https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. március 30.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. március 30.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 130 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 1088 fő
elhunytak száma: 32 fő
oltásban részt vett lakosok száma:4324 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Jelenleg tetőzik a koronavírus-járvány harmadik hulláma. A világjárvány milliók életét követelte, hazánkban már 20 161 fő az elhunytak száma. Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk, éltünk meg itthon és a világon, hiszen a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Jelenleg a védőoltás beadása lassú ütemben halad, így továbbra is feltétlenül szükség van a türelemre és a higiéniai szabályok szigorú betartására.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a tömegbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Kérjük, idén hagyják ki a locsolkodást!

Az elmúlt hetekben drasztikus mértékben növekedett a koronavírus-fertőzöttek és a betegségben elhunytak száma az országban. A brit mutáns gyorsabban fertőz, és súlyosabb tüneteket okoz, mint az eredeti típusú vírus. Jelenleg Magyarországon a szennyvízvizsgálatok kimutatásai alapján gyakorlatilag 100 %-ban ez a fajta mutáns terjed. Városunkban bár az időben meghozott intézkedéseknek és a lakosság szabálykövető magatartásának köszönhetően lassabban emelkednek az esetszámok, mégis szükség van a fokozottabb védekezésre.
Az idei húsvéti ünnepek alatt kérjük, hagyják el a locsolkodást és mellőzzék a családi összejöveteleket is, hogy jövőre együtt ünnepelhessenek!
A védekezés leghatékonyabb formája továbbra is az emberi, a fizikai kontaktok megszüntetése, vagyis, ha otthon maradunk. Ez az egyetlen megoldás, így tudjuk biztosan megvédeni magunkat és a családunkat, ezért kérjük, aki teheti csak a legszükségesebb esetekben menjen ki a lakásából!
A védőoltás az oltottat megvédi a súlyos megbetegedéstől, de nem 100 %-os a védettsége, ezért hordozhatja és továbbadhatja a koronavírust bárkinek. Sajnos, már nemcsak az idősebb korosztályt veszélyezteti a betegség, egyre alacsonyabb az elhunytak átlagéletkora. A maszk helyes viselésével, a higiéniai szabályok betartásával és a 1,5 – 2 méteres távolság megtartásával megakadályozhatjuk a fertőzés terjedését, ezért továbbra is tartsuk be az előírásokat, így tudjuk megvédeni magunkat és embertársainkat!
Ha sétálni vagy kirándulni készülnek, kerüljék el a leglátogatottabb helyeket.

A maszk helyes viselése, fertőtlenítése

  1. A maszk úgy véd a leginkább, ha az az orrot és a szájat is eltakarja.
  2. A maszkot felvételkor ne érintsük meg, ha mégis megtesszük, fertőtlenített kézzel nyúljunk hozzá!
  3. Az általános sebészi szájmaszkot 4 óránál tovább ne hordjuk, 4 órát követően dobjuk ki a szemetesbe!
  4. Az FFP2-maszkok a külső felület szennyeződéséig hordhatóak.
  5. A textil, varrott maszkokat mindennap, magas hőfokon mossuk ki, vasalóval fertőtlenítsük!

 

maszkasználat


Április elsejétől indul a nevelési, oktatási intézmények dolgozóinak oltása. Kazincbarcikán az országos átlagnál magasabb a regisztrálók aránya

A miniszterelnök március 26-án a Kossuth rádióban jelentette be, hogy várhatóan április 19-től újranyithatnak a nevelési oktatási intézmények, az iskolákban jelenléti oktatásban folytatódhat a munka. A bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók a védelmük érdekében lehetőséget kaptak arra, hogy március 29-ig regisztráljanak és április 1-jétől soron kívüli oltást kapjanak.
Országos átlagban az érintett munkavállalók 80-85 %-a regisztrált.
Kazincbarcikán az I. és II. Számú Bölcsődében 60 % fölötti; a Kazincbarcikai Összevont Óvodákban 72 % (35 % átesett a fertőzésen); az Angyalkert Görögkatolikus Óvodában 45 %; az Irinyi János Református Oktatási Központ Eszterlánc Óvodájában 80 %, a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskolában és Tagiskoláiban 90 % feletti; a Tompa Mihály Református Általános Iskolában 100 %; a Csillagfürt EGYMI-ben 100 %; a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában 90 %; a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban 70 %; az Irinyi János Református Oktatási Központban 100 %; az Ózdi Szakképzési Centrum Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában 80 %, a Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolában 100 % a regisztrált dolgozók aránya.
Azok, akik átestek a fertőzésen és emiatt még nem olthatóak, vagy már megkapták az oltást, nem szerepelnek a számításban.


Folytatódik a várandós kismamák oltási kampánya

Miután a szakmai állásfoglalás megszületett a várandósok oltásának lehetőségéről, soron kívül lehetővé tették a kismamák biztonságos vakcinával történő beoltását.
Arra kérik a várandósokat, hogy regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd vegyék fel a kapcsolatot a nőgyógyászukkal és háziorvosukkal, akik megszervezik az oltásukat a kórházi oltóponton, ahová vigyék magukkal mindazon papírjukat, ami jogosultságukat igazolja.
Minden megyében és a fővárosban is lesz kijelölt kórházi oltópont, ahol a regisztrációt követően a várandós előzetesen maga is kérhet majd időpontot az oltásra. Ezek listáját és elérhetőségét a hét közepén teszik közzé a koronavirus.gov.hu honlapon.
Az oltáshoz Pfizer- és Moderna-vakcinákat lehet használni a szakmai iránymutatás szerint, amely az első oltást a várandósság 12. hete után, a második oltást a szülés után javasolja beadni.


Áprilisban indul a házhoz menő zöldhulladék gyűjtése

A BMH Nonprofit Kft. 2021. évben áprilisban indítja a házhoz menő zöldhulladék gyűjtését.
Azok az ingatlanhasználók, akik rendelkeznek maximum 240 literes zöldhulladék gyűjtésre rendszeresített gyűjtőedénnyel, azoknak elsődlegesen gyűjtőedényből történik az ürítés, a zsák használatának mellőzésével.
A zöldhulladék gyűjtésére alkalmas ingyenesen biztosított zsák továbbra is megmarad, azonban pótlásuk ingatlanonként és ürítésenként legfeljebb 4 darabig történik. A zöldhulladék elszállítását a jövőben április 1. – november 30. közötti időtartamban végzik.
A zsákokba, illetve gyűjtőedénybe helyezhető falevél, ágnyesedék, vágott fű, gyom stb. A közterületet nem szennyező módon a nagyobb méretű faágak legfeljebb 2 cm átmérőig és 1 méter hosszúságúra darabolva, kötegelve helyezhetők el a zsákok, illetve edények mellett. A társaság munkatársai a nem kötegelt ágakat nem szállítják el!
Fontos, hogy a zsákokba és gyűjtőedényekbe kizárólag zöldhulladék kerüljön! Amennyiben munkatársak a zöldhulladékos zsákokban és edényekben háztartási vagy egyéb nem odavaló anyagot találnak, akkor azokat nem szállítják el.
A korábbi évekhez hasonlóan, a zöldhulladék elszállítása kéthetente történik. A megtelt zsákokat és edényeket a gyűjtési időpontoknak megfelelően reggel 6 óráig ki kell helyezni az ingatlan elé.
A zöldhulladék elszállításának időpontjairól a www.bmhnonprofit.hu oldalon a saját településüket kiválasztva a 2021. évi hulladéknaptárból tájékozódhatnak.
Amennyiben a zsák, illetve edény űrméretét meghaladó zöldhulladék keletkezik, az ingatlannál összegyűjtött zöldhulladék a társaság hulladékudvaraiban negyedévente 250 kilogrammig ingyenesen leadható.


Köszönjük, hogy vigyáznak egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

További híreink

Ebzárlat és legeltetési tilalom


Dátum: 2023. szept 29. 12:02

Kazincbarcika közigazgatási területére október 2. és október 23. közötti időszakra legeltetési tilalom és ebzárlat lép életbe.

KolorFund — a szerződések megköttettek

Dátum: 2023. szept 28. 15:34

Pontosan 10 évvel ezelőtt támogatta először Kazincbarcika Város Önkormányzata a helyi vállalkozásokat országosan egyedülálló módon. A KolorFund keretében idén is pályázhattak a kazincbarcikai székhelyű vagy telephelyű vállalkozások, és mintegy félszázan vettek rajta részt. A KolorFund Bíráló Bizottság minden beérkezett anyagot támogatásra méltónak értékelt, amely megfelelt a pályázati feltételnek. Összesen 44 vállalkozás jutott mintegy 62 millió Ft-os fejlesztési forráshoz az önkormányzat támogatásával.

Városmarketing Gyémánt Díjas Kazincbarcika

Dátum: 2023. szept 27. 19:08

Újabb Városmarketing Gyémánt Díjat kapott Kazincbarcika. A Magyar Marketing Szövetség független szakmai zsűrije számára az év végén megjelent Úti cél: Kolorcity című könyv, valamint a bemutatójához kapcsolódó marketingkommunikációs megoldások és tartalom jelentett elismerést. Az erről szóló oklevelet ünnepélyes keretek között adták át Budapesten.

Megvan az új időpontja az Azahriah-koncertnek!

Dátum: 2023. szept 27. 08:18

Az elmúlt héten vihart jelzett előre az Országos Meteorológiai Szolgálat a BorsodChem Kolorfutás napjára, így a szervezők — a résztvevők biztonságára való tekintettel — elhalasztották a mindenki által várt Azahriah-koncertet. Na, de megvan az új időpont, és ugye Nektek sem Mind1, mit csináltok pénteken este Barcikán?

KolorTV élőben

Programajánló

Idősek világnapja 2023

Don Bosco Sportközpont

Alakreform-edzés Rubint Rékával

Kazinczy Ferenc Tornacsarnok

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk