https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. április 9.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. április 9.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 142 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 1208 fő
elhunytak száma: 39 fő
oltásban részt vett lakosok száma: 6196 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Jelenleg tetőzik a koronavírus-járvány harmadik hulláma. A világjárvány milliók életét követelte, hazánkban már 22 966 fő az elhunytak száma. Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk, éltünk meg itthon és a világon, hiszen a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Jelenleg a védőoltások beadása fokozatos ütemben halad, így továbbra is feltétlenül szükség van a türelemre és a higiéniai szabályok szigorú betartására.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a tömegbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


A Magyar Orvosi Kamara szerint korai még a nyitás

A kormány április 7-től feloldotta a korlátozások egy részét. A Magyar Orvosi Kamara elnökségének határozott álláspontja, hogy a korlátozások feloldásának jelenleg egészségügyi, járványügyi alapon nyugvó szakmai indoka nincs. A nyitás megkezdését korainak tartják. Változatlanul nem a jelenlegi oltottsági szintet, hanem a járványadatok javulását és az ellátórendszer terhelésének csökkenését tekintik a nyitás feltételének.
A rendelkezésre álló adatok alapján kedden csúcsot döntött a koronavírusban elhunytak száma, a lélegeztetőgépen lévők száma magas szinten stagnál, és sajnos egyre több a kórházi ellátásra szoruló beteg. Jelen ismereteik szerint a járvány harmadik hullámának - jó esetben is - a platóját értük el.
A koronavírus elleni oltás csak a második oltást követő 7. nap után nyújt járványügyi szempontból is megnyugtató, bizonyítottan magas szintű védettséget. Minden ennél korábbi időpontban csak részleges védettség áll fenn, ami lehetővé teszi a fertőzés terjedését és hamis biztonságérzetet nyújt.
Miközben a boltok hosszabb nyitvatartását, így a vásárlók időben, valamint térben való jobb elosztását jó iránynak tartják, az egyéb szolgáltatások és főként az oktatási intézmények nyitását határozottan korainak ítélik meg.
Kérik a lakosságot, hogy - függetlenül attól, hogy számos szolgáltatás újra elérhető - ne változtassanak eddigi szokásaikon, továbbra is a lehető legszükségesebb esetben menjenek csak boltba, publikus helyekre, tartsák a távolságot, hordják a maszkot és ne látogassák ismerőseiket, rokonaikat. Fokozottan tartsa be mindenki a járványügyi előírásokat, mert a súlyos áldozatokat követelő harmadik hullámon még egyáltalán nem vagyunk túl! (MOK)


A kormány április 19-ig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket

A jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedések a következők:

  • Az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint. Az üzletek reggel 5 óra és 21.30 óra között lehetnek nyitva.

  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

  • A vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Kizárólag az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

  • A szállodák továbbra sem fogadhatnak turistákat, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket.

  • A pedagógusok soron kívüli oltása lehetővé teszi, hogy április 19-én az óvodák, iskolák újrainduljanak és azt, hogy a gyermekes szülők is dolgozhassanak. Az önkormányzatok kérésére az újraindításig a kormány biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet. A felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad.

  • A kijárási tilalom este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosult. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amit igazolni szükséges. A munkáltatói igazolást rendőrségi igazoltatás esetén fel kell mutatni, egyéni vállalkozók saját maguknak is kiállíthatják az igazolást. Kijárási tilalom alól kivételt jelent továbbá az egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet, valamint a kutyasétáltatás is megengedett a lakóhely 500 méteres körzetében.

  • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.

  • A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.

  • A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzés javasolt.

  • A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései; a meccsek, kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.

  • A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.

  • Minden gyülekezés tilos!

  • Általános rendezvénytilalom van életben. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális és sporteseményeket. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani!

  • A családi- és magánrendezvényeken legfeljebb 10 fő vehet részt. Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi, illetve polgári szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a házasulók szülei, nagyszülei, testvérei, valamint gyermekei vehetnek részt. A temetéseken maximum 50 fő vehet részt.

  • A vírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt beutazási korlátozások léptek életbe. Főszabály szerint külföldi állampolgár nem léphet be Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig hatósági házi karanténba kell vonulniuk, amelyet csak az önköltségükre elvégzett 2 db negatív PCR-laboreredmény esetén lehet feloldani.

  • A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére - legfeljebb 24 órára, az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre - beléphetnek, de ezt a sávot nem hagyhatják el. Szintén beléphetnek az ebben a 30 kilométeres sávban élő magyarok is, ha 24 óránál kevesebbet tartózkodtak a szomszédos állam határától számított 30 kilométeres sávban.

  • A tranzit- és teherforgalom továbbra is biztosított. A külföldiek tranzitáthaladása belépéskor egészségügyi vizsgálatot követően engedélyezett, ha fertőzés gyanúja nem merül fel, a belépő rendelkezik a schengeni határellenőrzési kódexben előírt beutazási feltételekkel, igazolja utazásának célját, célországát, és a célországhoz utazás útvonalán fekvő szomszédos államba a belépése biztosított. A tranzitforgalom csak meghatározott útvonalon lehetséges, bizonyos pihenőkön megállva, és legfeljebb 24 óráig.

  • A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja! Aki nem tartja a szabályokat, nem hordja a maszkot, az nem csak a saját, de mások életét is veszélybe sodorhatja.

  • A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket.

  • A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, a fedett uszodákat, a múzeumokat, a könyvtárakat, a mozikat, az állatkerteket és a korcsolyapályákat. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.

  • Életbe lépett az ingyenes közterületi parkolás az egész országban, és a parkolóházak éjszakai használata is ingyenes!

  • Az egészségügyi dolgozók mellett, a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, a rendőrök, a katonák és a közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket. Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges arról, hogy az utazási kedvezményt igénybe vevő személy a veszélyhelyzettel összefüggő vagy a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat lát el.

  • Március 5-től felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat!

  • Az idősek és a betegek védelme érdekében látogatási- és intézményelhagyási tilalom van érvényben az idősotthonokban és az ország minden szociális intézményében, valamint teljeskörű látogatási tilalom a kórházakban, illetve az ország összes egészségügyi, fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményében.


Május 10-én indul a középiskolai tantermi oktatás, csak írásbeli érettségi lesz

Minden készen áll az óvodák és az általános iskolák április 19-i újranyitására - jelentette ki Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. A legtöbb középfokú oktatási intézményben megtörtént a tantermek, a tanárik, az eszközök fertőtlenítése, de a nyitásra még várni kell. Az általános iskolák várhatóan április 19-én, a középiskolák pedig május 10-én megkezdhetik a jelenléti oktatást.
A pedagógusok jelentős többsége megkapta a Pfizer-vakcina első adagját, ami után már jelentősen emelkedik a védettség a vírusfertőzés súlyos lefolyása ellen, olvasható a www.koronavirus.gov.hu weboldalon. Ezen a héten több mint 84 ezren kapták meg az első dózist. Azok, akik az elmúlt három hónapban igazoltan koronavírus-fertőzöttek voltak, vagy most más okból nem tudtak megjelenni az oltóponton, később is kapnak majd lehetőséget az oltásra.
Magyarország miniszterelnöke a Kossuth Rádió péntek reggeli interjújában úgy fogalmazott, hogy az írásbeli érettségi azért is fontos, mert ez meghatározó szerepet játszik az egyetemekre való bejutásban. „Tavaly csak írásbeli volt és ahhoz, hogy fair legyen a verseny a tavaly érettségizettek meg a mostaniak között, ezért jó, ha a két érettségi között összhang van”. A részletszabályokat később teszik közzé!
Az érettségik szempontjából fontos kiscsoportos felkészítőket, konzultációkat ugyanakkor továbbra is szervezhetnek a középiskolákban.


Április 13-án forgalomkorlátozás lesz a Szent Család Templomnál

A  Szent  Család Templomnál az egyházközség saját forrásaiból, a hívek adományaiból és Szitka Péter polgármester támogatásából felújításra kerülő lépcsősor kivitelezési munkálatai miatt 2021. április 13-án, kedden 7.30 - 15.30 óra között betonozási munkálatokat végeznek az Építők útja templom felőli oldalán. Kész beton szállításra alkalmas mixerek és betonpumpa dolgozik az említett szakaszon.
A gyalogos forgalom elől, a járda érintett szakaszát ebben az időszakban lezárják! Gyalogosan közlekedni, kerülő úton, a Szent Erzsébet sétányról nyíló a templom mellett elhaladó gyalogos úton, a Don Bosco Sportcsarnok felé lehet.
Tisztelettel kérünk mindenkit, hogy a lezárt munkaterületre ne menjenek, mert balesetveszélyes! 15.30 óra után, várhatóan az Építők útjai gyalogos járda ismét használható lesz! A járműközlekedést a munkaterület két végén forgalomirányítók segítik a folyamatos haladás érdekében. A Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet munkatársai figyelemmel kísérik az egésznapos tevékenységet, - probléma esetén azonnal hívhatók a 06-48/512-392-es központi telefonszámon!


Az Egressy Béni Városi Könyvtár április 12-től újraindítja „Kölcsönzés másképp” szolgáltatását

Az érvényben lévő korlátozó rendelkezések miatt a könyvtár továbbra sem fogadhatja a látogatókat, de a kölcsönzésre ismét lehetőséget biztosítanak az olvasóknak. A március 8. előtt már megszokott módon, az igények előzetes leadásával, időpontegyeztetés után a dokumentumok, a könyvtár épületének főbejáratánál vehetők át. A korábban kikölcsönzött könyvek visszahozatalára is lehetőség van, kérik azonban az érdeklődőket, hogy fokozottan tartsák be a járványügyi szabályokat, mint a megfelelő távolság betartása és a maszk viselése. A könyvtár a visszahozott könyveket három napig karanténban tartja, majd fertőtleníti. 

Kölcsönözni a konkrét igények (szerző, cím) megjelölésével, az egressykonyvtar@gmail.com e-mail-címen, a (+36) (48) 312 740-es telefonszámon, vagy az alábbi űrlap https://tinyurl.com/y4n73cjk kitöltésével lehet!
A kölcsönözni kívánt könyvek kiválasztásához igénybe vehető a könyvtár online katalógusa a www.barcikakonyvtar.hu honlapon.

„Házhoz megy a könyvtár” szolgáltatás is igényelhető, idős vagy mozgásukban korlátozott könyvtárhasználók részére!


Április 12-től újra nyitnak a hulladékudvarok

A BMH Nonprofit Kft. szolgáltatási területén található hulladékudvarok 2021. április 12-től újra nyitva tartanak.
Az új típusú koronavírus elleni védekezés érdekében, valamint a lakosság és a kollégák egészségének és biztonságának megóvása céljából az alábbi óvintézkedéseket vezették be:

- A hulladékudvar szolgáltatásainak igénybevétele során az ingatlanhasználó köteles a szájat és az orrot eltakaró védőmaszkot viselni. Amennyiben valamely ingatlanhasználó ennek nem tesz eleget, a hulladékudvar kezelője jogosult a hulladék átvételét megtagadni.

- A beszállított hulladék pakolásáról és annak a hulladékudvarban történő elhelyezéséről minden ingatlanhasználónak magának kell gondoskodnia. Ehhez határozatlan ideig a hulladékudvar kezelője segítséget nem tud biztosítani, ezért az ingatlanhasználók számára javasolják, hogy segítőt hozzanak magukkal.

- Valamennyi szükséges adat felvételére a személyes okmányok felmutatásával és adataik bediktálásával kerül sor. A társaság kéri, hogy az adatok rögzítése során az irodába történő belépést mellőzzék az érintettek!

- Az ügyintézés során az 1,5 méteres védőtávolságot szükséges betartani. Amennyiben az 1,5 méteres távolság nem tartható, a hulladékudvar kezelője jogosult ideiglenesen a hulladékudvar kapuját bezárni, ilyen esetben az ingatlanhasználóknak sorra kerülésükig a kapun kívül kell várakozniuk.

Kazincbarcika, hulladékudvar:
Kazincbarcika, 2627/3 hrsz. (Múcsonyi út)
GPS koordináta: 48.25484, 20.64887
kedd-szombat: 8.00-16.00

Ügyfélszolgálatok elérhetőségei:
E-mail: ugyfelszolgalat@bmhnonprofit.hu
Telefon: +36 21 3500 111
Weboldal: www.bmhnonprofit.hu


Rákellenes nap: félórás mozgással hívják fel a figyelmet a daganatos megbetegedésekre

Félórás mozgásra hívja az embereket a Magyar Rákellenes Liga, a „Covid idején se álljunk meg!” elnevezésű kampány részeként április 10-én, szombaton.
A közleményükben azt írják, hogy a 30 perces „közös” mozgáson - sétán, futáson, kiránduláson, rollerezésben, táncban, kerékpározásban - mindenki részt vehet szombaton, bármikor. A szervezők ugyanakkor arra kérik a résztvevőket, hogy a koronavírus-járvány miatt leginkább egyedül, de legfeljebb kis csoportokban, maszkban és a szociális távolság betartásával sportoljanak.
A sportolásra a https://forms.gle/qwPgkrHGeGn4TWuh8 linken lehet regisztrálni.
A sportoláson kívül az idei nemzeti rákellenes napon ismét megtartják a „hagyományos” betegtájékoztató előadást, újra online módon. A fej-nyaki daganatokról Karosi Tamás egyetemi docens, osztályvezető főorvos, oktatási-, kutatási- és tudományos igazgató tart előadást, aki kérdésekre is válaszol.
A részvételhez előzetes regisztráció szükséges, a következő linken: https://rakliga.hu/blog/2021/03/25/dr-med-habil-karosi-tamas-phd-fej-nyaki daganatok-elofordulasa-megelozese-kezelese/?fbclid=IwAR0NXQHjKaHFXjesZWVY1_3-1Jmhz8Fg5b3Huc3q487wiUO6-G7VrUu2rCI
A járványhelyzet komoly nehézségeket okoz az egészségügyi ellátásban, és különösen igaz ez az ellátásra szorulókra, közöttük is a daganatos betegséggel küzdőkre, a nemzeti rákellenes napot 29 éve minden év április 10-én tartják.


Köszönjük, hogy vigyáznak egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

További híreink

Húsvéti látványajándék a Völgy parkban: művészi óriási tojások

Dátum: 2024. márc 29. 12:58

Kazincbarcika idén reformmódon ünnepli a húsvétot: március 31-én, vasárnap a Völgy parkban három óriás tojást festenek meg helyi művészek és közösségek. A 15:00 órakor kezdődő Tojásra fel! című esemény az ünnepi hangulat fokozásán túl a közösségépítést is szolgálja, így a programra mindenkit szeretettel vár a város.

Új járművek a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet szolgálatában

Dátum: 2024. márc 28. 22:05

Idős autóikat sikerült lecserélniük újakra a kazincbarcikai rendészeknek, így mostantól még gyorsabban és hatékonyabban érhetnek ki a lakossági bejelentések helyszínére, valamint a járőrözésben is eredményesebben vehetnek részt. A fejlesztéseknek még nincs vége.

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk