https://kolorline.hu/Újkazinci Baráti Kör: Ízkavalkád receptverseny – kreatív szakácsok

Újkazinci Baráti Kör: Ízkavalkád receptverseny – kreatív szakácsok

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az idei évben a koronavírus-veszélyhelyzet kapcsán számtalan dologról kell lemondanunk, viszont az Újkazinci Baráti Kör számára fontos, hogy kapcsolatban maradjanak egymással, partnereikkel. A társaság is igyekszik alkalmazkodni az új kihívásokhoz, próbálnak minél több online közösségi eseményen részt venni és szervezni. Ezen elgondolásból hirdették meg az „ÚKBK Ízkavalkád” nevű első online receptversenyüket, mely március 20-án zárult, az eredményhirdetésre 25-én került sor.

A versenyre spórolós ételrecepteket vártak, amelynek anyagköltsége nem haladta meg adagonként az 500 forintot. A sok lelkes „szakács” által beküldött receptet háromtagú zsűri értékelte. A zsűri tagjai: Lövey Zoltán, Tóth Árpádné Rakaczki Ilona és Márton Istvánné voltak.

Tájegységekre jellemző receptek érkeztek, valamint saját ötletek, elgondolások alapján összeállított receptek, de érkeztek újrahasznosított ételrecepteket, saját készítésű fűszerekkel ízesítettet, valamint hagyományos és újragondolt ételekről, továbbá érkeztek azonos alapanyagokból különböző összeállításokban. A vállalkozó kedvű hölgyeken és urakon kívül pályáztak közösségek, de küldtek recepteket más településekről is. Összesen 38 recept versengett.

Nagyon alapos, részletes leírásokat kaptak aszervezők, valamint fotókat nemcsak a kész ételekről, hanem alapanyagokról, az elkészítés menetéről, előkészületekről egészen a tálalásig. Versenyen kívül pedig nagyon kreatív, mutatós tálalási ötleteket a húsvéti asztalra.

A sokszínű, izgalmas részleteket tartalmazó ételkreációból nem volt egyszerű kiválasztani a legjobbakat. A zsűrinek nagy kihívás volt rangsort felállítani, hiszen nem kóstolhattak, az értékelés kizárólag a receptek, a leírások és fotók alapján történhetett. Ezért úgy döntöttek, hogy kicsit mellőzve a szigorú szakmaiságot, előtérbe helyezve a személyes találkozást helyettesítő virtuális játékot, figyelembe véve a kreativitást, az önálló ötleteket, a játékkedvet, és nem utolsósorban a bátorságot, minden résztvevő tárgyi jutalomban részesül, melyeket az Újkazinci Baráti Körön kívüli támogatók biztosítottak. A vírushelyzet miatt a személyes díjátadóra későbbi időpontban kerülhet sor, annak időpontjáról mindenkit értesíteni fognak, az emléklapokat pedig nyomtatható formában kiküldik.

A szervezők köszönik valamennyi pályázó munkáját, szívből gratulálnak, és minden résztvevőnek további örömteli főzést kívánnak. Egyben megköszönik a zsűri munkáját, és a támogatók segítségét!

A zsűri részéről Lövey Zoltán az alábbiak szerint értékelte a programot.

Megtiszteltetésként ért, hogy az Újakzinci Baráti Kör Kreatív receptversenyének lebonyolításában zsűritagként részt vehettem. Kiváló kezdeményezésnek tartom, hogy a járvány miatti bezárkózás és a társas kapcsolatok beszűkülése miatt legyenek olyan lehetőségek, amelyek kizökkentenek minket a bezártság testi és lelki monotóniájából, és utat nyitnak a kreativitás, a kommunikáció és az önmegvalósítás irányába.

Nagyon sokan ötletesen, bátran vágtak bele a feladatba, emiatt is nehéz volt a végső sorrend kialakítása. Az 500 forintos értékhatár ellenére is nagyon sok praktikus, gusztusos étel receptjével találkozhattunk. Jó tapasztalni, hogy a gasztronómiánk széles választéka él a köztudatban, ezeket az ételeket és praktikákat pedig érdemes megosztanunk egymással. Talán hamarosan újra közös asztalnál ülhetünk a szeretteinkkel, barátainkkal, de addig is érezhetjük, hogy mennyire fontos egy közösség, ami ablakot nyit a világra.

A készítők nevét a zsűri nem ismerte, a pályázott ételek véletlenszerűen kiválasztott sorszámmal versenyeztek. A zsűri döntése szerint az alábbi sorrend született.

 1. Lábatlan tyúk újragondolva
 2. Majonézes halsaláta
 3. Töltött krumpli
 4. Sajó menti húsgombóc leves
 5. Baconba göngyölt csirkemell brokkolival
 6. Töltött krumplis lángos
 7. Töltött sonka céklával
 8. Aszalt gyümölccsel, juhtúróval töltött csirke
 9. Póréhagymás csirkemáj kuszkusz
 10. Baconba göngyölt juhtúróval töltött datolya
 11. Gyümölcsös varázs
 12. Kelbombatorta
 13. Omlett Bigi-módra
 14. Betyáros csirke bulgurral
 15. Körömpörkölt
 16. Sült csirkecomb árpagyönggyel
 17. Csőröge
 18. Káposztás bableves
 19. Szalontüdő zsemlegombóccal
 20. Betyáros húsgombóc
 21. Krumplilángos hagyományos
 22. Hájas tészta szilvalekvárral
 23. Krumplis tészta
 24. Savanyú bableves füstölt csülökkel
 25. Hamis borjúpaprikás teljes kiőrlésű lisztből készült nokedlivel
 26. Túróval töltött kifli
 27. Szabolcsi paprikás burgonya
 28. Krumplilángos
 29. Lapcsánka
 30. Gyros
 31. Almás palacsinta
 32. Rakott kelkáposzta
 33. Lucskos káposzta
 34. Hagyma leves
 35. MAFÉKA
 36. Máglyarakás
 37. Savanyú tojásleves
 38. Húsvéti asztalra készített cala

Az Újkazinci Baráti Kör az ígéri a folytatásban bővítik a kavalkádok körét. Hiszen van Sportkavalkád, Nyárköszöntő kavalkád, Ízkavalkád, és hamarosan újabb online játékkal jelentkeznek, amelynek neve a Humorkavalkád lesz.

A program támogatói voltak:

 • Demeter Zoltán országgyűlési képviselő
 • Lövey Zoltán
 • Kocka PUB és Ételbár
 • Numero Üzletlánc
 • Barcikai Históriás
 • Lőrincz Péter
 • Oláhné Dobóczi Enikő

Forrás: barcikaihistorias.hu

További híreink

Megszűnik a 22 eurós áfamentességi értékhatár

Dátum: 2021. ápr 17. 07:40

2021. július 1-jén az Európai Unióban megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége, 150 eurós értékig azonban a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad. A Magyar Posta automatikus vámeljárással készül a jogszabályi változásra.

Újra nyitnak a BMH Nonprofit Kft. ügyfélszolgálati irodái

Dátum: 2021. ápr 17. 07:37

A BMH Nonprofit Kft. személyes ügyfélszolgálati irodái 2021. április 19-től a megszokott nyitvatartási rend szerint újra fogadják ügyfeleinket, illetve ugyanezen időponttól a házhoz menő lomtalanítás megrendelése ismét elérhető.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. április 16.

Dátum: 2021. ápr 16. 18:22

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Újra nyitnak a bölcsődék, az óvodák és az iskolák – Kazincbarcika Város Önkormányzata minden intézményi dolgozónak FFP2-es maszkot biztosít!

Dátum: 2021. ápr 16. 15:30

Kazincbarcika Város Önkormányzata a pedagógusok, a munkatársak és a gyermekek fokozott védelme érdekében az intézményi dolgozóknak összesen 1000 db FFP2-es maszkot biztosít, emellett kézfertőtlenítőszerekkel is segíti a higiéniai szabályok szigorú betartását.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk