit Mark Cavendish nyerte, magára öltve a sárga trikót.

KolorTV élőben

Programajánló

Játszóeszköz-avatók Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Közösségi nap a Herbolyai-tavon

Kazincbarcika, Herbolyai II-es tó

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk