https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. március 26.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. március 26.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 108 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma:1049 fő
elhunytak száma: 31 fő
oltásban részt vett lakosok száma: 3747 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Jelenleg tetőzik a koronavírus-járvány harmadik hulláma. A világjárvány milliók életét követelte, hazánkban már 19 499 fő az elhunytak száma. Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk, éltünk meg itthon és a világon, hiszen a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Jelenleg a védőoltás beadása lassú ütemben halad, így továbbra is feltétlenül szükség van a türelemre és a higiéniai szabályok szigorú betartására. Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a tömegbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Leghamarabb április 19-én újraindulhatnak az óvodák és az iskolák. Kitolhatják a boltok nyitvatartási idejét és a kijárási korlátozás kezdetét

Egyelőre semmilyen nyitás nem engedhető meg, de komoly esély van arra, hogy Magyarországon a legtöbb - vagy akár minden - uniós országot megelőzően válik szabaddá az élet, és szabad nyarunk lesz - mondta a miniszterelnök a Kossuth rádióban pénteken.
Orbán Viktor közölte: reális esély van arra, hogy április 19-én újraindulnak az óvodák, az iskolák és a középiskolák.
Kiemelte: mivel a boltok előtt sorok alakulhatnak ki, megfontolják, hogy kitolják a nyitvatartási időt, ezzel együtt pedig a kijárási korlátozás kezdetét. A részletszabályokról jelenleg is tárgyal az operatív törzs.
A harmadik hullám azért van, mert a brit mutáns meghatározóvá vált, és ez háromszor több embert képes megfertőzni. Arra kérte a fiatalokat, hogy tartsák be a szabályokat, nemcsak a szüleik és nagyszüleik, hanem maguk miatt is.
A kormányfő arról is beszélt, hogy a boltok nyitvatartását illetően átállhatnak a négyzetméteralapú szabályozásra, tíz négyzetméterenként egy ember tartózkodhatna a helyiségben, de erről még tárgyalnak.
Kijelentette: ragaszkodik ahhoz, hogy amíg a 65 év feletti regisztráltakat be nem oltják, semmilyen újraindításról nem lehet beszélni. E csoport 71 százalékát már beoltották, és jól haladnak.
A várandósokat szabad oltani Pfizer- vagy Moderna-vakcinával, ezért azt kérte, hogy regisztráljanak ők is.
Az iskolákról elmondta: az ott dolgozókat be kell oltani az újranyitáshoz. Az összes regisztrált munkatársat szükséges beoltani, mielőtt megnyitják az intézményeket, erre április 10-éig kerülhet sor, majd 19-én újraindulhatnak az óvodák, az iskolák és a középiskolák.
Megerősítette, hogy „szabad nyarunk lesz”, bár lehetnek olyan rendezvények, ahova csak védettségi kártyával lehet majd bemenni. (MTI)


Kérjük, kerüljék a sűrű forgalmú helyeket! Tartsuk be a higiéniai szabályokat és viseljük helyesen a maszkot!

Továbbiakban is rendkívüli mértékben növekszik a koronavírus-fertőzöttek és a betegségben elhunytak száma az országban. Városunkban bár az időben meghozott intézkedéseknek és a lakosság szabálykövető magatartásának köszönhetően lassabban emelkednek az esetszámok, mégis szükség van a fokozottabb védekezésre.
A védekezés leghatékonyabb formája az emberi, fizikai kontaktok megszüntetése, vagyis, ha otthon maradunk. Ez az egyetlen megoldás, hogy biztosan megvédjük magunkat és a családunkat, ezért kérjük, aki teheti csak a legszükségesebb esetekben menjen ki a lakásából! Hétvégén a jó időre való tekintettel, ha sétálni vagy kirándulni készülnek, kérjük úgy válasszák meg az útvonalat és az úticélt, hogy kerüljék el a leglátogatottabb helyeket. A közterületeken is kerüljük a fizikai kontaktust és tartsuk be a 1,5-2 méteres távolságot!
Ha elhagyjuk az otthonunkat, akkor viseljük helyesen a maszkot és ügyeljünk arra, hogy a kezünket minden esetben mossuk meg, és ha lehet fertőtlenítsük le, amikor hazaérünk!
Vásárlásaink során készítsünk listát, és céltudatosan tervezzük meg az útvonalat is, hogy minél rövidebb ideig tartson.

A maszk helyes viselése, fertőtlenítése

  1. A maszk úgy véd a leginkább, ha az az orrot és a szájat is eltakarja.

  2. A maszkot felvételkor ne érintsük meg, ha mégis megtesszük, fertőtlenített kézzel nyúljunk hozzá!

  3. Az általános sebészi szájmaszkot 4 óránál tovább ne hordjuk, 4 órát követően dobjuk ki a szemetesbe!

  4. Az FFP2-maszkok a külső felület szennyeződéséig hordhatóak.

  5. A textil, varrott maszkokat mindennap, magas hőfokon mossuk ki, vasalóval fertőtlenítsük!

maszkasználat


Online ellenőrizhető, hogy sikeres volt-e a koronavírus elleni védőoltásra a regisztráció

Március 25-én indult el az az online felület, ahol bárki lekérdezheti, sikeres volt-e a koronavírus elleni védőoltásra való regisztrációja.
A rendszer a TAJ-szám és a születési dátum alapján dolgozik. Két válasz lehetséges, igen vagy nem. Ha igen a válasz, akkor nincs további teendő. Ha nem, akkor ez két okból lehetséges, vagy még nem érkezett meg a regisztráció a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz vagy hibásan vagy hiányosan küldte el azt. Érdemes pár nap múlva újra próbálkozni, és ha valaki több napja, hete regisztrált, de még mindig azt mutatja a lekérdezéskor, hogy nem szerepel az adatbázisban, akkor az adatvedelem@neak.gov.hu-ra kell e-mailt küldeni, és pontosítani kell az adatokat.
A lekérdezést a https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/index.jsp címen lehet megtenni.


A munkatársak és az utasok egészségének védelme érdekében a Volánbusz március 29-től felfüggeszti a felszállást és a jegyvételt az első ajtónál

A járványügyi helyzetre való tekintettel, az utasok és az autóbusz-vezetők védelmében a Volánbusz rendkívüli forgalmi és kereskedelmi intézkedést vezet be: a fizikai kontaktus minimalizálása és a közszolgáltatás folyamatos fenntartása érdekében március 29-től valamennyi járatán felfüggeszti az első ajtós felszállást, a járművezetőket pedig kordonnal határolja el az utastértől.
A továbbiakban a jegyeket vagy bérleteket a pénztárakban, a jegykiadó automatákban, a Közlekedési Mobiljegy alkalmazáson és társalkalmazásain, illetve a partnereknél a korábban megszokottak szerint lehet majd megvásárolni. Újdonságként a MÁV-START pénztáraiban, március 29-től, hétfőtől első lépésben a helyközi április havi bérleteket lehet megváltani.
Az intézkedések ideje alatt folyamatosan dolgoznak további új értékesítési csatornák bevonásán.


A csalók csomagküldő szolgáltatók nevében küldenek üzeneteket

A karantén-szabályok életbe lépése óta jelentősen megemelkedett az internetes vásárlások, valamint a csomagküldő szolgáltatók általi kézbesítések száma. A helyzet új lehetőséget teremtett a kiberbűnözőknek arra, hogy személyes adatokat szerezzenek meg, kompromittálják az elektronikus kommunikációt, és ezek felhasználásával további bűncselekményeket kövessenek el.
Az elmúlt napokban több lakossági bejelentés is érkezett a rendőrségre olyan SMS-üzenetekre hivatkozva, melyben a címzettet egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére emlékeztetik. Az üzenet egy linket tartalmaz, amelyet megnyitva valamely csomagküldő szolgálat arculati elemeivel ellátott weboldal jelenik meg, azonban ott semmilyen funkció nem érhető el. Az oldal egyetlen célja, hogy az óvatlan látogató telefonjára vagy más okoseszközére egy kártékony kódot tartalmazó alkalmazást telepítsen, melynek segítségével az elkövetők hozzáférhetnek az eszközön tárolt adatokhoz. A támadás elsősorban Android-rendszert futtató eszközöket érint, melyeken települést követően az alkalmazás akár a netbank-applikációban tárolt adatokhoz is hozzáférhet.
Az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg az alábbi tanácsokat!
A támadás megelőzése céljából minden esetben ellenőrizze, hogy valóban attól a csomagküldő-szolgáltatótól kapja-e az értesítést, amelytől a csomagot várja!
Vegye figyelembe azt is, hogy a csomagküldő szolgáltatók saját, hivatalos weblapjukra irányítják át a felhasználókat a csomagkövetési rendszer eléréséhez! A legtöbb esetben a szolgáltatók közvetlenül az üzenetben is tájékoztatják a csomagkézbesítés várható időpontjáról, azt nem szükséges külön felületen ellenőrizni.
Az üzenetben érkezett hivatkozásra kattintás előtt minden esetben érdemes megtekinteni, hogy milyen címen nyílik meg az adott tartalom, és amennyiben ez már látszólag is eltér a szolgáltató valós oldalától, azt mielőbb zárják be! Az androidos eszközökön nem javasolt az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítésének engedélyezése. Ezen kívül célszerű lehet valamilyen biztonsági szoftver használata is, amely automatikusan blokkolja a kártékony tartalmak elérését. (police.hu)


Köszönjük, hogy vigyáznak egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

 

További híreink

Bike Day

Dátum: 2023. szept 23. 08:00

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság idén is megrendezte a Bike Day elnevezésű balesetmegelőzési programját. A Don Bosco Sportközpont parkolójában több mint 100 helyi óvodás és általános iskolás mutatta meg, mennyire jártas a KRESZ-ben, és mennyire veszi jól a gyakorlatban a közlekedési akadályokat.

Feloldották az útzárat a Lidl-körforgalomnál

Dátum: 2023. szept 22. 19:25

Nem készült el még teljesen, ám szeptember 22-én feloldották a Mátyás király út-Pollack Mihály utca kereszteződésében az útzárat. Azok a munkálatok, amelyek még hátravannak, már nem járnak teljes korlátozással.

ERASMUS+ BARCELONA – 2023

Dátum: 2023. szept 20. 20:38

Az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola megnyerte az Erasmus+ rövidtávú szakmai gyakorlatának lehetőségét. 2023. június 25. és július 16. között Barcelonában bővült 12 grafikus tanuló szakmai tapasztalata, kulturális műveltsége.

Kertünk felkészítése a szélsőséges időjárásra — a kertben alkalmazható alkalmazkodási válaszlépések

Dátum: 2023. szept 19. 09:00

Kertünk fokozottan ki van téve az éghajlati elemeknek, a globális szintű klímaváltozás okozta extrém időjárás súlyosan károsíthatja a növényeket, kerti eszközöket és melléképületeket, ezzel akár jelentős anyagi károkat és terméskiesést okozva. Az ilyen jellegű károk egy része megelőzhető, ha tudatosan felkészítjük kertünket és – ha kert hiányában is kertészkednénk, akkor – erkélyünket az extrém időjárási események okozta kihívásokra. Ehhez fontos átgondolnunk, hogy a kertünknek vagy erkélyünknek milyen adottságai vannak, és a várható jövőbeli éghajlati változásokat figyelembe véve, tudatosan célszerű megtervezni a változtatásokat, beavatkozásokat.

KolorTV élőben

Programajánló

Mezey-workshop II.

Mezey István Művészeti Központ

Idősek világnapja 2023

Don Bosco Sportközpont

Alakreform-edzés Rubint Rékával

Kazinczy Ferenc Tornacsarnok

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk