https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. április 13.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. április 13.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 129 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 1266 fő
elhunytak száma: 41 fő
oltásban részt vett lakosok száma: 6783 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Jelenleg tetőzik a koronavírus-járvány harmadik hulláma. A világjárvány milliók életét követelte, hazánkban már 23 980 fő az elhunytak száma. Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk, éltünk meg itthon és a világon, hiszen a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Jelenleg a védőoltások beadása fokozatos ütemben halad, így továbbra is feltétlenül szükség van a türelemre és a higiéniai szabályok szigorú betartására.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a tömegbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Jár az oltás és a Favipiravir akkor is, ha érvénytelen a TAJ-szám

Az oltás mellett a koronavírus elleni gyógyszer, a Favipiravir is ingyenes, azt azok is megkapják, akiknek érvénytelenítik a TAJ-számát.
Az adóhivatal április 7-ig csaknem 66 ezer olyan magánszemély adatát adta át a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK), akik úgy halmoztak fel hathavi tartozást, hogy jellemzően még csak a fizetéskönnyítési igényüket sem jelezték, pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendkívül méltányosan jár el járulékügyekben. Eddig 13 ezren kértek fizetési kedvezményt, az esetek 85 százalékában az adóhivatal engedélyezte is ezt, így több mint 213 millió forintnyi tartozásra kaptak könnyítést az érintettek.
A járuléktartozás rendezésére elegendő időt biztosítva, - február 13-a helyett - március 10-én adta át a több, mint hathavi tartozók adatait az adóhivatal a NEAK-nak.
Az egészségügyi hivatal ezt követően érvényteleníti az érintettek TAJ-számát, ami azzal jár együtt, hogy az állami egészségügyi szolgáltatást ingyenesen már nem vehetik igénybe.
A koronavírus-járványban az a legfontosabb, hogy mindenki megkaphassa a védőoltást és a betegség elleni gyógyszer is eljuthasson azokhoz, akiknek szükségük van rá, ezért a TAJ-szám esetleges érvénytelenítése ebben a két esetben nem jár negatív következményekkel.
Március 10-e óta a két szerv között az adatátadás folyamatos, naponta történik; aki rendezi a tartozását, annak a lehető leggyorsabban újra érvényessé válik a TAJ-száma.
Április 7-ig már mintegy ötezer magánszemély rendezte a tartozását, melyet nemcsak fizetéssel tudnak rendezni, kiegyenlíteni. Azok, akik vagyoni, jövedelemi helyzetük miatt nem tudják megfizetni a havi nyolcezer forintot, - amely Európában a legalacsonyabb kötelezettség - és nem felelnek meg a szociális rászorultság jogszabályi feltételeinek pótlékmentes részletfizetést, de akár az egész tartozás elengedését is kérhetik a NAV-tól. (MTI)


Az oltás utáni reakciók természetesek

Ahogy a vírusra, úgy a védőoltásra is különbözőképpen reagál az emberek szervezete. A szakemberek azt javasolják, hogy a védőoltás utáni 1-2 napra ne tervezzen senki semmilyen nehéz, különleges tevékenységet, szellemi vagy fizikai munkát. Előre szervezze meg, hogy legyen olyan kollégája, aki tudja helyettesíteni, ha gyenge, és otthon kell maradnia. Az oltás utáni napokra legyen otthon kellő mennyiségű folyadék, ennivaló, lázcsillapító és hányingercsillapító.
Általában a vakcina beadása után pár órával gyengének, betegnek érzik magunkat az oltottak, mint egy vírusos megbetegedés esetén.
Várhatóan ezek a tünetek 1-2 nap alatt el fognak múlni, és csak a szervezet immunválaszát jelentik. Amennyiben több napon át érzi a tüneteket, esetleg súlyosabb problémát észlel, akkor hívja a háziorvosát! Ha nem jelentkezik semmilyen mellékhatás, akkor sem kell megijedni, a szervezetben akkor is kialakul az immunitás.
Az alkalmazási előírat pontosan felsorolja a mellékhatásokat, de ezek közül a leggyakoribbak:

  • fejfájás;

  • injekció beadásának helyén fellépő duzzanat, bőrpír;

  • átmeneti láz;

  • fáradékonyság, aluszékonyság, gyengeség;

  • izomfájdalom, ízületi fájdalom;

  • hasmenés;

  • köhögés;

  • hányinger, étvágytalanság, esetleg hányás.

(koronavirus.gov.hu)


Április 19-én nyitnak a kazincbarcikai bölcsődék, óvodák és az általános iskolák is

Az eddig megszokott szigorú szabályok és protokoll alapján kezdődik újra április 19-én városunkban a napi oktatói, nevelői és gondozói munka az I.-es és II. Számú Bölcsődében, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagintézményeiben, az egyházi fenntartású Angyalkert és az Eszterlánc óvodában, valamint a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola és tagintézményeiben és a Tompa Mihály Református Általános Iskolában.

Kazincbarcika Város Önkormányzata megbízásából az önkormányzati és egyházi fenntartású bölcsődék és óvodák csoportszobáit és egyéb helyiségeit továbbra is minden héten pénteken délután teljeskörűen fertőtlenítik. A megelőző intézkedések részeként folyamatos a napi többszöri hőmérőzés, kéz- és cipőtalp-fertőtlenítés! Mind a szülőknél és az óvodapedagógusoknál kötelező az orrot és szájat is eltakaró maszkok folyamatos viselése.
A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola és tagintézményeiben, a Tompa Mihály Református Általános Iskolában és a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium 7. és 8. osztályaiban szintén a szigorú protokoll szabályok betartásával kezdődik el a jelenléti oktatás.

A rendszeres intézményi fertőtlenítés ellenére a vírus sajnos bármelyik intézmény falai között megjelenhet, a fertőzést bárki beviheti, ezért nagyon fontos a dolgozók, a szülők és amennyire lehet, a gyerekek szabálykövető magatartása. Amennyiben gyermekükön vagy magukon légúti fertőzés tüneteit észlelik, kérjük, hogy ne menjenek közösségbe, maradjanak otthon!


Megkezdi a helyi adók csekkjeinek postázását a helyi adóhatóság

Ahogyan arról korábban tájékoztatást adtunk, Szitka Péter Kazincbarcika Város Polgármestere úgy döntött, hogy a lakosság COVID-19 pandémia miatti nehézségeinek enyhítése érdekében nem március 15-éig, hanem április 30-áig kell befizetni a helyi adókat, úgymint magánszemélyek kommunális adója, építményadó. Mivel a gépjárműadó teljes egészében államilag elvételre került az önkormányzatoktól, ezért a NAV annak a csekkjeit már korábban postázta.
A kisebb vállalkozásoknak könnyebbséget jelent, hogy az iparűzési adóból 50 %-os kedvezményben részesülnek!
A helyi adóhatóság a jövő héten megkezdi a csekkek postázását!


Április 16-ig tart az általános iskolai beiratkozás, elkezdődtek az óvodai beiratkozások

Idén is online formában valósul meg a beiratkozás a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskolában és tagintézményeiben.
A beiratkozásra április 16-ig van lehetőségük a szülőknek. Három módon lehet a beiskolázást elindítani. Az egyik a hivatalos KRÉTA-rendszeren keresztül történhet, kétféle módon. Ha a szülőnek már van egy gyermeke az iskolában, és van KRÉTA-belépési jogosultsága, akkor ezzel beléphet. Ha nincs, akkor az április 10-én megnyílt e-ügyintézés pontban tud a szülő belépni a beiskolázási felületre, ahol regisztrálnia kell magát, majd ezt követően léphet fel az adatlap kitöltési felületeire.
A gyermekek adatait már április 10-e előtt felvitték a rendszerbe, a szülőknek ezeket az adatokat kell átnézni és ellenőrizni. A kérdőív kitöltésekor ne felejtsék el megadni a telefonszámukat vagy e-mail-címüket, mert ez nagyban elősegíti a kommunikációt!
Ezt követően kell megadni azt, hogy van-e valamilyen különleges állapot, ami miatt nem a körzethez tartozó iskolába szeretné beíratni a szülő a gyermekét. Az iskola honlapján a legfrissebb információk mellett megtalálható az is, hogy melyik iskolához, melyik körzet és utca tartozik. Az intézmények elsősorban a körzethez tartozó gyermekek jelentkezését tudják fogadni, ezt követően - a szabad helyek függvényében - történik a felvétel.
A másik lehetőség az, hogy az iskola e-mail-címére küldik el a szülők a szükséges adatokat, dokumentumokat, ami alapján az iskola fogadni tudja a gyermek jelentkezését. A harmadik lehetőség a telefonos megkeresés. A szülő a 06-48/512-016-os telefonszámon tud időpontot egyeztetni. Az iskola a távolságtartási és pandémiás szabályok betartásával adott időpontokra hívja majd be a szülőket, akik csak kézfertőtlenítés és hőmérsékletmérés után léphetnek be az intézménybe. A beiratkozás eredményét az iskola április 23-áig hozza meg, ezután értesíti a szülőket arról, hogy hová vették fel gyermeküket.

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák és tagintézményeinek vezetése a 2021/2022-es nevelési évre vonatkozóan a koronavírus-világjárvány elleni védekezéssel kapcsolatos intézkedések figyelembevételével arra kéri a szülőket, hogy elsősorban online módon írassák be gyermekeiket az óvodába.
A kazincbarcikaiosszevontovodak@gmail.com e-mail-címre küldhetik a szülők gyermekük beiratkozási szándékát egészen április 27-ig. Ha az online jelentkezés valamilyen okból kifolyólag nem kivitelezhető, akkor - a védekezési szabályok betartása mellett - valamennyi feladatellátási helyen személyesen április 26-án és 27-én, hétfőn és kedden 8 és 17 óra között lehet beíratni a gyermekeket.
A jelentkezési lapokat elsősorban azoktól a szülőktől várják, akiknek gyermeke augusztus 31-ig betölti a 3. életévét, az ő számukra lesz kötelező az óvoda a 2021/2022-es nevelési évben. Az óvodai beiratkozáshoz jelentkezési lapot szükséges kitölteni, melyet bármelyik óvodában be lehet szerezni, vagy pedig letölthető Kazincbarcika város weboldaláról, a www.kazincbarcika.hu honlapról.
A jelentkezéseket nem csak a kötelezően óvodába beiratkozó gyermekektől várják! Azoknak a gyermeknek, akiket év közben szeretnének beíratni az intézménybe és csak augusztus 31. után töltik be 3. életévüket, szintén jelentkezési lapon kell jelezni a felvételi kérelmet! Ez azért fontos, hogy a férőhelyeket megfelelően tudják kezelni!
A férőhelyszámok tekintetében lehetőség van arra, hogy a szülő ne a lakóhely szerinti körzethez tartozó óvodába írassa be gyermekét, viszont ezt indoklással fel kell tüntetni a jelentkezési lapon. A beiratkozáshoz szükséges dokumentumok: a szülő, valamint a gyermek nevére kiállított személyi azonosító és lakcímet igazoló igazolvány, a születési anyakönyvi kivonat és a TAJ-kártya. Amennyiben a gyermek sajátos nevelési igényről szóló szakvéleménnyel, beilleszkedési, magatartási, tanulási zavar megállapításáról szóló szakvéleménnyel rendelkezik, abban az esetben ezeket a dokumentumokat is csatolni kell a jelentkezéshez!


Köszönjük, hogy vigyáznak egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

 

További híreink

Szerteágazó sportágválasztó program az alsósoknak a magyar sport napja alkalmából

Dátum: 2024. ápr 23. 15:12

A magyar sport napja alkalmából, április 19-én újra sportágválasztó programmal készült a város az alsó tagozatos diákoknak. A városban működő sportszakosztályok edzői és sportolói segítségével élesben próbálhatták ki a gyerekek a különböző sportágakat és azok eszközeit.

A Szalézi gimisek rendkívüli sikert arattak az István, a király rockopera-feldolgozásukkal

Dátum: 2024. ápr 23. 13:00

Dupla ősbemutatóval debütált a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulóinak István, a király rockeropera-előadása április 16-án, a Don Bosco Sportközpontban. Délelőtt diáktársaiknak, délután a nagyközönségnek adták elő a legendás darabot, kitörő sikerrel a nyomukban.

Virágbörze Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 22. 21:01

A Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület Virágbörzét rendezett szombat. A programon délelőtt mintegy 2000 tő növény talált gazdára, majd délután Szomorú Miklós okleveles kertészmérnök tartott előadást az organikus gazdálkodásról.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőr focistái országos elődöntőbe jutottak

Dátum: 2024. ápr 22. 13:00

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőrökből álló rendkívüli labdarúgócsapata a McDonald's Fair Play Cup őszi és tavaszi fordulóján veretlenül végzett. Ezt megyei szintre emelve bejutottak az országos bajnokság elődöntőjébe, amelyet Debrecenben rendeznek április 23-án.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk