https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. március 16.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. március 16.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 55 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 979 fő
elhunytak száma: 28 fő
oltásban részt vett lakosok száma: 2356 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Közel egy éve jelent meg először igazolt formában a COVID-19 koronavírus Magyarországon. A világjárvány milliók életét követelte, hazánkban már meghaladta a 17 200 főt az elhunytak száma. Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk, éltünk meg hazánkban és a világon, hiszen a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Jelenleg a védőoltás beadása lassú ütemben halad, így továbbra is feltétlenül szükség van a türelemre és a higiéniai szabályok szigorú betartására. Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a tömegbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


A lakosság informálásának hiánya nehezíti a háziorvosok munkáját országos szinten. Kazincbarcika város vezetői folyamatos tájékoztatásának köszönhetően helyi szinten nincs lakossági felháborodás a házorvosok oltási rendjével kapcsolatban.

Országos szinten hatalmas felháborodást keltett, hogy a lakosság kellő információ hiányában gyakran a háziorvosokon kéri számon, hogy miért nem oltották be vagy miért nem tud kielégítő tájékoztatást adni a rendelkezésre álló vakcináról.
Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Győr-Moson-Sopron megyei elnöke közösségi oldalán osztotta meg véleményét, miszerint az egyik legnagyobb aktuális probléma a koronavírus elleni oltások szervezése. Posztjában pontokba szedve foglalta össze a témához kapcsolódó tudnivalókat.
Kazincbarcika Város vezetői a koronavírus-járvány hazai megjelenése óta folyamatosan, közlemények formájában informálják a kazincbarcikaiakat, ennek köszönhetően helyi szinten nincs lakossági felháborodás a házorvosok oltási rendjével kapcsolatban.
Korábbi közleményünkből tudható: azt, hogy hetente hány embert tudnak oltásra megszervezni a háziorvosok az aktuálisan rendelkezésre álló vakcina mennyisége határozza meg. A vakcinahiány, illetve a különböző vakcinák alkalmazási előírásai miatt a sorrendet az is befolyásolja, hogy mennyi és milyen oltóanyag van éppen, és ezeket milyen korosztályoknál lehet alkalmazni.
A heti feladataikat, a névlistát és az eloltható vakcinák számáról, fajtájáról szóló tudnivalókat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és a megyei oltási bizottságok küldik el a háziorvosoknak.
A lista egyben egy prioritási rend is, a praxishoz tartozó legidősebbtől halad sorban életkor szerint és figyelembe veszi az oltandó idős ember dokumentált krónikus betegségeit is.
Minden háziorvosi körzetre egyedi oltási programok vonatkoznak hetente, kéthetente a körzethez tartozó betegek életkora, betegségei alapján.
Jelenleg a háziorvos értesíti a praxisához tartozó regisztráltakat, hogy ki és mikor számíthat az oltásra. Ő csak a rendelkezésre álló adatok alapján dönt arról is, hogy ki oltható vagy nem.
A múlt héten 219 fő kapta meg a vakcinát. Az egészségügyi dolgozókon felül eddig összesen 2356 főt oltottak be a városban.
A Kazincbarcikai Városi Kórházban működő oltópont továbbra is működik, a hétvégén a rendőrség és a katasztrófavédelem dolgozói kapták meg a vakcinát.


Igény esetén bővített kapacitással működik a Kazincbarcika Város Önkormányzata által biztosított, akut koronavírus fertőzés kimutatására alkalmas OMSZ PCR-mintavételi pont

November 3-ától azon betegek számára, akiknek egészségi állapota megengedi, és szeretnék felgyorsítani a háziorvos/Nemzeti Népegészségügyi Központ által elrendelt mintavételt, lehetőségük nyílik, hogy előzetes telefonos időpontegyeztetést követően személyesen jelenjenek meg a Kazincbarcika Város Önkormányzata által biztosított szűrőponton.
A vizsgálat gyorsítása érdekében gyorsteszteket is alkalmaznak, amely, ha pozitív eredményt mutat, nincs szükség további mintavételre, azt a Népegészségügyi Központ elfogadja. Ha tüneteket produkál valaki, és negatív lett a gyorstesztje, akkor elvégzik a PCR-mintavételt is.
Az elmúlt héten dupla kapacitással és hosszított nyitvatartással hétvégén is működött a kazincbarcikai PCR-mintavételi pont. A napi átlagosan 100-120 elvégzett teszt eredményei alapján elmondható, hogy az elmúlt időszakban folyamatosan növekedett a koronavírus-fertőzöttek száma. A mentőszolgálat mind humánerőforrásban, mind eszközökben továbbra is fel van készülve arra, hogy megnövekedett mintavételi igény esetén bővítsék a kapacitásukat.

Fontos tudni:

  1. A PCR-tesztelést továbbra is a háziorvos/NNK rendeli el a beteggel történő telefonos konzultációt követően.

  2. A beteg a háziorvossal történő telefonos konzultáció során jelezheti, hogy egészségi állapota engedi vagy sem, hogy a tesztet a mintavételi ponton vegyék le.

  3. A mintavételi pontra időpontegyeztetés nélkül nem lehet bejutni.

  4. Az időpontegyeztetést a háziorvos PCR-teszt iránti jelzését követően az Országos Mentőszolgálat végzi, az OMSZ telefonon veszi fel a kapcsolatot a beteggel. A mintavételi ponton történő szűrési lehetőség ekkor is egyeztethető.

  5. A mintavételi pont Kazincbarcika, Fő tér 35. fszt. 1. szám alatt 8.00-22.00 óra között üzemel. A betegeket előzetesen 10 perces időeltéréssel hívja be az OMSZ.

  6. A mintát az OMSZ munkatársai veszik le.

  7. A mintavételi pontra kizárólag autóval (tömegközlekedés kizárt) érkezhet a beteg.

  8. A mintavételi pontra kizárólag hívásra lehet belépni, a hívásig az autóban kell várakozni.

  9. A mintavételi pont előtt az önkormányzat két darab parkolóhelyet biztosít a tesztre érkezők számára.

  10. A mintavételi ponton egy időben az OMSZ munkatársain kívül egy fő tartózkodhat.

  11. Az OMSZ munkatársai minden beteg után fertőtlenítést végeznek.

  12. A mintavételi ponton naponta kb. 50-60 beteg tesztelhető.

  13. Az OMSZ munkatársainak kérése, hogy a megbeszélt időpontra minden esetben pontosan érkezzenek!


A tavaszi szünet végéig automatikusan meghosszabbítják a lejáró GYES-, GYED- és GYET-jogosultságokat

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter szombaton, videóüzenetben jelentette be, hogy a GYES-, GYED- vagy GYET-jogosultságot automatikusan meghosszabbítják mindaddig, amíg az iskolák és az óvodák működése a mostanihoz hasonló lesz, tehát a tavaszi szünet végéig.
A döntés indokaként szerepelt, hogy a járvány harmadik hulláma miatt az iskolák ismét átálltak a digitális működésre, és az óvodák sem tartanak nyitva, csak kiemelten szükséges esetben biztosítanak ügyeletet. Ez komoly megterhelést, hétköznapi problémákat jelenthet a családoknak. (forrás: MTI)


Használják a NAV elektronikus ügyéntézési lehetőségeit!

A veszélyhelyzet miatti kormányzati intézkedések betartására, a fertőzések megelőzésére a NAV központi ügyfélszolgálatain a személyesen megjelenő ügyfeleket előzetes időpontfoglalás alapján fogadják. Az egészségügyi szolgáltatási járulék ügyintézése, a csekkigénylés és a beadványok beadása időpontfoglalás nélkül is intézhető.
A személyes ügyintézés helyett célszerű otthonról kapcsolatba lépni a NAV munkatársaival. A gyors és rugalmas ügyintézést a NAV elektronikus szolgáltatásai biztosítják.
Konkrét ügyek intézéséhez, a 06-80/20-21-22 számon ingyenesen hívható a NAV Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszere. A rendszer használatához ügyfélazonosító-számra (PIN-kód) vagy részleges kódú telefonos azonosításra van szükség. Ügyfélazonosító-szám legegyszerűbben a https://www.nav.gov.hu/ oldalról is elérhető Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás használatával igényelhető a TEL-nyomtatványon.
Általános kérdésekben regisztráció nélkül is hívható a NAV Infóvonala a 1819-es telefonszámon.
A gépjárműadóval kapcsolatban a 1819-es telefonszámon a 2-es főmenüpont kiválasztásával lehet kérdezni a NAV munkatársaitól.
Kérik, hogy csak rendkívül indokolt esetben keressék fel személyesen a NAV ügyfélszolgálatát! Ha mindenképpen szükséges a személyes ügyintézéshez, időpont a https://www.nav.gov.hu/, valamint a https://www.nav.gov.hu/nav/szolgaltatasok/ugyfelszolgalati_idopont_foglalasa menüpont alatt foglalható.
Halaszthatatlan személyes ügyintézés alkalmával nyissanak ügyfélkaput vagy igényeljenek telefonos ügyfélazonosító-számot (PIN-kód), hogy a későbbiekben legyen lehetőség az online vagy a telefonos ügyintézésre! Ezzel elkerülhető a sorban állás és otthonról egyszerűbben, gyorsabban és biztonságosabban intézhetők az adóügyek.


Köszönjük, hogy vigyáznak egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

 

További híreink

TÉRKÉPPEL — Nem áll meg a munka az Újkazinc városrészen és a Paál László utcán sem

Dátum: 2024. ápr 15. 18:57

Az Újkazinc városrészen április 17-től (szerdától) aszfaltmarással folytatódik az útfelújítás, a Paál László utcán pedig ugyanekkortól egy szakasz lezárásra kerül. Mint arról már többször is beszámoltunk: Kazincbarcikán összesen 2,5 km út kap teljesen új aszfaltot.

Mező Misi fellépése koronázta meg a költészet napját Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 14. 20:24

A Magna Cum Laude frontembereként ismert énekes rendhagyó műsorral bűvölte el a közönséget a Mezey István Művészeti Központban. Mező Misi Mesélő című előadásán nemcsak a zenéé volt a főszerep — személyes, egyúttal inspiráló történetei is elhangzottak.

Jubileumi, 10. születésnapját ünnepelte a Kincsem Napközi

Dátum: 2024. ápr 13. 21:02

A jelenleg 32 férőhellyel üzemelő intézmény 2014-ben vált a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ tagjává. Az intézmény jelentős és megkerülhetetlen szerepet tölt be a város életében: az ide járó fogyatékkal élő fiatalok társadalmi integrációját és esélyegyenlőségét is segíti.

Súlykorlátozott zónát alakítanak ki Sajószentpéteren

Dátum: 2024. ápr 12. 17:11

Tavaly év végén adták át a forgalomnak az új 260-as, többek között Sajószentpétert elkerülő utat. A fejlesztés lehetőséget teremtett arra, hogy a településen átmenő nehézgépjármű-forgalmat átirányítsák az új útra, tehermentesítve ezzel a várost.

KolorTV élőben

Programajánló

Babakiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk